Județul în care oamenii s-au panicat după ce au primit ordine de chemare direct în cutia poștală. Explicațiile MApN

Sursa foto: idevice.ro

Mai mulți sibieni au primit în poștă ordine de chemare de la Centrul Militar Zonal Sibiu, prin care se cerea prezența la sediu ”în vederea clarificării situației militare”. Fotografiile cu documentul au fost distribuite rapid pe rețelele de socializare și multe persoane s-au întrebat care e rostul lor și dacă au vreo legătură cu o încorporare în contextul războiului din Ucraina.

Conform documentului, cei care refuză să se prezinte la Centrul Militar Zonal ”vor suporta consecințele prevăzute la art. 81 lid b și d din Legea privind pregătirea populației pentru apărar, nr. 446/2006”.

Legal, ”refuzul de a primi ordinul de chemare”, ”prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare, dacă întârzierea nu depăşeşte 3 zile” și ”neprezentarea la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare, pentru clarificarea situaţiei militare sau pentru concentrare” pot fi sancționate cu amendă între 2 și 16 puncte.

Un punct de amendă reprezintă 20% din valoarea salariului minim pe economie, și având în vedere că de la 1 ianuarie 2025, salariu minim este 4.050 lei, două puncte de amendă reprezintă 1.620 de lei.

”Actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate pe care centrele militare județene o desfășoară permanent”

Locotenent colonel Doru Cobzaru – Seimeanu, șeful Birou Informare Recrutare Sibiu din cadrul Centrului Militar Zonal Sibiu, susține că aceste ordine de chemare reprezintă o rutină, sunt necesare pentru actualizarea bazelor de date ale Ministerului Apărării și nu au legătură cu situația politică și militară din zonă.

”Emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situației militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de  Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51) . Aceste documente sunt înmânate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate pe care centrele militare județene sau de sector o desfășoară permanent, la termenele prevăzute de lege.

Aplicarea procedurilor prevăzute de legea citată nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României. Anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date”, a precizat locotenent colonel, Doru Cobzaru – Seimeanu pentru Turnul Sfatului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: