Slovacia: șeful contraspionajului, demis pentru conspirație, cu o lună înainte de alegeri

Sursa foto: Președinția Slovaciei / prezident.sk
Sursa foto: Președinția Slovaciei / prezident.sk

O mare controversă legată de corupție, implicând conducători ai agențiilor de informații și personalități cu poziții politice înalte, este în desfășurare în Slovacia. Această situație are loc cu puțin mai mult de o lună înainte de alegeri anticipate cu implicații semnificative, nu doar pentru Slovacia în sine, ci și pentru întreaga coaliție care sprijină Ucraina.

Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova l-a demis miercuri pe șeful serviciului de contraspionaj SIS, Michal Alac, la recomandarea guvernului. Iar acesta pare a fi punctul culminant într-un scandal care ține de mai bine de o săptămână primele pagini ale actualității din această țară.

Scandalul a izbucnit odată cu o serie de investigații în cadrul serviciilor de securitate și de aplicare a legii din ultimii ani, unele dintre acestea incluzând ramuri rivale care se investighează reciproc.

Săptămâna trecută, poliția l-a acuzat pe Alac și pe alți oficiali de rang înalt din comunitatea de securitate de constituirea unui grup infracțional și de conspirație pentru a interveni în anchetele de corupție. Șeful serviciului de contraspionaj a fost arestat, alături de mai mulți oficiali de rang înalt din comunitatea serviciilor de informații.

Momentul în care acest scandal izbucnește este unul foarte sensibil, având în vedere că la 30 septembrie urmează să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.

Slovacia este guvernată acum de un cabinet interimar, după ce coaliția guvernamentală anterioară a cedat în urma luptelor interne și a pierdut încrederea parlamentului în decembrie.

Scandaluri de corupție

În ultimii ani, țara a fost zguduită de numeroase scandaluri de corupție și de evenimentul dramatic al uciderii ziaristului de investigații Jan Kuciak și a partenerei sale, în februarie 2018.

Crima a fost pusă pe seama investigațiilor pe care Kuciak le realiza în zone înalte ale lumii politice de la Bratislava. Autorul crimei, un fost militar, a fost condamnat. Omul de afaceri Marian Kocner, cu multiple legături în zona politică, dar și cu mafia italiană, presupusul comanditar al crimei, a fost achitat în mai multe rânduri, ultima oară în mai anul acesta.

Timp de aproape un deceniu, Slovacia a fost guvernată de formațiunea de centru-stânga Smer, condusă de liderul populist Robert Fico. Acesta a părăsit funcția de prim-ministru, pe fondul protestelor populare de după uciderea jurnalistului Jan Kuciak. Partidul său a fost, în cele din urmă, învins în alegerile din decembrie 2020, de o coaliția anti-corupție.

Acum, sondajele dau mari șanse de câștig lui Robert Fico și partidului său, care au promis că vor opri ajutorul militar acordat Ucrainei.

În ce privește reținerile operate în cadrul serviciilor speciale, Fico a declarat că acestea echivalează cu o lovitură de stat a poliției, care îl implică pe președinte.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: