Au fost găsite rămășițele lui Matei Corvin, regele cu origini românești al Ungariei

Sursa foto: Cluj24.ro

Cercetătorii cred că este posibil să fi găsit rămășițele unuia dintre cei mai celebri conducători ai Ungariei – regele Matei Corvin – la un sit memorial național din Székesfehérvár. Deși descoperirile nu au fost încă confirmate de ADN, experții spun că există o șansă mare ca scheletul dezgropat în ruinele vechii bazilici regale să aparțină regelui din secolul al XV-lea.

Descoperirea se concentrează pe un craniu etichetat „individ I/10”, excavat în 2002 din situl fostei Bazilici a Fecioarei Maria. Bazilica, cândva locul de încoronare și înmormântare al regilor maghiari medievali, a fost distrusă la începutul secolului al XIX-lea, după secole de neglijare și deteriorare, inclusiv de către turcii otomani, informează Archeology News.

În 2024, Gábor Emese de la Centrul de Cercetare Gyula László a creat o serie de reconstituiri grafice pornind de la craniile găsite la bazilică. Un craniu a ieșit în evidență. Structura facială a individului I/10 avea o asemănare stranie cu craniul lui János Corvinus – fiul nelegitim, dar recunoscut al lui Matei Corvin – ale cărui rămășițe au fost găsite anterior în Lepoglava, Croația.

Pentru a testa teoria, echipa lui Emese a construit un model 3D și a realizat o reconstrucție facială plastică științifică completă a craniului. Aceste date, lipsite de orice informații de identificare, au fost trimise antropologului criminalist german Martin Trautmann pentru o analiză independentă.

Trautmann a fost de acord cu analiza lui Emese. În opinia sa de expert, cele două cranii proveneau probabil de la persoane strâns înrudite.

„Acest lucru ar putea sugera o relație la nivel de gemeni”, a observat el, «dar fiul lui Corvinus nu avea niciun geamăn cunoscut». Având în vedere locul de înmormântare regal al craniului și legătura sa genetică cu János Corvinus, cercetătorii cred că singurul candidat probabil este însuși regele Matthias Corvinus.

Totuși, oficialii maghiari îndeamnă la prudență. Institutul de Cercetare Maghiar a declarat: „Afirmațiile apărute în presă cu privire la scheletul regelui nu sunt încă confirmate. Verificarea științifică a ipotezei este în curs. Vom fi în măsură să facem o declarație finală după verificare”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: