Eclipsa parțială de Soare din 29 martie, vizibilă și din România. Din ce orașe se va vedea cel mai bine

Pixabay

Eclipsa parțială de Soare care se va produce pe data de 29 martie va putea fi văzută în vestul și nord-vestul țării noastre, informează Observatorul Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’.

Maximul de acoperire a Soarelui se va vedea din preajma orașului Satu Mare, cu 0,84% acoperire. Tot acolo eclipsa va avea cea mai lungă durată, 39 minute, conform informațiilor publicate pe astro-urseanu.ro. Eclipsa durează mai puțin de o oră, iar acoperirea Soarelui va fi de maxim 1%.

‘Pentru că ne aflăm la marginea umbrei Lunii, eclipsa va dura foarte puțin, iar acoperirea Soarelui de către discul Lunii va fi de maxim 1%, în regiunile din nord-vestul țării. Fenomenul începe în jurul orei 13:00, are maximul în jurul orei 13:20 și se termină la maxim 20 de minute după ce are maximul’, transmite sursa citată.

Maximul eclipsei va putea fi observat la Arad, la ora 13:22; la Baia Mare, la ora 13:26; la Cluj-Napoca, la ora 13:25; la Oradea, la ora 13:23; la Satu Mare, la ora 13:26; la Timișoara, la ora 13:21.

‘Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit la magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare. Privind Soarele veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia’, precizează reprezentanții Observatorului.

Conform acestora, cei care au un instrument astronomic trebuie să fie foarte foarte precauți în observarea eclipsei pentru că orice mișcare greșită duce la orbire.

‘Dacă nu aveți filtre speciale nu observați eclipsa prin instrumente astronomice. Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop’, menționează sursa citată.

Pe de altă parte, în București, în săptămâna 24 – 30 martie, seara pot fi văzute planetele Jupiter și Marte, iar dimineața poate fi observată planeta Venus.

‘Jupiter se vede sus pe cer, înspre vest, de când se face seară, dar apune până la miezul nopții. Planeta este la fel de strălucitoare și se vede ca o stea alb-gălbuie care nu pâlpâie. Se află în constelația Taurus și sub ea se vede cea mai strălucitoare stea din constelație, denumită Aldebaran’, indică Observatorul Astronomic.

Jupiter și Marte pot fi văzute seara de la Observatorul Astronomic ‘Vasile Urseanu’, în cadrul programului de vizitare.

‘Marte este și ea pe cer seara, la o constelație depărtare de Jupiter, în Gemini. Se află în preajma stelelor Castor și Pollux, cele mai strălucitoare din constelație. Pe 12 ianuarie, Marte s-a aflat la distanța minimă față de Pământ (96 milioane km), în condiții bune de observare, care au durat aproximativ două luni. Acum planeta este mai mică și mai puțin strălucitoare, iar prin telescop se vede ca un mic disc’, se mai precizează pe site.

Spre sfârșitul săptămânii, Venus apare pe cer înainte de răsăritul Soarelui. Planeta se vede ca o stea foarte strălucitoare începând cu ora 5:20, înspre est.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: