Guvernul a aprobat Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României. Ce se face, concret?

Sursă foto: Guvernul României

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României, un proiect în care țara noastră își stabilește ca țintă să ajungă până în 2030 cu un nivel al competențelor digitale la aproximativ 40% din populație.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării și Turismului, Bogdan Ivan, a explicat că acest proiect se referă la standardizarea și orientarea clară a competențelor digitale, atât în mediul privat, cât și în mediul public.

‘Un proiect extrem de important este Cadrul de competențe digitale ale României, vorbim despre standardizarea și orientarea clară a competențelor digitale, atât în mediul privat cât și în mediul public. Facem un document de politică publică extrem de clar și o platformă informatică care va gestiona cu cap și coadă tot ceea ce înseamnă formarea, atât a specialiștilor din administrația publică, cât și un document de orientare strategică pentru mediul privat. Concret, din acest punct de vedere, creăm un cadru care se aliniază și standardelor europene, dar creăm, în același timp, și un cadru național în care ne punem specificul nostru și în care ne stabilim ca și țintă să ajungem până în 2030 cu un nivel al competențelor digitale la aproximativ 40% din populație, și anume cifre cuprinse între 4,3 și 6 milioane de persoane’, a spus Ivan într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

El a menționat că la nivel european mai sunt, în momentul de față, doar 3 state care au acest cadru la nivel național, și anume Spania, Franța și Austria.

‘Ce facem concret? Toate cursurile de formare pentru funcționarii publici în următorii ani vor fi ghidate de acest standard. Acest standard care va avea și 4 nivele de competențe digitale care vor fi autorizate – elementar, intermediar, avansat și non-specializat – tocmai pentru a ști foarte clar atunci când cineva merge, fie să se angajeze, fie să-și găsească un nou loc de muncă, care este nivelul său din punct de vedere al competenților digitale. E un proiect făcut împreună cu mai multe autorități publice și companii private, care a fost gestionat împreună cu cei de la Banca Mondială pentru a ne asigura că România va avea acces la cel mai înalt standard de competențe digitale și de formare, atât pentru mediul public, cât și mediul privat, în etapa următoare. Această platformă va sta la dispoziția antreprenorilor, angajatorilor, ANFP și tuturor angajaților din segmentul public și privat’, a afirmat Ivan.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: