Ministerul Energiei, date de ultimă oră despre cablul subteran în curent continuu care va străbate România

Sursa foto: shutterstock

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță finalizarea studiului de fezabilitate pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură energetică din Europa Centrală și de Est: interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC), care va traversa România de la țărmul Mării Negre până la granița cu Ungaria, arată un comunicat de presă.

Proiectul, dezvoltat de Transelectrica alături de companiile TAQA (Abu Dhabi National Energy Company PJSC), Meridiam (Franța) și E-INFRA (România), este susținut de Ministerul Energiei. Studiul, realizat de compania italiană CESI – lider internațional în inginerie și cercetare energetică – confirmă fezabilitatea tehnică și viabilitatea economică a proiectului, subliniind importanța sa strategică pentru securitatea energetică regională și europeană.

Mai mult, proiectul este vital pentru modernizarea și echilibrarea rețelei de transport a energiei electrice a României și va asigura evacuarea cantităților semnificative de energie electrică ce vor fi generate în urma finalizării investițiilor strategice ale României în Unitățile 3 și 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, precum și în proiectele eoliene offshore și onshore din zona Dobrogei. În plan internațional, proiectul contribuie la consolidarea integrării pieței regionale și europene de energie și creșterea securității alimentării consumului din zona de sud-est a Europei, susținând creșterea posibilităților de export a energiei electrice către țările vecine. Proiectul este parte integrantă din Coridorul Verde, care va conecta Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, precum și alte țări din regiune.

Prin acest proiect facem încă un pas important în atingerea obiectivului pentru care lucrăm în fiecare zi la ministerul energiei: să avem energie sigură, la prețuri accesibile pentru români și economie și energie verde – în această ordine de priorități”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Unul dintre elementele de inovare ale proiectului este utilizarea coridoarelor deja existente de infrastructură, precum cele ale conductelor de gaze BRUA și Tuzla-Podișor. Această abordare permite reducerea semnificativă a timpului necesar pentru obținerea avizelor, scăderea costurilor și diminuarea impactului asupra mediului. Este o soluție inteligentă și eficientă, care valorifică activele deja disponibile și poate reprezenta un model pentru investițiile viitoare din domeniul energetic.

Interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu va permite transportul de energie verde, produsă în România – inclusiv din viitoarele parcuri eoliene offshore din Marea Neagră – către consumatori din țară și din alte state europene. Totodată, va permite României să beneficieze de energie verde produsă în Azerbaidjan atunci când în SEN avem deficit.

“Proiectul va contribui la modernizarea sistemului național de transport al energiei și va poziționa România ca un nod energetic strategic în regiune. În plus, proiectul este compatibil cu alte inițiative europene majore de infrastructură, precum SuedLink sau NordLink, și va susține formarea unei rețele energetice interconectate de la Marea Neagră până la Marea Nordului.

Prin acest proiect, România își valorifică propriul potențial energetic și contribuie activ la securitatea energetică a Uniunii Europene. Interconectorul HVDC întărește cooperarea regională, susține stabilitatea pieței și oferă un cadru mai predictibil pentru prețul energiei, cu beneficii directe pentru consumatorii finali.

Proiectul marchează o etapă esențială în strategia națională de tranziție energetică și reconfirmă angajamentul Ministerului Energiei de a transforma România într-un lider regional al energiei curate”, mai arată Ministerul Energiei

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: