De Paște, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a fost acasă, în județul Bihor și a oferit un interviu publicației Bihoreanul, în care a explicat motivele pentru care nu a candidat la alegerile prezidențiale din acest an. Bolojan a recunoscut că nu și-a imaginat vreodată că va ajunge să ocupe o funcție atât de înaltă în stat, cu atât mai puțin într-un context de criză politică.
„Trebuie să fii un om realist și să înțelegi ceea ce este bine”, a declarat Ilie Bolojan, subliniind că, deși a avut cunoștințe de bază pentru această funcție, dobândite „prin cărțile pe care le-am citit și prin ceea ce urmăream zi de zi”, nu a urmărit să candideze pentru Cotroceni.
El a explicat că ascensiunea sa temporară în fruntea statului a fost o consecință a poziției pe care o ocupa în Senat și a contextului de instabilitate politică. „Nu m-am gândit niciodată că o să ajung în această situație, dar, fiind președintele Senatului, nu aveam cum să evit și, fiind și o situație de criză pentru România nu ne puteam permite niciun fel de răzgândiri”.
Bolojan a atras atenția asupra nevoii ca lumea politică să formeze lideri pregătiți, capabili să preia astfel de funcții fără a fi luați prin surprindere. „E bine să nu fii aruncat niciodată pe funcții pentru care nu ești pregătit, e bine ca lumea politică să-și pregătească oameni pentru toate pozițiile, inclusiv pentru poziția de președinte ai nevoie de ani în spate”, a mai punctat președintele interimar.
Acesta a fost întrebat și despre liniile pe care și le-a setat în interimatul său de 90 de zile.
„Fiind o situație dificilă atât în plan extern, cât și în plan intern, o condiție importantă era să menținem țara într-o situație stabilă, și atunci stabilitatea guvernării, colaborarea cu Guvernul, a fost un element important. Președintele reprezintă România în întâlnirile internaționale, dar multe dintre angajamentele pe care și le ia sunt în sarcina Guvernului. Or, dacă nu există o colaborare atât înainte, cât și după participarea la un Consiliu European, de exemplu, nu riști doar să te pui pe tine într-o situație proastă, ci pui țara într-o situație proastă, riști să-i aduci prejudicii.
Un alt element important a fost ca în condițiile de turbulențe externe – cu războiul din Ucraina, negocierile ruso-americane și americano-ucrainene, problemele din relația SUA – UE, chestiunea tarifelor – să ții țara în coordonate care să țină cont atât de componenta de securitate de care avem nevoie, de relația cu SUA, care azi sunt un garant al securității Europei datorită forței militare, cât și de aspectele economice care ne influențează, apartenența la UE, accesul la fondurile europene, la piețele europene.
Pentru că mandatul este limitat, cu o autoritate limitată, m-am gândit că, dacă nu pot să fac bine, să nu fac rău, și am încercat să contribui și eu la recâștigarea încrederii în instituții. Asta înseamnă un comportament normal, transparență, relații cât mai firești cu oamenii…”, a spus Ilie Bolojan.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News