Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, fostul ministru Florin Spătaru a transmis un mesaj de încredere privind perspectivele economice ale României, în ciuda contextului internațional dificil. Răspunzând temerilor exprimate în spațiul public, Spătaru a declarat că România nu se află în pragul unei crize economice de tipul celei din 2009 și nu riscă să ajungă în categoria „junk” din perspectiva agențiilor de rating.
„România nu este izolată de ceea ce se întâmplă la nivel european, dar are câteva avantaje clare. Este o destinație tot mai atractivă pentru relocarea investițiilor, are acces la fonduri europene și un comportament economic bazat pe consum care poate susține creșterea”, a spus Spătaru. El a adăugat că măsuri precum creșterea TVA ar putea dăuna acestui echilibru, fiind „greșite” în actualul context.
Consilierul premierului a subliniat că statul român trebuie să direcționeze fondurile europene spre industriile afectate, precum siderurgia și aluminiul, și să sprijine inițiativa privată: „Avem nevoie de o consolidare fiscală în colaborare cu mediul de afaceri, dar nu prin creșteri de taxe. E nevoie de predictibilitate, nu de abordări contabile.”
În ceea ce privește relația cu agențiile de rating și riscul de degradare, Spătaru a precizat:
„Nu există în acest moment semnale de degradare. Agențiile vor să vadă măsuri clare de reducere a cheltuielilor și predictibilitate fiscală, ceea ce guvernul actual își propune să livreze.”
Legat de fondurile din PNRR, Florin Spătaru a explicat că banii sunt momentan blocați, nu pierduți, și că adoptarea legii privind pensiile speciale a fost un pas important în discuțiile cu Comisia Europeană.
În concluzie, Spătaru a afirmat că România este departe de o criză majoră sau de apelul la FMI:
„Un guvern consolidat și un președinte cu credibilitate vor da încredere mediului de afaceri și vor menține România pe parcursul său european și pro-NATO.”
Directorul Trezoreriei anunță: Guvernul va aștepta încheierea alegerilor prezidențiale și adoptarea de noi măsuri pentru limitarea deficitului bugetar
Guvernul va aștepa încheierea alegerilor prezidențiale și adoptarea de noi măsuri pentru limitarea deficitului bugetar înainte de a ieși din nou să se împrumute de pe piețele externe, a declarat directorul general al Trezoreriei, Ștefan Nanu. Toată lumea vorbește despre noile măsuri pentru limitarea deficitului bugetar, iar agențiile de rating le așteaptă, a spus Nanu, într-un interviu pentru Bloomberg.
Ministerul Finanțelor a acoperit deja 42% din necesarul de împrumut calculat la un deficit de 7% din PIB pentru acest an, a spus Nanu, prezent la Washington, la reuniunea de primăvară a FMI.
Finanțele intenționează, de asemenea, să utilizeze alte metode de atragere de fonduri, cum ar fi plasamentele private și împrumuturile din alte surse decât cele din piață pentru a reduce presiunea pentru emisiuni externe. Guvernul a împrumutat de pe extern circa 8,5 miliarde de euro în acest an.
„Următoarea emisiune de eurobonduri va fi după alegerile prezidențiale și după măsurile așteptate luate de către noul guvern. Toată lumea vorbește despre asta.
Agențiile de rating așteaptă asta”, a declarat Nanu.
Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 4 mai, iar turul al doilea, dacă este necesar, se va desfășura pe 18 mai.
Surse oficiale: TVA crește la 21%, posibil chiar înainte de alegeri
TVA crește la 21%, împreună cu majorarea taxelor și impozitelor locale și a procentului din aceste taxe care merge direct la bugetul statului, iar măsurile ar putea intra în vigoare în cel mai scurt timp, posibil chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, dar cel mai probabil între cele două tururi, susțin surse politice și administrative apropiate situației citate de Economica.net
TVA crește la 21%, împreună cu taxele și impozitele pe toate tipurile de proprietăți. Aceste schimbări vor veni cu siguranță până în vară, iar structurile care se vor ocupa de implementarea lor spun că se așteaptă să se întâmple „din moment în moment”. Deși este scenariul cu cea mai mică posibilitate de a se întâmpla, majorările pot veni chiar înainte de alegerile din 4 mai, aproape sigur între cele două tururi stabilite pentru 4, respectiv 18 mai 2025.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News