Luna martie 2025 marchează un nou episod sumbru pentru piața mașinilor electrice din România, fiind a treia lună consecutivă în care s-au înregistrat scăderi dramatice ale vânzărilor, inclusiv în cazul modelelor considerate până recent favoritele publicului, precum Dacia Spring.
Dacia Spring pierde din elan
Dacia Spring, care a fost mult timp liderul de necontestat în rândul vehiculelor electrice din România, nu mai are aceeași priză la public. În primele trei luni ale acestui an, s-au vândut doar 1.013 unități, cu 17,2% mai puțin față de perioada similară din 2024. Chiar dacă Spring se menține în topul vânzărilor electrice, reculul este semnificativ și indică o scădere accentuată a interesului consumatorilor.
„Un semnal de alarmă puternic”
Dan Vardie, președintele APIA, trage un semnal de alarmă:
„Luna martie marchează a treia lună consecutivă catastrofală pentru electromobilitate în România, cu o cotă de piață a autoturismelor electrice de doar 2,7%. Este un semnal de alarmă puternic: fără creșterea ecotichetului la 8.500 de euro și fără o etapizare clară a acestuia până în 2030, care să ofere consumatorilor predictibilitate, riscăm să rămânem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la adopția vehiculelor electrice.”
Combustia internă revine în forță
În contrast, autoturismele echipate cu motoare pe benzină sau benzină mild hybrid au crescut cu +26,5%, ajungând la o pondere impresionantă de 62,5% din totalul pieței. Mașinile diesel, chiar și în variantele mild hybrid, scad cu -42,2%, dar tot păstrează o cotă de 11,3%.
Chiar și așa, segmentul „electrificat” (care include electricele, plug-in hybrid și full hybrid) deține o cotă cumulată de 25,6%, mai mare decât segmentul diesel. În special hibridele fără încărcare externă (full hybrid) au avut vânzări bune, având în topul primului trimestru Dacia Duster (915 unități), Toyota RAV4 (725) și Toyota Corolla (694).
Plug-in hybrid și alte segmente
Autoturismele plug-in hybrid păstrează o cotă relativ stabilă de 5,1%, cu ușoare creșteri față de anul precedent. În topul vânzărilor se află Ford Kuga (71 unități, +9,2%), urmat de Volkswagen Golf (139 unități) și Toyota RAV4 (91 unități).
SUV-urile conduc detașat segmentarea pieței pe clase, cu o cotă de 54,5% (+12,8%), urmate de Clasa C (27,9%) și Clasa B (11,1%).
Tendință globală: Electricele pierd teren
Scăderea interesului pentru mașinile electrice nu este un fenomen izolat în România. Potrivit studiului Deloitte 2025 Global Automotive Consumer Study, pe piețe precum Germania, Japonia, India sau China, consumatorii revin la motorizările clasice. SUA rămâne o excepție, dar acolo combustia internă este deja dominantă.
Studiul mai arată că indiferent de tipul motorizării, factorii decisivi în alegerea unui nou autoturism sunt prețul și calitatea — priorități în Germania (62%), Marea Britanie (62%), SUA (58%) și Asia de Sud-Est (65%). În Coreea de Sud, însă, performanța tehnică primează (59%).
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News