Comisia Europeană pregătește măsuri simetrice cu taxe comerciale, dar nu exclude alte trucuri, cum ar fi închiderea pieței UE pentru anumite bunuri sau servicii americane, scrie El País.
Uniunea Europeană își ascute armele comerciale ca răspuns la „Ziua eliberării” din 2 aprilie, Ziua în care președintele SUA, Donald Trump, a promis să impună ceea ce el numește „tarife reciproce” împotriva unui șir de țări. Acestea ar putea afecta toate bunurile care intră în SUA.
Dacă va merge până la capăt, noua măsură va escalada războiul comercial până la consecințe inimaginabile.
Comisia Europeană, care are puterile comerciale ale blocului de 27 de țări și 450 de milioane de cetățeni, își pregătește răspunsul la escaladare. „Nu există linii roșii în catalogul european de represalii”, avertizează o sursă de rang înalt din UE.
Aceasta înseamnă că, pe lângă o reacție comercială sub formă de tarife vamale asupra produselor americane, care s-ar adăuga celor planificate pentru a contracara taxele de 25% impuse de Washington la începutul acestei luni asupra aluminiului și oțelului, Bruxelles-ul ia în considerare aplicarea întregului său arsenal, care include, de asemenea, așa-numitul instrument anti-coerciție, o armă de securitate economică care ar închide piața europeană pentru anumite bunuri sau servicii și chiar ar împiedica companiile americane să participe la licitații pentru contracte publice sau să participe la proiecte finanțate de bugetul UE.
Relația comercială dintre cele două părți ale Atlanticului este una dintre cele mai intense din lume. Conform cifrelor administrației americane, importurile și exporturile de bunuri totalizează 975 de miliarde de dolari (900 de miliarde de euro), cu un sold în favoarea UE de 235,571 miliarde de dolari. Până în prezent, răspunsurile UE s-au axat exclusiv pe relația comercială cu Statele Unite. Acesta a fost cazul în 2018, cu măsurile protecționiste ale lui Trump în primul său mandat, și a fost cazul cu propunerile actuale.
Dar dacă SUA impune acum tarifele masive pe care le-a anunțat pentru 2 aprilie, lovirea acestei părți a balanței comerciale – cea a bunurilor americane – are limitări și, în plus, are un impact asupra UE. Prin urmare, nu lipsesc persoanele care se gândesc să vizeze comerțul cu servicii (digitale, financiare, de proprietate intelectuală etc.), un domeniu în care nu există tarife vamale și în care Europa este deficitară, exportând mult mai puține servicii decât invers. În 2024, soldul serviciilor era pozitiv pentru SUA cu 75,6 miliarde de dolari.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News