Ministerul Mediului, măsuri pentru conservarea ursului brun și protecția oamenilor

Mircea Fechet
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Mediului a emis un ordin pentru aprobarea măsurilor referitoare la aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun, în scopul sănătății și securității populației și prevenirii daunelor. Ministrul Mircea Fechet a subliniat importanța echilibrului dintre conservarea speciei de urs brun și cea a protejării oamenilor. Ordinul stabilește nivelul de intervenție și prevenție pentru ursul brun, luând în considerare consultările și avizul Academiei Române.

„Ordinul stabileşte, pentru specia urs brun, numărul maxim de derogări aplicabile la nivel naţional, reglementează nivelul de intervenţie şi de prevenţie, precum şi condiţiile de implementare a derogărilor de la statutul de specii strict protejate, stabilit prin legislaţia naţională de mediu în vigoare (cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă), iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor menţionate într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural”, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante a fost publicat, miercuri seara, în Monitorul Oficial.

Numărul maxim de derogări la nivel național pentru ursul brun este de 220 exemplare: 140 pentru prevenție și 80 pentru intervenție. Ordinul stabilește nivelul de intervenție și prevenție pentru ursul brun, luând în considerare consultările și avizul Academiei Române.

Măsurile se aplică în situații de prevenire a daunelor asupra culturilor agricole, animalelor domestice și a altor bunuri, precum și în interesul sănătății și securității publice. Acestea implică capturarea, deținerea, transportul și recoltarea exemplarelor de urs brun.

Pe lângă acest ordin, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor derulează proiectul „Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”. Acesta vizează reducerea conflictelor om-urs și asigurarea coexistenței prin protecția animalelor domestice și a culturilor agricole. Scopul este gestionarea adaptivă zonală pentru carnivorele mari și reducerea conflictelor, a spus ministrul Fechet, conform News.ro.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: