Nicușor Dan și-a pierdut credibilitatea după ce a organizat marea trădare din USR, iar acum vrea să joace rolul de victimă cu boții. Primarul capitalei a inventat o poveste cu boți răi, deși în realitate acesta a plătit peste jumătate de milion de euro pentru publicitatea online doar în precampanie.
Primarul capitalei acuză că toate conturile sale online au „activitate suspectă” pentru că a făcut multe share-uri și acuză că ar fi atacat de boți.
„Acum două zile a început o activitate pe Instagram, unde aveam 70.000 de urmăritori și în două zile avem 180.000. E cel mai puțin important cont. Facebook, platforma cea mai importantă, unde la postările noastre aveam 600-700 de distribuiri, acum avem 2 postări cu 100.000 de distribuiri (…) Azi a început atac pe tiktok. Noi facem postări, avem 400-600 de distribuiri și acum avem 4 postări cu 100.000 de distribuiri”, a spus Nicușor Dan.
Acuzațiile primarului sunt cel puțin amuzante, în condițiile în care este candidatul care a investit sume uriașe în reclame online. De miercuri seară, contul de TikTok al lui Nicușor Dan a fost pus pe privat, iar postările nu mai sunt accesibile.
Nicușor Dan a folosit boți?
Nicușor Dan și-a trecut contul de TikTok pe privat pentru a încerca să-și curețe profilul. Aceasta e prima mișcare pe care o face oricine în astfel de situații, arată specialiștii.
În urmă cu o lună, TikTok-ul din România era invadat de numeroase video-uri cu Nicușor Dan, care înregistrau zeci de milioane de afișări. Primarul a avut o creștere rapidă și agresivă în online. Au apărut numeroase conturi suspecte sau chiar false, deschise chiar în perioada în care și-a anunțat candidatura, și publicau miii de video-uri. În doar câteva zile sau săptămâni, conturile suspecte strângeau milioane de vizualizări, ceea ce cu o creștere organică (fără boți) nu ar fi posibil. Acest impact uriaș pe TikTok, Dan l-a avut tocmai cu aceste conturi suspecte, nu cu contul său personal.
La vremea respectivă, Nicușor Dan nu a acuzat nicio „activitate suspectă” și se bucura de succesul său pe TikTok. Conturile suspecte promovau mesajele primarului și direcționau electoratul către contul oficial.
Sute de mii de euro pe TikTok?
Nicușor Dan a mințit în privința finanțărilor de pe TikTok. În martie, spunea că toată campania sa de pe TikTok este de 10-15.000 de euro.
„Campania pe TikTok e de ordinul a 10.000-15.000 de euro. Au început de trei săptămâni. Iar din 4 aprilie, trecem în partea de campanie electorală propriu-zisă”.
Doar că această sumă a fost imediat contrazisă de o altă declarație a primarului. La început de aprilie, primarul a spus că a cheltuit 500.000 de euro pentru campaniile din online. Doar pe Meta (Facebook și Instagram) și Google a cheltuit în jur de 280.000 de euro. Diferența de 320.000 euro ar putea reprezenta cheltuielile pe alte platforme online, în special TikTok. Chiar dacă nu spune exact câți bani a plătit pe TikTok, din datele pe care le avem până acum rezultă că suma este mult mai mare decât cei 15.000 de euro declarați în martie.
Nicușor Dan calcă pe urmele lui Călin Georgescu și vorbește doar despre cheltuielile pe care le-a făcut pe contul său. Conturile suspecte care l-au promovat agresiv pe TikTok în ultimele luni, și au strâns zeci de milioane de vizualizări, nu intră în aceste cheltuieli, așa cum s-a văzut și în cazul Georgescu. Conturile suspecte care au crescut popularitatea lui Nicușor Dan pe TikTok ar putea avea finanțare din alte surse fără să dea explicații, ceea ce ne amintește de rețeaua Georgescu.
Instituțiile se fac că nu văd strategia primarului
Nicușor Dan acuză un atac al boților pentru a se apăra de o eventuală investigație asupra conturilor suspecte care l-au promovat în ultimele luni. De obicei, boții trag la boți în online. Cine îi caută sau îi folosește, ulterior riscă să plătească consecințele. Candidatul nu a prezentat nici măcar vreo listă cu acești „boți” pe care îi acuză. Are acces la conturile care îl urmăresc și poate scoate lista și să o facă publică, însă a aruncat o simplă acuzație.
În cazul primarului nu e vorba de un atac al boților, ci încearcă să acopere activitatea sa din online. Dacă ar fi fost atacat de boți, așa cum susține, conturile sale online ar fi fost deja blocate sau i-ar fi furat date, sau boții ar fi publicat comentarii pentru a-l discredita, sau boții ar fi încercat să preia controlul conturilor. Dar nu s-a întâmplat nimic din toate acestea.
Efectiv, Nicușor Dan ne spune că impactul său în online a crescut cu ajutorul boților, care i-au dat like, follow și share. Primarul nu a acuzat niciodată conturile suspecte care îi promovează mesajele pe TikTok, cu acestea nu are nicio problemă. Nicușor Dan este primul politician care inventează războiul boților, cu boții buni și boții răi, de parcă ar fi un personaj din Matrix.
După cazul Călin Georgescu, am crezut cu toții că instituțiile statul vor fi mai vigilente și vor ține sub control activitatea online a candidaților. Conturile suspecte pro-Nicușor Dan sunt de câteva luni pe TikTok și nicio instituție nu a deschis vreo anchetă pentru a afla cum au reușit să strângă milioane de vizualizări în doar câteva săptămâni.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News