Remus Ștefureac despre ce va face diferența în campania electorală: „Nu vor mai putea evita dezbaterile”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut reprezintă o traumă pentru democrația din România, e de părere Remus Ioan Ștefureac, politolog și director al INSCOP Research. În ce privește campania din prezent, specialistul este de părere ea va fi una intensă, iar dezbaterile electorale vor face diferența în scorurile candidaților. Invitat la emisiunea „În Fața ta” de la Digi24, Remus Ștefureac a făcut și un profil al votanților lui Călin Georgescu, arătând că nu toți simpatizanții au fost antieuropeni sau pro-ruși.

Directorul INSCOP Rsearch a explicat că după episodul anulării alegerilor, societatea românească a rămas cu o traumă pentru democrație. Totodată, arată că în măsurătorile sociologice din luna ianuarie, a descoperit o situație atipică în cazul lui Călin Georgescu.

„S-au schimbat foarte multe lucruri, dar pare că ne îndreptăm cumva spre același scenariu în care voturile se distribuie cumva similar cum s-a întâmplat și în noiembrie 2024. Apropo de percepții societale mai largi, după episodul anulării turului II al alegerilor prezidențiale, motivat, sigur și de ingerințele externe, zilele trecute am văzut și raportul TikTok către Comisia Europeană și am aflat și mai multe lucruri cu această ocazie, vreo 27.000 de conturi false și, mă rog, sunt multe detalii aici care merită discutate.

Dar după, după acel moment, care a fost până la urmă o traumă și este în continuare o traumă pentru democrația românească, pentru încrederea în alegerile libere, pentru funcționalitatea sistemului democratic, evident că, cel puțin în luna ianuarie, a fost o perioadă de debusolare totală a electoratului.

Și, sigur, pe acest fundal, cel puțin în măsurătorile sociologice pe care le-am făcut cam după 15 ianuarie, vedeam un Călin Georgescu care prindea aripi. Era o situație un pic atipică și pe un fond emoțional, dar părea cumva că o parte importantă – spre jumătate din societatea românească adultă – mă refer persoane cu drept de vot – își îndreptau atenția spre un personaj atipic. Pe de o parte, sigur, unii dintre ei, care și votaseră pentru el, dar unii care nu au votat, în schimb, nu puteau să rezoneze cu această decizie de anulare a alegerilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: