De ce hotărârea Curții de Apel Ploiești privind alegerile din 2024 nu poate fi aplicată. Răspunsul specialiștilor

Sursa foto: Pixabay

Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a dat o decizie controversată de suspendare a hotărârii Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale de anul trecut. Este vorba despre o decizie în primă instanţă, care are ca reclamant o persoană fizică, iar ca pârât este Curtea Constituțională.

CCR are termen 5 zile pentru a face recurs. Hotărârea magistratului de la Curtea de Apel Ploiești contrazice și Înalta Curte, care a explicat clar că deciziile CCR nu pot fi desființate. În plus, însăşi Constituția României prevede că deciziile Curții Constitionale sunt general obligatorii și definitive.

CSM a sesizat deja Inspecţia Judiciară în cazul judecătorului, iar Biroul Electoral Central a transmis că decizia de la Ploiești nu afectează actuala campanie electorală.

Şi ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a declarat că procesul electoral merge mai departe, dar şi că decizia Curtii de Apel Ploieşti este nemaiîntâlnită în România.

Decizia a declanşat de altfel un val de reacţii.

„O aberaţie care decredibilizează întregul sistem de justiţie”, e de părere fostul ministru al Justiţiei, Alina Gorghiu.

Specialiștii consultați de Știrile TVR au explicat de ce hotărârea Curții de Apel Ploiești nu poate fi aplicată.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției: În arhitectura statului de drept, CCR e în afara celor trei puteri, nu face parte din puterea judecătorească, nici din celelalte două. Un judecător de la puterea judecătorească nu poate judeca actele cuiva din afara sistemului. Decizia e ciudată, stranie, nu bănuiesc că judecătorul nu știe legea, ci că a făcut-o absolut deliberat, a creat o emoție colectivă. Inspecția Judiciară probabil va face verificări, este o abatere fără îndoială, dar Înalta Curte va invalida această decizie care nu poate produce efecte juridice.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: