Prezidențiale 2025. Jurnal de campanie – 23 aprilie. Scandal în plină campanie. Nicușor Dan ar ignora decizii ale instanței pentru a păstra contracte cu avocați. Fostul ambasador al SUA Adrian Zuckerman neagă orice legătură cu Lasconi.
Conflictul USR-Lasconi continuă. Hotărârea luată de conducerea partidului, în ciuda deciziei judecătorilor. Directorul INSCOP spune că George Simion ar câștiga orice finală prezidențială în acest moment. Crin Antonescu a enumerat câțiva posibili consilieri prezidențiali: Analistul Ștefan Popescu, generalul Mircea Mîndrescu, chirurgul Vlad Ciurea
Nicușor Dan ar ignora decizii ale instanței pentru a păstra contracte cu avocați
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat independent la președinția României, este acuzat că nu respectă hotărârile finale ale instanțelor de judecată. Din această cauză, Primăria Municipiului București (PMB) ar rămâne blocată în procese, ceea ce ar favoriza casele de avocatură care au contracte cu instituția. Aceste acuzații au fost făcute de influencerul Vlad Mercori.
Influencerul a dezvăluit, într-un videoclip pe TikTok numit „Iluzionistul”, că Nicușor Dan ar ignora intenționat deciziile instanțelor pentru a putea justifica noi contracte cu firme de avocatură. Mercori a dat asigurări că urmează să publice mai multe episoade în care îl va acuza de astfel de practici. Potrivit lui, primarul general al Capitalei are obligația legală să semneze anumite acte, cum ar fi autorizații, dacă ele trec toate etapele interne din PMB. Mercori a spus că atunci când edilul refuză să le semneze, o face deși știe că încalcă legea. În mod normal, persoana afectată merge în instanță și câștigă procesul pentru că judecătorii constată că edilul a refuzat să își îndeplinească obligația.
Mercori a explicat că, deși instanțele dau o decizie definitivă, Dan nu o respectă nici atunci și refuză să o pună în aplicare. Asta duce la alte procese, în care persoana păgubită cere daune sau penalități pentru întârziere. Potrivit spuselor sale, toate aceste sume sunt plătite, în final, din banii bucureștenilor.
„Ca primar, este obligat de lege să facă un lucru. De exemplu, să dea o autorizație. Dacă o autorizație trece de aparatul lui propriu din Primărie și ajunge până la el, este obligat de lege să o semneze. Atunci când refuză, el știe că încalcă o lege. Cel căruia îi este refuzată autorizația, în mod normal merge în justiție.
Acolo, câștigă definitiv, pentru că instanța constată cu ușurință că domnul primar nu a semnat ceea ce era obligat să semneze. Și aici vine vraja lui Nicușor. În mod inexplicabil, deși e sentință definitivă și irevocabilă, Nicușor în continuare nu o pune în executare.
Adică refuză cu bună știință să pună în executare de bunăvoie o hotărâre judecătorească definitivă. Cu alte cuvinte, după ce a încălcat legea refuzând să emită actul, încalcă încă o dată legea refuzând să respecte o hotărâre judecătorească definitivă.
Nicușor este chemat din nou în instanță, cel păgubit solicitând prejudicii sau penalități de întârziere pentru neexecutarea hotărârii definitive. Toate acestea se plătesc din buzunarele bucureștenilor”, a dezvăluit Vlad Mercori pe TikTok.
Fostul ambasador al SUA Adrian Zuckerman neagă orice legătură cu Lasconi
Fostul ambasador al SUA Adrian Zuckerman a avut o nouă reacție după ce Elena Lasconi, liderul USR, a readus în dezbaterea publică subiectul unor solicitări de a se retrage din cursa prezidențială în 2024 în favoarea lui Nicolae Ciucă, presiuni atribuite lui Nicușor Dan. În cadrul unui podcast realizat de Cătălin Striblea, Elena Lasconi i-a arătat un mesaj pe care Nicușor Dan i l-a trimis anul trecut pentru a-i cere să meargă la o întâlnire cu Adrian Zuckerman și Nicolae Ciucă, moment legat de presiunile de a se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, în favoarea premierului de atunci.
Adrian Zuckerman a răbufnit la B1 TV și spune că aceasta este a treia versiune pe care Elena Lasconi o lansează pe acest subiect. „Eu nu o cunosc, nu am vorbit, nu am rugat-o, nu am de-a face cu ea”, a spus fost ambasador al SUA.
„Eu nu știu ce discuții a avut doamna Lasconi cu Nicușor Dan, dar Nicușor Dan e un om serios, un om profesionist. Nu știu ce a spus unul la altul, eu pot să spun numai discuțiile mele cu Nicușor Dan și nu i s-a spus așa ceva. Trebuie să adaug că asta este a treia versiune a doamnei Lasconi folosind numele meu. Au fost alte povești înainte. Eu nu o cunosc, nu am vorbit, nu am rugat-o, nu am de-a face cu ea”, a declarat Zuckerman.
Conflictul USR-Lasconi continuă. Hotărârea luată de conducerea partidului, în ciuda deciziei judecătorilor
La scurt timp după ce Elena Lasconi a câștigat procesul împotriva USR, conducerea partidului a adoptat o decizie prin care o obligă pe aceasta să folosească doar fondurile proprii și cele obținute din donații în timpul campaniei electorale.
Biroul Național al USR a adoptat pe 18 aprilie decizia menționată cu 15 voturi „pentru” și 4 voturi „împotrivă”. Contul Central de Campanie ar urma să fie alimentat „cu sumele care provin din donații pe perioada campaniei electorale precum și cu sumele provenite din contribuțiile proprii ale candidatului”, potrivit deciziei citate.
„Contractele de campanie ce urmează a fi încheiate vor fi doar în limita sumelor disponibile în acel moment în contul de campanie”, se mai arată în decizie. Printre argumentele care au stat la baza acestei decizii adoptate de Biroul Național al USR se regăsește „responsabilitatea față de resursele partidului, existând șansa să nu fie atins pragul de rambursare”.
Decizia citată a venit la o zi distanță după ce Curtea de Apel București i-a dat dreptate Elenei Lasconi în procesul cu USR. Concret, instanța a decis că partidul nu îi poate face campanie electorală lui Nicușor Dan.
Directorul INSCOP: „George Simion ar câștiga orice finală prezidențială în acest moment”
Politologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, avertizează faptul că o nouă „surpriză de proporții” în alegerile prezidențiale din România nu poate fi exclusă, având potențialul de a afecta politica externă, securitatea națională și economia țării.
„E posibilă o nouă surpriză de proporții cu consecințe serioase asupra politicii externe și de securitate a țării și mai ales cu implicații profunde asupra economiei/investitiilor?
Da, cred că este posibilă. Nu probabilă, dar posibilă”, a scris Remus Ștefureac pe Facebook.
Referindu-se la actuala stare a competiției electorale, directorul INSCOP a precizat că, în acest moment, George Simion ar câștiga orice finală prezidențială, indiferent de contracandidatul său.
„Știu că mai e mult până pe 18 mai, iar dinamica electorală se poate schimba semnificativ după turul 1, dar în acest moment, George Simion ar câștiga orice finală. Detașat chiar împotriva lui Nicușor Dan. Strâns sau destul de strâns împotriva lui Victor Ponta sau Crin Antonescu”, a mai punctat politologul.
Crin Antonescu a enumerat câțiva posibili consilieri prezidențiali
Crin Antonescu, candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR la alegerile din luna mai, a declarat marți pentru Adevărul că la programul său prezidențial a lucrat cu „oameni care vor putea face, în cazul în care câștig, parte și din echipa de consilieri de la Administrația Prezidențială”. Cu această ocazie, el a oferit și câteva nume pe care ia în calcul să le coopteze în echipă dacă ajunge la Cotroceni.
Antonescu susține că a lucrat la programul prezidențial și cu „oameni care fac parte din aceste partide, dar este un program al meu”.
„Este un program la care m-am consultat cu oameni care vor putea face, în cazul în care câștig, parte și din echipa de consilieri de la Administrația Prezidențială, dar nu este un program făcut cu actualul guvern, cu premierul sau cu liderii partidelor (…). Este asumat de către ei”, a continuat candidatul coaliției.
Întrebat dacă poate să spună câteva nume din viitoarea sa echipă, el a răspuns: „Eu am spus câteva nume. Sunt singurul candidat care, până una-alta, are un program formulat. Sunt singurul candidat care am spus nume, aș fi curios să aud și de la alții, dar, în fond, pe mine mă interesează mai puțin asta, dar subliniez asta, sunt singurul care am spus niște nume”.
„Am vorbit despre analistul de politică externă Ștefan Popescu, am vorbit despre generalul Mîndrescu în domeniul apărării, am vorbit despre profesorul academician Vlad Ciurea în domeniul sănătății. Iată doar câteva nume, sunt mai multe, nu le dau pe toate”, a adăugat Crin Antonescu.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News