Fost consilier prezidențial: Ce a câștigat România în schimbul inundării unor sate românești? Absolut nimic

Sursa foto: Valeriu Turcan

Valeriu Turcan, fost consilier prezidential in perioada 2007-2012, atrage atentia asupra faptului ca Romania nu a beneficiat de nimic din partea Serbiei de pe urma „ajutorului” dat de premierul PSD Victor Ponta prin inundarea unor sate romanesti.

„As putea sa inteleg daca din ratiuni de stat Romania si-a asumat temporar in 2014 niste pierderi economice pentru vecinii sarbi. Dar ce a castigat Romania in schimb? Romania ca tara, nu Victor Ponta.

A semnat vreo mare companie de stat din Romania vreun contract important la Belgrad? Absolut nimic. Au obtinut in sfarsit romanii din Serbia recunoasterea unor drepturi firesti? Nimic. Cand Victor Ponta spune ca a decis ‘peste structurile romanesti’ inundarea unor localitati din Romania, intrebarea care se pune automat este daca vreodata a functionat si principiul reciprocitatii in relatia cu Serbia.

Romania a ajutat foarte mult Serbia, sustinerea a fost totala si la Bruxelles, in vreme ce Belgradul ne da cu flit la orice solicitari legitime si nu are nicio greata sa mearga alaturi de Putin in tot felul de momente importante. Emil Hurezeanu este un foarte bun cunoscator al Europei Centrale si al Balcanilor, ar fi interesant de stiut daca poate imprima alta directie relatiei cu Belgradul.

Episodul povestit de Victor Ponta e foarte util, el arata cat de mult a fost influentata politica Romaniei fata de Serbia de interese personale si mai deloc de interese de stat”, a subliniat Turcan, joi.

Un alt fost consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, atrage atentia asupra unui alt aspect: Victor Ponta a pastrat secret faptul ca a „ajutat” Serbia.

„Bineinteles ca Ponta a luat decizia corecta atunci. Oricine ar fi luat aceeasi decizie (da, chiar si Marcel Ciolacu, cel care azi zice ca el nu ar fi facut asta). A ajutat vecinii, a pus in balanta un oras mare si niste sate mai mici. A stramutat oameni, a inundat campuri (asa povesteste el). Sigur, nu cunoastem circumstantele, il credem pe cuvant ca nu era alta solutie.

Dar vad ca nimeni nu observa altceva in povestea lui Ponta. Repet, spusa de el. A facut totul pe sest, sa nu afle nimeni. De ce? Pai, era iulie 2014, inainte de campania pentru prezidentiale. Cand Ponta juca tot cartea suveranismului, daca va amintiti. Corect ar fi fost atunci sa anunte presa, sa explice ce face si de ce face. Dar a preferat sa ascunda, din motive electorale.

Nu prea inteleg de ce s-a apucat sa povesteasca acum. Mai ales ca azi e si ‘mai suveranist’, iar daca cineva l-ar condamna azi pentru ce a facut atunci, tot cei pe care ii vizeaza in campanie ar fi aceia. Probabil multi n-ar intelege. Cum sa-i inunzi pe romanii nostri? Si ai mai si platit despagubiri din banii nostri. Deci, o enigma de campanie. Poate s-a temut ca va iesi povestea, spusa de altii, si a preferat s-o spuna el”, a subliniat Lazaroiu.

Victor Ponta a reactionat violent dupa ce presa a inceput sa preia declaratiile sale scandaloase privind inundarea cu intentie a unor sate romanesti in beneficiul Serbiei. Ponta, care a primit cetatenie sarba, sustine ca „un lider ia decizii rapide si corecte — si asta am facut!”.

„Sunt pregatit pentru toate atacurile murdare si disperate ale Retelei ‘Soros’ si ale coruptilor care se tem de mine. Nimic si nimeni nu ma poate intimida sau opri din drumul meu acum. Nu voi organiza ‘injunghieri’ pe la spate, ca la USR, si nici nu ma voi ascunde de dezbateri in spatele fustelor unei jurnaliste dominate de propriile frustrari freudiene!

Voi continua sa le prezint romanilor proiectele serioase prin care sa iesim din criza actuala, sa le redam demnitatea si siguranta pentru viitor! Romanii trebuie sa stie ca, in 2014, au avut loc cele mai mari inundatii din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime si distrugeri uriase! In Romania, din fericire, am luat — alaturi de specialisti — masurile necesare, iar viata niciunui roman nu a fost in pericol. Pagubele materiale minime au fost imediat reparate, iar despagubirile au fost acordate.

In acelasi timp, Romania, ca un bun vecin, a ajutat tarile aflate in pericol. Un lider ia decizii rapide si corecte — si asta am facut! Cei care acum ma acuza cu ura oarba lucrau, in 2014, alaturi de mine in Guvern! Impreuna am protejat romanii si am ajutat vecinii! Si asa trebuie sa facem si in continuare!”, a transmis Ponta.

