Știri din capitalele Europei, 24 august

BERLIN

Germania pregătește simplificarea normelor privind cetățenia, în conformitate cu legislația aprobată miercuri de cabinet, un proiect care, potrivit guvernului, va consolida integrarea imigranților și va ajuta economia care se confruntă cu o lipsă de lucrători calificați.

Guvernul intenționează să asigure eligibilitatea pentru cetățenie după cinci ani de ședere în Germania, sau trei în cazul „realizărilor speciale de integrare”, în loc de opt sau șase ani în prezent. Copiii născuți în Germania ar deveni automat cetățeni dacă unul dintre părinți a fost rezident legal timp de cinci ani, față de opt ani în prezent, potrivit AP.

 

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ia în considerare organizarea de referendumuri pentru a adopta legi și a ieși din impasul politic provocat de Parlamentul suspendat al țării, au declarat mai multe surse pentru Agenția France Presse, preluat de Le Monde.

Macron le-a spus membrilor cabinetului că va purta discuții cu liderii politici de opoziție săptămâna viitoare în vederea elaborării unor „proiecte de lege, dar și a unor referendumuri”, au declarat sursele sub rezerva anonimatului, fără a oferi mai multe detalii.

 

BRUXELLES

Belgia vrea să ajute solicitanții de azil să-și găsească de lucru. Agenția Federală pentru Primirea Solicitanților de Azil din Belgia a lansat un apel de proiecte pentru a le găsi locuri de muncă solicitanții de azil, a anunțat miercuri secretarul de stat pentru Azil și Migrație, Nicole de Moor, potrivit Euractiv.

 

MADRID

Dezbaterea parlamentară privind învestitura lui Alberto Núñez Feijóo, liderul Partidului Popular de centru-dreapta, va avea loc pe 26 și 27 septembrie, mai târziu cu o lună, pentru ca politicianul conservator să încerce să adune suficient sprijin pentru a deveni următorul prim-ministru al Spaniei, relatează Euractiv.

 

ATENA

Incendiile majore izbucnite în nord-estul Greciei și la periferia capitalei țării au ars mai multe suprafețe de pădure și au forțat evacuări suplimentare joi, în timp ce pompierii au luptat împotriva vântului puternic și a condițiilor aride pentru a ține sub control multiplele fronturi, scrie AP.

 

LONDRA

Numărul cererilor de azil în Marea Britanie până în iunie a crescut cu 19% față de cele 12 luni precedente și a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, a anunțat joi guvernul.

Ministerul de Interne a declarat că 78.768 de cereri de azil au fost depuse de persoane care au sosit ilegal în țară.

Prim-ministrul Rishi Sunak a făcut din combaterea migrației ilegale o prioritate înainte de alegerile naționale prevăzute pentru anul viitor, prezentându-i pe conservatorii săi ca fiind mai duri pe această temă decât Partidul Laburist din opoziție, care se bucură de un avans puternic în sondajele de opinie, scrie Reuters.

 

OSLO

Cel mai mare parc eolian plutitor din lume a fost lansat oficial miercuri, 23 august, în largul coastei de vest a Norvegiei. Gigantul din domeniul combustibililor fosili Equinor se află în spatele uriașului parc Hywind Tampern, care va genera 88 de megawați (MW) de energie pentru a alimenta platformele de petrol și gaze din apropiere.

Proiectul – care utilizează o nouă tehnologie pentru a lega 11 turbine gigantice de fundul mării – a primit reacții mixte din partea ecologiștilor. Deși va contribui la reducerea emisiilor provenite de la câmpurile de petrol și gaze, militanții pentru climă susțin că este timpul să se oprească complet forajul pentru combustibili fosili, conform Euronews.

 

VARȘOVIA

Ministrul agriculturii polonez, Robert Telus, acuză Uniunea Europeană că dorește să folosească importurile de cereale ucrainene pentru a „destabiliza” Polonia înaintea alegerilor parlamentare din octombrie.

Acesta afirmă că reticența Bruxelles-ului de a extinde interdicția asupra acestor importuri „este o decizie pur politică… Nu există argumente de fond și nici nu ni le-a prezentat cineva. Din punct de vedere politic, sunt alegeri pe 15 octombrie și este vorba de destabilizare…UE încearcă să ne folosească ca parte a unei lupte partizane”, potrivit Notes from Poland.

 

BUDAPESTA

Ungaria dorește ca interdicția UE privind vânzările interne de cereale ucrainene să fie prelungită în cele cinci state membre ale UE care se învecinează cu Ucraina după ce măsura actuală se va încheia la 15 septembrie, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în cadrul unui briefing, potrivit Reuters.

 

SOFIA | BUCUREȘTI

Bulgaria și România ar trebui să desființeze controlul la frontieră dacă ambele țări nu sunt acceptate în spațiul Schengen până la Crăciun, a spus europarlamentarul bulgar Andrei Novakov (PPE), în timp ce Austria, care a blocat aderarea celor două țări în decembrie, își menține poziția, relatează Euractiv.

 

MOSCOVA

Cel mai influent mercenar rus, Evgheni Prigojin, se afla la bordul unui avion care s-a prăbușit miercuri seara la nord de Moscova. Nu există supraviețuitori, au anunțat autoritățile ruse, la două luni de la ziua în care Prigojin a condus o revoltă eșuată împotriva conducerii armatei.

Nu a existat niciun comentariu oficial din partea Kremlinului sau a Ministerului Apărării cu privire la soarta lui Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner și un dușman autodeclarat al conducerii armatei, conform Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: