Preşedintele Interimar Ilie Bolojan a declarat marţi, la Varşovia, după Summit-ul Iniţiativei Celor Trei Mări, că unul dintre cele mai importante proiecte pentru ţara noastră este Via Carpatia, el precizând că o conexiune importantă care este restantă este conectarea portului Constanţa atât rutier cât şi feroviar, în aşa fel încât potenţialul mare al acestui port pentru a deveni un hub european pe direcţia de transport transcaucaziană să se consolideze în anii următori.
Ilie Bolojan a declarat, despre cel de-al 10-lea Summit al Iniţiativei Celor Trei Mări, că subiectul principal a fost cel de conectivitate. ”O direcţie importantă în aceşti zece ani a fost creşterea conectivităţii pe direcţia nord-sud, atât din punct de vedere energetic, dar şi pe calea ferată şi rutier”, a arătat preşedintele interimar Ilie Bolojan.
”Pe teritoriul ţării noastre este un profil de drum expres care intră în România pe relaţia Debreţin-Oradea, coboară spre sud pe relaţia Arad-Timişoara şi apoi înspre zona Constanţa, spre Bulgaria-Calafat şi spre Serbia, spre Belgrad şi apoi spre Peninsula Balcanică. Şi din discuţiile pe care le-am avut chiar ieri cu Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi sunt în situaţia în care până la finalul acestei luni vor fi în situaţia de a definitiva o parte din licitaţiile care sunt în momentul de faţă în curs pe cele trei tronsoane ale drumului expres Arad-Oradea, în aşa fel încât în luna mai cel puţin primul tronson de la Oradea la Salonta să poată fi semnat. De asemenea, celelalte două tronsoane sunt în diferite faze de achiziţii”, a precizat Bolojan.
Preşedintele interimar a mai arătat că un tronson este în contestaţie, cel din spre Arad, deoarece cel din mijloc este în momentul de faţă, în faza de analiză.
”De asemenea, tot în faza de licitaţie este şi tronsonul de la Timişoara înspre Stamora-Moraviţa de drum expres, în aşa fel încât şi conexiunea pe relaţia Balcani să fie realizată. Şi dacă totul va fi bine, am putea fi în situaţia în care, în vara acestui a, spre toamnă, aceste tronsoane de drum expres ale Via Carpatia de pe teritoriul României să poată fi în situaţia de a ajunge în faza de execuţie”, a menţionat Ilie Bolojan.
Potrivit preşedintelui interimar, pe tronsonul drumului expres Arad-Oradea este deja proiectare şi execuţie, urmează să fie semnat contractul, deci ar putea începe lucrările, iar pe celălalt tronson de la Timişoara înspre Stamora-Moraviţa ar urma perioada de proiectare şi apoi, după câteva luni de zile, foarte probabil anul viitor ar putea să înceapă execuţia.
”De asemenea, o conexiune importantă care este restantă este conectarea portului Constanţa atât rutier cât şi feroviar pe direcţia nord-vest, atât pentru conectarea pe direcţia Europei Centrale, dar şi pe direcţia de nord, în aşa fel încât potenţialul mare al acestui port pentru a deveni un hub european pe direcţia de transport transcaucaziană să se consolideze în anii următori şi aşa cum s-a văzut în aceşti ani”, a spus el.
Bolojan a subliniat că intrarea României în Schengen, dar şi, din păcate, războiul din Ucraina, a crescut foarte mult traficul prin portul Constanţa, ceea ce a însemnat un puternic impuls pentru logistică şi pentru dezvoltare în zona de sud-est a României.
El a anunţat că ţările participante au adoptat o declaraţie prin care îşi propun ca şi în perioada următoare să colaboreze pe aceste componente care înseamnă partea de conectivitate, partea de energie, acesta fiind un subiect important discutat atât în cursul zilei de ieri, dar şi astăzi.
”Mă bucur că a fost o discuţie în marja acestui Summit ieri, cu domnul ministru Burduja şi proiectele importante care sunt prevăzute în economia României pe componenta energetică, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi partea de microcentrale nucleare au fost apreciate ca proiecte importante în colaborarea economică român-americană, ele având rolul de a îmbunătăţi mixul energetic şi de a face ca România să aibă o energie sigură şi ieftină în anii următoare. În întâlnirea de astăzi, au mai fost acceptaţi ca membri asociaţi două ţări balcanice, Muntenegru şi Albania, şi de asemenea, pe lângă partenerii strategici consacraţi, Statele Unite, Japonia, Germania şi Uniunea Europeană, au mai fost aprobate două ţări importante, Turcia şi Spania”, a mai declarat preşedintele interimar.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News