Prim-ministrul PSD Marcel Ciolacu a comentat, joi, decizia luata de Victor Ponta in 2014 de a deschide Portile de Fier pentru a nu inunda Belgradul, inundand, in schimb, sate romanesti.

”A fost o decizie guvernamentala luata de primul-ministru Victor Ponta. Esti prim-ministru, iei decizii cateodata mai greu de explicat. Din punctul meu de vedere nu as fi luat aceasta decizie”, a declarat Ciolacu.

Deputatul USR Catalin Drula a cerut institutiilro sa intervina.

„Victor Ponta e un caracter aparte chiar si pentru politica romaneasca. Chiar si pentru PSD, unde standardul ‘s-o vinzi si pe ma-ta’ e barem obligatoriu pentru succes.

Victor Ponta iubeste Istanbulul, o declara chiar el. Omul a facut bani cu galeata in ultimii ani de la firmele turcesti care au contracte de autostrazi sau cariere de cupru prin Romania. Iubeste cel mai mult facturile pe care le taie pentru firmele oligarhilor prieteni cu regimul Erdogan.

Victor Ponta iubeste si Belgradul. Si acolo are prieteni (cel mai celebru dl. Sebi Ghita), si acolo sunt bani de facut. Si recunoaste senin ca a inundat niste romani ca sa ii protejeze pe sarbi. Ba se si lauda ca a dat ordin ‘peste capul celor din sistem’ sa fie inundati. Astia, romanii, n-aveau bani de dat probabil pentru consultanta asa ca si-au luat niste apa pana la gat de la Victor. Prietenul Vucic l-a recompensat cu cetatenia sarba pentru serviciile aduse, in paguba romanilor.

Fac un apel la Ministerul Public sa investigheze actiunile cetateanului romano-sarb Victor Ponta – potentialul trafic de influenta si conflict de interese in cazul firmelor care i-au platit milioane in timp ce era consilierul lui Ciolacu, precum si situatia inundatiilor provocate in 2014 cu care se lauda astazi”, a transmis Drula.

Dupa ce a fost fan declarat al Chinei, Victor Ponta a trecut, mai nou, la cel mai desantat trumpism, pretinzand totodata ca este un mare patriot roman si vrea sa puna „Romania pe primul loc”.  Putina lume stia insa pana mai ieri ca Ponta nu a pus mereu pe primul loc Romania, ci mai curand, in 2014, cand era premier, Serbia, tara a carei cetatenie a dobandit-o intr-un mod foarte dubios. Asa ca Ponta o fi el patriot, dar este patriot sarb si in niciun caz roman!

„Tin foarte mult si il apreciez foarte mult pe domnul Vucici, presedintele Serbiei. Eu cred ca Serbia e o tara foarte prietena cu Romania. Sunt si cetatean sarb.Legal, pot candida acolo, nu mi-a trecut prin cap. Nu a stiut nimeni cum a fost chestia asta cu cetatenia. A fost un lucru pentru care voi fi mandru toata viata. In 2014, domnul Vucic a devenit prim-ministru, eu eram deja de doi ani premier. Si Serbia a avut cele mai mari inundatii din istoria lor.

Cine merge la Belgrad, acolo e raul Sava, unde Iancu de Hunedoara l-a fugarit pe Mahomed Cuceritorul, si a fost intr-o situatie absolut critica. Noi i-am ajutat fundamental prin faptul ca am deschis barajul de la Portile de Fier. Si atunci cand domnul Vucic a devenit presedinte a propus Guvernului si Parlamentului – nu doar eu, au fost mai multe personalitati – m-a pus pe acea lista, cineva care a facut ceva bun pentru Serbia”, declara Ponta in urma cu cativa ani.

Iata insa ca intr-o emisiune cu Robert Turcescu si Dan Andronic Ponta a dezvaluit si culisele acestor evenimente. Intrebat de Turcescu de ce si-a luat cetatenia sarba, Ponta a spus: „Mi-au dat-o fiindca i-am ajutat cu o chestie extraordinara, care o s-o scriu in cartea mea de memorii. In timpul inundatiilor am dat eu ordin peste structurile romanesti sa se deschida barajul de la Portile de Fier si in felul asta nu s-a inundat Belgradul. Ai nostri nu voiau sa deschida, fiindca s-ar fi inundat partea romaneasca. Dar am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despagubiri repede, n-ati aflat nimic voi, presa. Au fost sate in aval inundate.”

In fata acestor declaratii, facute cu cea mai mare seninatate, Robert Turcescu a ramas socat si a intrebat: „Si te-ai gandit ca e mai bine sa inunzi niste romani decat sa-i inunzi pe sarbi?”

„Robert, i-am chemat  la doispre noaptea, era intr-o vineri noaptea, i-am chemat deci la guvern pe toti, dimineata la cinci au fost jandarmii si ISU in satele romanesti de pe Clisura… Cred ca pe Dinescu l-am inundat atunci si de-aia si acum nu ma mai cheama macar la un ciolan… Ca el intotdeauna e cu ciolanul. Dar i-am dat despagubiri, i-am dat mai mult decat facea cosmelia lui de la Cetate.”

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: