VIDEO Suveraniștii neagă existenţa unor instituţii fundamentale, elementele de bază ale democrației – politolog

Radu Carp, invitat Puterea Știrilor 2.04

Cei care se declară suveraniști își însușesc în mod abuziv acest atribut, ca și cum și-ar da un fel de certificat de bună purtare, explică politologul Radu Carp. Suveranismul reunește ideile care se opun unei Europe federale și susțin direcția respectării competențelor naționale.

„La noi, suveraniștii nici măcar nu sunt la curent cu dezbaterea asta de idei. Ei au considerat că n-ar fi foarte bine să se auto-intuleze populiști, pentru că are o conotație negativă. Nimeni nu vrea să fie populist, cu excepția lui Steve Bannon (…), nimănui nu-i convine eticheta aceasta.  Eticheta de suveranist pare mai onorabilă. Or, aceste persoane, de fapt, contrazic elementele de bază ale democrației. Deși sunt născute din democraţia reprezentativă, deși sunt rezultatul unor alegeri, neagă existenţa unor instituţii fundamentale”, a afirmat politologul, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Acesta a dat exemplul violențelor de la Biroul Electoral Central, după invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu. Acele persoane, care se declarau suveraniste, nu se opuneau doar unui verdict, ci voiau de fapt eliminarea unei instituții, respectiv Biroul Electoral Central.

„Deci, să nu ne îmbătăm cu apă rece, să spunem că era o manifestare de sprijin pentru un candidat. Nu, era vorba despre negarea ideii că e posibil să ai o asemenea decizie. Asta înseamnă totalitarism. La fel, când CNA a început să aplice Digital Service Act, suveraniștii au spus: nu, s-a făcut un abuz, fără să spună în ce consta abuzul. Ei spun că, de fapt, CNA n-ar mai trebui să existe, poate în altă formă, dar asta susțin, de fapt. Dacă CNA face doar abuzuri, atunci mai bine să dispară. Deci haideți să ne imaginăm România fără CNA, fără BEC, de ce nu, fără Parlament. Până la urmă, suveraniștii nu se concentrează pe statutul României în cadrul Uniunii Europene, ceea ce ar putea fi o dezbatere într-adevăr, ci pe foarte multe lucruri care nu au de-a face cu suveranitatea, ci cu democrația. Aici e problema fundamentală”, a subliniat Radu Carp.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: