VIDEO Doar 1 român din 10 mai are încredere în politicieni

Sursa foto: informat.ro

 

Anul 2025 ar putea fi anul independenților în politica românească? Aceasta a fost una dintre întrebările lansate în emisiunea Puterea Știrilor, unde sociologul Antonio Amuza a analizat fenomenul candidaților care se prezintă drept independenți, dar au un trecut politic bine cunoscut.

„Mircea Geoană, Victor Ponta, Crin Antonescu – dincolo de faptul că și-au lansat candidaturile într-o formă independentă, fără susținerea partidelor într-o variantă clasică, nu reprezintă neapărat ceea ce românii și-au dorit. Oamenii își doreau figuri care să nu provină deloc din zona politică”, a explicat sociologul.

Amuza a subliniat că, deși acești candidați încearcă să se distanțeze de partidele care i-au consacrat, electoratul nu îi percepe ca fiind cu adevărat independenți.

„Simpla desprindere de organizația care i-a lansat nu este suficientă pentru a schimba imaginea pe care acești politicieni și-au creat-o în timp. Românii au încredere extrem de scăzută în clasa politică, la scoruri record negative. Doar unul din 10 români mai spune că are încredere în politicieni, iar nici acela nu este complet sigur”, a punctat el.

În acest context, încercarea de a revitaliza o carieră politică prin prezentarea ca independent ar putea să nu fie suficientă pentru a câștiga voturile unui electorat tot mai dezamăgit.

„Dizolvarea unui politician în abstract, fără o legătură oficială cu un partid, nu îl face automat independent în mintea votanților”, a concluzionat Amuza.

Alegeri prezidențiale: 11 candidați luptă pentru Cotroceni

România intră într-o nouă rundă de alegeri prezidențiale cu o premieră istorică: Partidul Social Democrat nu are candidat propriu. În total, 11 nume se regăsesc pe buletinul de vot, dintre care patru independenți.

Lupta pentru Cotroceni devine astfel cea mai diversificată și imprevizibilă din ultimii 35 de ani.

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD și singurul candidat al partidului care nu a reușit să ajungă în finala prezidențială din ultimele trei decenii, a refuzat să candideze din nou. Astfel, PSD și partenerii din coaliție – PNL, UDMR și grupul minorităților – l-au desemnat candidat comun pe fostul lider liberal Crin Antonescu, revenit în politică după opt ani de absență.

Totuși, pe lista candidaților apare și un nume greu din trecutul social-democrat: Victor Ponta. După un deceniu de la finala pierdută în fața lui Klaus Iohannis, fostul premier revine în cursă, de data aceasta ca independent.

Pe scena dreptei, competiția se anunță intensă. Elena Lasconi, președintele USR și finalista scrutinului anulat din noiembrie, își reconfirmă candidatura, în ciuda presiunilor din partid de a ceda locul lui Nicușor Dan. Acesta, primarul general al Capitalei, candidează tot ca independent și pare să atragă o parte importantă din electoratul urban, reformist.

Tabăra suveranistă se aliniază în jurul lui George Simion, liderul AUR. După retragerea Anamariei Gavrilă (POT), Simion încearcă să recupereze electoratul lui Călin Georgescu, candidatul invalidat de CCR în noiembrie. Totuși, pe același palier politic, apare Victor Ponta, dar și Cristian Terheș, eurodeputat ales pe listele AUR, care candidează acum din partea Partidului Național Conservator Român.

Fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, candidează din nou, deși la scrutinul precedent s-a clasat pe ultimul loc. De asemenea, revine în cursă Lavinia Șandru (PUSL), după un deceniu de absență din viața politică, și John Ion Banu, inginer stabilit în SUA, care cere dreptul românilor de a deține arme. Pe listă mai apar Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, cunoscut pentru reforma Bacalaureatului din 2011, care candidează independent, precum și Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, aflat la a treia tentativă de a ajunge la Cotroceni.

Articol în curs de actualizare

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: