Aproape panică! Francezii împrumută sculpturile lui Brâncuși pentru o expoziție în Olanda

Sursa foto: evenimentulistoric.ro

Furtul pieselor dacice din Muzeul Drents din Olanda nu a generat teamă în rândul autorităților române, o expoziție dedicată sculptorului Constantin Brâncuși urmând a fi organizată, în 2025, în această țară.

Liviu Jicman, președinte ICR, invitat al Interviurilor DC News și DC News TV, a dezvăluit, în premieră, că în cursul acestui an va fi organizată o expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși, urmând a fi găzduită de un muzeu important din Amsterdam, Olanda, în contextul aniversării a 750 de ani de la atestarea orașului.

„Sunt multe exemple care ne recomandă pe plan internațional (…) Anul trecut, a fost organizată o expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși la Centre Pompidou, una dintre expozițiile cu care, practic, acest foarte important centru și-a închis temporar activitatea, au intrat în renovare cinci ani. Și au decis ca Brâncuși să fie personalitatea căreia să-i dedice un program. Sper ca această expoziție s-o putem continua, și vă spun în premieră, la un muzeu important din Amsterdam, Olanda.

Cu opere din alte muzee, în special de la Centre Pompidou, de unde a avut expoziția loc anul trecut. Și faptul că un muzeu important din Amsterdam va găzdui o expoziție dedicată lui Brâncuși, într-un an în care Amsterdamul aniversează 750 de ani de la atestarea ca oraș. Deci va fi un an în care vor fi mulți vizitatori internaționali, mulți turiști. Cred că e un lucru bun”, a spus Liviu Jicman.

Măsuri de securitate sporite la expoziția dedicată lui Brâncuși?

Întrebat de jurnalistul Val Vâlcu dacă vor fi dispuse măsuri de securitate sporite după incidentul tragic de la finele lunii ianuarie 2025, când Coiful de la Coțofănești și brățările dacice au fost furate din Muzeului Drents din Assen, Olanda, Liviu Jicman a declarat că elementele care vor fi expuse la muzeul din Amsterdam provin din Centre Pompidou, și nu vor fi aduse din România.

Deși incidentul din ianuarie a ridicat preocupări legate de securitatea expozițiilor care conțin elemente culturale din România, măsurile de protecție suplimentare nu sunt încă prevăzute, potrivit acestuia.

„N-aș putea să detaliez foarte mult (n.r. în privința efectelor furtului coifului dacic), în contextul în care echipa și colegele mele de la reprezentanța din Bruxelles, împreună cu Ambasada României din Olanda, au ocazional proiecte culturale acolo. Iar neavând o reprezentanță permanentă în Olanda n-aș putea spune că avem un puls direct al proiectelor culturale.

(…) Este o experiență foarte tristă și îngrijorătoare cea care a avut loc la începutul acestui an, dar cred că trebuie să tragem concluziile care se impun – și noi, și pe plan internațional, și să luăm măsuri de protecție. În același timp, să încurajăm și să menținem dialogul cultural, pentru că astfel de experiențe negative nu ar trebui să ne descurajeze, ci ar trebui să ne învețe să ne luăm măsurile de precauție necesare.

Cred că o reticență firească vine din partea noastră, a autorităților noastre și nu pot decât să sper ca aceste obiectele furate să poată fi regăsite. Dar, cumva, în acest context, mă bucură că, fără o implicare a instituțiilor muzeale din România, putem vorbi anul acesta de o expoziție dedicată lui Brâncuși. (…) Nu suntem în măsură să cerem măsuri suplimentare de siguranță, pentru că nu vom fi implicați în împrumutul de piese din România, dar cred că este un lucru important că o astfel de expoziție are loc, practic itinerându-se și adaptându-se expoziția care a avut loc la Pompidou”, a mai adăugat Liviu Jicman.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: