Biroul Electoral Central (BEC) a răspuns, marți, acuzațiilor de cenzură, cea mai recentă fiind lansată de candidatul independent Nicușor Dan, care a afirmat că ”BEC s-a transformat în Biroul Electoral al Cenzurii libertății de exprimare”.
Într-un comunicat de presă, BEC precizează faptul că persoanele care nu sunt politicieni sau care nu dețin funcții publice, dar care scriu mesaje ”de propagandă” pe rețelele sociale ”în mod preponderent și repetitiv”, atunci se transformă în ”actori politici cu potențial de influențare a electoratului”, astfel că se aplică prevederile legale.
”Printr-o practică manifestată constant și coerent de la începutul campaniei electorale, confirmată de instanță de judecată, BEC a statuat că, în situațiile în care persoanele fizice care nu dețin funcții elective ori alte funcții publice, postează pe conturile personale, deschise pe platformele online foarte mari, în mod preponderent și repetitiv, aspect constatat direct și nemijlocit de către BEC, materiale de propagandă electorală, atunci persoanele fizice dobândesc calitatea de actori politici cu potențial de influențare a electoratului, activându-se, în sarcina titularilor postărilor, obligația etichetării respectivelor materiale în scopul atenționării și informării corecte a publicului cu privire la caracterul de material publicitar politic al postării, lipsa etichetării corespunzătoare calificând materialul ca având un conținut ilegal.”, precizează Biroul Electoral Central.
În același timp, BEC subliniază că atât ”comunicările care se înscriu în limitele activitătii jurnalistice de informare a publicului cât și opiniile publice exprimate în nume personal” în mediul online, de către persoane care nu sunt ”actori politici”, sunt ”componente esențiale ale dreptului la informare, respectiv ale dreptului la liberă exprimare, astfel că în niciuna din situațiile circumscrise acestor ipoteze și deduse analizei BEC, nu a fost dispusă măsura înlăturării materialelor postate.”
”Deosebit, în ceea ce privește plângerile care au reclamat comunicările din mediul online asumate de către actorii politici care dețin funcții elective ori alte funcții publice, BEC a statuat că, situațiile în care materialele postate fac referire la modul de îndeplinire a atribuțiilor în exercitarea funcțiilor deținute în prezent ori în trecut de către candidați, fără a conține un îndemn direct ori indirect de a vota ori de a nu vota, nu califică respectivele materiale drept materiale publicitare politice.” – se mai arată în comunicat.
Cine a acuzat BEC de cenzură
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan acuză, luni seară, Biroul Electoral Central că s-a transformat ”în Biroul Electoral al Cenzurii libertăţii de exprimare”.
”Prin mai multe decizii din ultimele zile BEC s-a transformat în Biroul Electoral al Cenzurii libertăţii de exprimare. Peste 150 de cetăţeni români neafiliaţi politic, care au scris opinii în limitele libertăţii de exprimare despre candidaţii la prezidenţiale, au primit decizii prin care postările lor au fost şterse de pe marile reţele de socializare”, a scris, luni seară, pe Facebook, Nicuşor Dan.
Acesta susţine că, în acelaşi timp, Marcel Ciolacu face campanie pentru Crin Antonescu, fără a respecta legislaţia.
O altă acuzație de cenzură a venit din partea USR, care a denunțat ”decizia fără precedent” a Biroului Electoral Central (BEC), care interzice USR să își exprime sprijinul electoral pentru Nicușor Dan.
Partidul a anunțat că va contesta în instanță această decizie care ”creează un precedent periculos și deschide calea pentru cenzură politică mascată sub argumente birocratice”.
Și fostul judecător Cristi Danilet a acuzat BEC de cenzură, după ce Biroul Electoral a decis să-i șteargă unele mesaje de pe Facebook.
BEC a admis mai multe plângeri împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidaţi
La începutul lunii aprilie, Biroul Electoral Central a anunțat că a admis mai multe plângeri înregistrate împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidaţi, printre care Nicuşor Dan, George Simion şi Victor Ponta, pe platforma TikTok sau Meta şi a dispus înlăturarea acestora şi a materialelor conexe.
Potrivit deciziilor publicate de BEC, citate de Agerpres, nouă dintre cele 17 plângeri admise se referă la videoclipuri cu conţinut ilegal de pe conturi asociate candidatului Nicuşor Dan, cu îndemnuri directe de vot pentru acesta, cu îndemn de a nu vota un anumit candidat, cu prezentarea de afişe cu maşini colantate cu imaginea lui, sloganul acestuia.
Alte cinci plângeri admise de BEC se referă la 35 videoclipuri publicate pe Facebook şi TikTok cu conţinut ilegal cu îndemnuri de a vota cu candidatul AUR George Simion.
BEC a admis şi o plângere referitoare la un videoclip promovat pe TikTok cu imaginea unui buletin de vot cu ştampila aplicată pe poziţia 6, a candidatului Victor Ponta.
O altă plângere admisă de BEC se referă la un material video publicat pe Facebook cu conţinut negativ la adresa candidatului Crin Antonescu, cu un îndemn de a nu-l vota pe acesta.
BEC a dispus înlăturarea acestor videoclipuri cu conţinut ilegal şi a materialelor conexe.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News