VIDEO Anatol Șalaru: Pentru evitare unui conflict cu Rusia, UE va amâna aderarea R. Moldova

Anatol Șalaru, invitat Puterea Știrilor 29.04

Politicienii din Uniunea Europeană trec printr-o perioadă foarte grea, nimeni nu-și poate face planuri pentru cinci sau zece ani de acum înainte, întrucât lucrurile se pot schimba radical de la o săptămână la alta, spune Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R. Moldova.

„Da, există posibilitatea decuplării Republicii Moldova de Ucraina în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Mai mult, Republica Moldova împreună cu Ucraina ar putea fi decuplate de la procesul de aderare la Uniunea Europeană. Politicienii europeni încearcă din răsputeri să evite un conflict cu Rusia și în cazul în care aceasta ar putea provoca anumite reacții, eu cred că Uniunea Europeană cu foarte multă lejeritate va amâna aderarea Republicii Moldova”, a afirmat Anatol Șalaru în direct, la Puterea Știrilor.

Acesta a menționat faptul că, în ultima perioadă,  mai multe delegații din Ungaria au vizitat Unitatea Administrativ-Teritorială Găgăuzia (UTA Găgăuzia). De asemenea, liderii găgăuzilor din Moldova sau fost invitați la Ambasada Ungariei, aceasta având un scop foarte bine definit, respectiv aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în interiorul său existând o zonă cu autonomie găgăuză, bazată pe criterii etnice. Ăn acest fel, observă fostul ministru al Apărării din R. Moldova, Ungaria vrea să creeze un precedent, pentru a implementa același model în mai multe țări.

„De exemplu, România. Fiindcă în Uniunea Europeană nu există autonomii teritoriale pe criterii etnice. Este unicul caz în Europa și acela este în Republica Moldova. Ungaria, care sprijină pe toate căile această autonomie, a invitat delegații din UAT Găgăuzia și le-a dus dus în țara Bascilor, pentru a implementa modelul în Republica Moldova, pentru a-și consolida autonomia față de guvernarea de la Chișinău”, a explicat Șalaru.

Acesta a explicat faptul că interesele Ungariei coincid cu cele ale Rusiei, neavând nevoie de o Ucraină puternică în Uniunea Europeană.

„Ungaria are pretenții teritoriale față de Ucraina, are probleme ceea ce ține de minoritatea maghiară din Ucraina, deși Ucraina a declarat de mai multe ori că își va adapta legislația la cerințele Uniunii Europene. Totuși, Ungaria insistă pe faptul că Ucraina ar fi o țară care ar distruge economia maghiară și că are resurse mult mai mari. În același timp, Ungaria, după cum am vorbit anterior, vrea pur și simplu să implanteze în Uniunea Europeană o autonomie pe baze etnice pentru a crea acest precedent în Uniunea Europeană și știm că Ungaria are probleme cu aproape toate țările vecine, poate cu excepția Rusiei”, a subliniat fostul ministru al Apărării din R. Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: