Toate campaniile pentru președinția României au fost marcate de promisiuni executive, spune sociologul Darie Cristea. Pentru români, președintele este foarte important, acesta fiind mai mult decât un mediator, având o capacitate semnificativă de a influența executivul, de a-l ghida.
„Acesta ar trebui să fie mai mult decât un mediator între instituții politice și cetățeni. Prin urmare, nu este prima dată când asistăm la o asemenea campanie; în general, promisiunile acestea sunt degustate de publicul nostru, care tratează funcția prezidențială ca pe o funcție implicată, nu atât de mult ca pe una de mediere. Noi așteptăm să votăm un șef, nu un mediator”, a subliniat Darie Cristea, în direct, la Puterea Știrilor.
Contextul internațional este unul tensionat, este adevărat, însă în trecut au mai fost situații dificile. Am avut 15, 20 de ani de prosperitate și un climat la nivel mondial marcat de o oarecare liniște, însă lucrurile se schimbă peste tot, nu doar la noi, a mai adăugat invitatul.
„Acum, probabil că este nevoie de un președinte și un guvern care să-și poată asuma mai mult decât a fost nevoie să ne asumăm în ultimii 10 ani, când am beneficiat cumva de o umbrelă NATO și de una europeană în privința relațiilor cu restul lumii și în care existase o anumită coerență între acțiunile Uniunii Europene și acțiunilor Statelor Unite. Era un occident generic spre care tindeam și care ne proteja și nu erau dificultăți de comunicare nici măcar din punct de vedere diplomatic”, a firmat sociologul, amintind de propunerile candidaților suveraniști de a ne alinia total politicilor americane, lucru care intră în totală contradicție cu principiile acestora.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News