Știri din capitalele Europei, 25 martie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, un număr record de europeni, respectiv 74%, consideră că țara lor a beneficiat de pe urma apartenenței la UE, dar tot mai mulți au așteptări scăzute pentru anii următori.  Astfel, rata de aprobare a blocului comunitar a atins un nivel record de când a fost pusă întrebarea pentru prima dată, în 1983.

Chiar și în Ungaria lui Orbán, 74% consideră că paharul este pe jumătate plin, înaintea Italiei (67%) și a Franței (65%). Însă, atunci când sunt întrebați în mod specific despre atitudinea lor față de UE, apare o cifră mai sumbră. Doar 50% dintre europeni au o părere pozitivă despre UE, față de 15% care au o părere negativă, în timp ce 34% sunt neutri în această privință, precizează Euractiv. Românii consideră în proporție de 70% că țara noastră a beneficiat de pe urma UE, în timp ce 28% declară contrariul.

 

Noile date ale Agenției Europene de Mediu arată că cetățenii UE cumpără mai multe produse textile prin intermediul cumpărăturilor online decât oricând înainte, în special de la mărci care vând produse mai ieftine în cantități mari, cu alte cuvinte, fast fashion.  Raportul vine în contextul în care instituțiile UE finalizează noi norme privind gestionarea deșeurilor textile în Europa, care vor obliga mărcile de modă să plătească o taxă pentru prelucrarea produselor lor odată ce acestea devin deșeuri, în încercarea de a le încuraja să vândă articole mai sustenabile și durabile.

În 2022, cetățenii UE au cumpărat în medie aproximativ 19 kilograme de haine, încălțăminte și alte articole de uz casnic noi – în creștere față de 17 kilograme în 2019. Pe de altă parte, fiecare european aruncă anual 16 kilograme de haine, scrie POLITICO.

 

STOCKHOLM

Potrivit unor estimări, costul anual pentru întreținerea unei familii în Suedia a crescut cu până la 30.000 de coroane (2.761 euro) din ianuarie 2022. De exemplu, se așteaptă ca un pachet de cafea să atingă în curând pragul simbolic de 100 de coroane (9,21 euro). Potrivit unor estimări, costul anual pentru întreținerea unei familii este în creștere cu mai mult de un sfert de la începutul anului trecut, potrivit agenției guvernamentale Statistics Sweden.

Săptămâna trecută, după cea mai mare creștere a prețurilor la alimente din ultimii doi ani, mii de oameni din Suedia au decis să boicoteze cele mai mari supermarketuri din țară timp de șapte zile începând de lunea trecută. Protestatarii pun creșterea prețurilor pe seama unui „oligopol” al supermarketurilor și al marilor producători, care își prioritizează profiturile în detrimentul clienților, și a lipsei de concurență între companii. Dar supermarketurile dau vina pe factori foarte variați, printre care războiul, geopolitica, prețurile materiilor prime, recoltele și criza climatică, scrie The Guardian.

 

COPENHAGA | NUUK

SUA exercită o „presiune inacceptabilă” asupra Groenlandei și Danemarcei în legătură cu dorința sa de a prelua controlul asupra insulei arctice, în timp ce mai mulți înalți oficiali americani intenționează să călătorească acolo la sfârșitul acestei săptămâni, a declarat prim-ministrul danez.

Remarcile vin, de asemenea, după ce guvernul Groenlandei s-a adresat public lui Trump, afirmând că nu a invitat niciun oficial american pe insula arctică, pe fondul furiei crescânde față de încercările Washingtonului de a cuceri Nuuk.

Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al SUA, Usha Vance, soția vicepreședintelui JD Vance, și secretarii pentru armată și energie urmează să zboare în Groenlanda în această săptămână pentru ceea ce au prezentat ca fiind o „vizită privată” pentru a asista la un concurs național de sănii trase de câini și pentru a vizita o bază militară americană din nordul îndepărtat al insulei, conform Financial Times.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: