Rezultatele foarte diferite ale sondajelor electorale, publicate cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, îi bulversează pe alegătorii români. Specialiștii consultați de „Adevărul” au realizat un ghid de supraviețuire simplu care ne ajută să nu fim înșelați de sondajele electorale.
Pe scena politică se duce un adevărat război al sondajelor electorale. Rezultatele diferite ale acestora ajung să-l bulverseze și mai mult pe alegătorul român. Oricum credibilitatea celor mai multe agenții de sondare a opiniei publice a scăzut simțitor după eșecul de a prevedea ascensiunea lui Călin Georgescu la primul tur al prezidențialelor de anul trecut.
Trei specialiști de top au realizat pentru „Adevărul” un ghid de utilizare a sondajelor electorale, în condițiile în care ne aflăm în plină campanie electorală: politologul Remus Ștefureac, director al INSCOP Research, sociologul Vladimir Ionaș și profesorul Cristian Pîrvulescu.
Ghidul lui Remus Ștefureac cu privire la sondajele electorale
Remus Ștefureac, director al INSCOP Research, a enunțat câteva reguli simple:
1. Istoricul agenției. „În primul rând, să se uite la istoricul entității. Entitatea care publică sondajul trebuie să aibă un istoric. Dacă a apărut doar în acest moment electoral sau în cel precedent, din urmă cu trei luni, și până la acel moment n-a mai avut alte studii, nu s-a mai remarcat prin nimic, atât mass media cât și societatea ar trebui să ignore astfel de cercetări, pentru că sunt pure advertoriale politice, adică instrumente de promovare a unui candidat, nimic altceva, fake news, știri false, dezinformare”, explică specialistul.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News