Mare atenție la bancnotele de 20 și 50 de euro. Sunt cele mai falsificate

Sursa foto: pinterest

Rata de falsificare a bancnotelor euro este mică în comparație cu numărul de bancnote puse în circulație, dar este în creștere, iar cele mai falsificate bancnote sunt cele de 20 și 50 de euro.

“Aproximativ 554 000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în 2024. Probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este redusă, întrucât numărul bancnotelor contrafăcute este foarte mic în raport cu bancnotele euro autentice aflate în circulație. În anul 2024, au fost detectate 18 bancnote contrafăcute la 1 000 000 de bancnote autentice aflate în circulație, nivel foarte scăzut comparativ cu nivelurile înregistrate după lansarea euro”, arată Banca Centrală Europeană (BCE) într-o informare.

“Deși ponderea este foarte mică, numărul efectiv de bancnote contrafăcute a crescut comparativ cu ultimii ani, când a fost deosebit de scăzut ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, numărul de bancnote contrafăcute rămâne inferior celui consemnat în anii premergători pandemiei”, spune BCE.

“Cupiurile de 20 EUR și 50 EUR au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri, reprezentând împreună peste 75% din total. 97,8% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro, în timp ce 1,3% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și 0,9% din alte regiuni ale lumii”, arată BCE

“Publicul nu trebuie să fie îngrijorat cu privire la contrafacerea de monedă, dar ar trebui să dea în continuare dovadă de vigilență. Majoritatea bancnotelor contrafăcute sunt ușor de detectat, întrucât fie nu conțin deloc elemente de siguranță, fie prezintă doar imitații foarte slabe calitativ ale elementelor existente. Bancnotele pot fi verificate utilizând metoda simplă „atinge, privește, înclină” descrisă pe pagina noastră web dedicată elementelor de siguranță sau pe website-urile băncilor centrale naționale din zona euro. Eurosistemul sprijină, de asemenea, agenții profesioniști care operează cu numerar, asigurându-se că aparatele de sortare și procesare a bancnotelor testate cu succes pot identifica în mod precis bancnotele contrafăcute și permit retragerea acestora din circulație”, mai informează BCE

Instituția arată și ce trebuie să faceți dacă aveți bănuiala că ați primit o bancnota falsă.

“Dacă primiți o bancnotă suspectă, comparați-o cu una despre care știți că este autentică, așezându-le una lângă alta. În cazul în care suspiciunile sunt confirmate, contactați organele de poliție sau, în funcție de practica națională, banca centrală națională din țara dumneavoastră ori banca dumneavoastră comercială sau de retail. Eurosistemul sprijină în mod activ organele de aplicare a legii în activitatea lor de combatere a contrafacerii de monedă”, spune BCE.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: