Știri din capitalele Europei, 10 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europană a dezvăluit detaliile unui plan în valoare de 20 de miliarde de euro pentru crearea de noi situri dotate cu supercalculatoare în Europa pentru a dezvolta următoarea generație de modele de inteligență artificială, permițând în același timp modificarea legii sale de referință care reglementează acest tip de tehnologie.

Publicând o strategie menită să transforme Europa într-un „continent al inteligenței artificiale”, vicepreședintele Comisiei Europene, Henna Virkkunen, a declarat că acest domeniu este esențial pentru a face Europa mai competitivă, mai sigură și mai suverană din punct de vedere tehnologic, adăugând „Cursa globală pentru IA este departe de a se fi încheiat”, scrie The Guardian.

UE încearcă să ajungă din urmă SUA și China, care au preluat conducerea în dezvoltarea tehnologiei care gestionează din ce în ce mai mult site-urile de cumpărături, mașinile care se conduc singure, generează texte și se preconizează că va juca un rol transformator în sănătate, securitate, apărare și producție avansată, printre alte sectoare.

 

BERLIN

Conservatorii germani conduși de Friedrich Merz au încheiat miercuri un acord de coaliție cu social-democrații (SPD) de centru-stânga, cu scopul de a stimula creșterea economică în cea mai mare economie a Europei, în condițiile în care un război comercial global amenință să provoace o recesiune, conform Reuters.

Acordul pune capăt unor săptămâni de negocieri între viitorul cancelar Merz și SPD, după ce acesta a câștigat alegerile din februarie, dar nu a obținut majoritatea, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ajungând pe locul al doilea.

 

AMSTERDAM

Guvernul olandez intenționează să lanseze noi verificări de securitate pentru oamenii de știință și studenții care lucrează cu tehnologii sensibile, cu scopul de a împiedica accesul puterilor străine la informații critice. În conformitate cu o lege propusă, aproximativ 8.000 de persoane în fiecare an – atât olandezi, cât și străini – ar fi supuse unei verificări obligatorii de cazier înainte de a li se permite să lucreze la cercetări cu risc ridicat, potrivit NL Times.

Proiectul de lege ar permite implicarea serviciilor de securitate în procesul de verificare. Scopul este de a împiedica țări precum China, Rusia și Iran să exploateze cercetarea olandeză în scopuri militare sau strategice, în special în domenii precum inteligența artificială, calculul cuantic, biotehnologia și microcipurile.

 

ZAGREB

Fermierii din Croația sunt din ce în ce mai îngrijorați de răspândirea febrei aftoase, care se apropie de țara lor. Ministrul Agriculturii, David Vlajčić, a declarat că în Croația sunt puse în aplicare toate măsurile necesare și adecvate pentru a preveni o epidemie, însă fermierii se tem în continuare.

Febra aftoasă este mai periculoasă decât pesta porcină africană și afectează toate animalele cu copite bifurcate, cum ar fi bovinele, oile, caprele și porcii. Alte țări europene, precum Austria, Estonia și Republica Cehă, au implementat deja măsuri de prevenire după ce boala a fost depistată în Ungaria și Slovacia, precizează Euronews.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: