LIVE VIDEO Dezbaterea prezidențială finală 2025 – Ultima confruntare decisivă, în direct de la Palatul Parlamentului


A treia și ultima dezbatere din această campanie electorală, înainte de primul tur al prezidențialelor, are loc miercuri de la 20:00, la Palatul Parlamentului. Edițiile speciale dedicate vor începe de la ora 17:00. În ultima clipă, organizatorul – Antena 3 CNN – a extins lista de invitați la toți cei 11 politicieni de pe buletinul de vot al scrutinului din 4 mai.

Ora 22:52 O întrebare pentru toți candidații din partea jurnalistului Răzvan Dumitrescu, despre cum se raportează președintele la crizele societății: Trăim o perioadă cu crize (….) În situația în care Republica Moldova este atacată de Federația Rusă, ce ați face în calitate de comandant al Forțelor Armate și șef CSAT, care sunt pașii concreți legali, constituționali, în ordinea în care vă obligă legea?

Ion John Banu Muscel: Când noi am intrat în UE, respectiv NATO, ne-am delegat responsabilitățile noastre unei forțe superioare, unei uniuni. Prima datorie ar fi să comunic cu acest organism, ce decid dânșii (…) care țin Uniunea Sovietică (Federația Rusă n.red.) deoparte. M-aș ghida care sunt cerințele acestei organizații NATO, după aceea voi consulta în ce măsură putem să ne riscăm viețile tinerilor noștri.

Elena Lasconi: În primul rând i-aș ordona Șefului Statului Major să întărească granița cu Republica Moldova, aș vorbi cu Maia Sandu, aș trimite ajutor umanitar. Moldova e țară neutră, nu putem să trimitem trupe, aș activa articolul 4 NATO să avem consultări și dacă au nevoie de orice alte materiale sau lucruri care să fie non-combat le vom trimite pentru că nu putem să ne implicăm militar la acest moment, aș vorbi cu Ursula von der Leyen la Bruxelles. Nu aș declara mobilizare parțială, generală în momentul acela.


Ora 22:49 Cristian Terheș, întrebare către ”fiecare cetățean român”: Cum vă simțiți cei care vreți să votați pentru unul dintre cei patru care n-au fost în seara asta aici? Fiecare am avut decența să venim și să răspundem. Patru n-au avut! Ei vor să conducă destinele unei țări. V-ați pune destinele, viața în mâinile lor? La lucrul ăsta vă invit să vă gândiți.

Ora 22:42 Mihai Gâdea le cere candidaților să spună o calitate a candidatului pe care îl indică moderatorul și un defect al său.

Elena Lasconi – Crin Antonescu: Nu pot să vă spun o calitate a domnului Antonescu. Cred prea mult în oameni (defect al său, n.red.)

Nicușor Dan – Crin Antonescu: Este un intelectual. La mine, sunt perfecționist în sens negativ uneori.

Crin Antonescu – Nicușor Dan: Prima calitate la domnul Nicușor Dan, am un respect extraordinar pentru matematică, a făcut un doctorat la Sorbona, este pentru mine un vârf și mă înclin. Un defect al meu – că n-am făcut doctorat în matematică la Sorbona (râde, n.red.). Un defect al meu este că uneori fug din fața a prea multă suferință și oamenii care vor să facă ceva pentru ceilalți trebuie să învețe să dea piept cu suferința altora.

Daniel Funeriu – Ion John Banu Muscel:Calitatea domnului Banu, îi admir perseverența în urmarea propriilor idei, cred că atunci când candidezi la o funcție importantă e sănătos să-ți expui acele idei și să nu te ghidezi după revista presei. Defectul meu, uneori sunt prea didactic, merg prea în detaliu când explic lucruri ceea ce poate să dea multor jurnaliști impresia de aroganță.

Lavinia Șandru – Nicușor Dan: Are calitatea că trec pe lângă dumnealui toate atacurile, toate durerile, efectiv nu-l afectează cu nimic. Iar defectul meu, mă grăbesc, n-am răbdare.

Ion John Banu Muscel – Elena Lasconi: Aș putea spune că probabil are multe calități dar nu văd niciuna care să iasă în evidență, că nu o cunosc, decât că e muncitoare și perseverentă. N-am defecte și nici păcate.


Ora 22:37 Mircea Badea, către Cristian Terheș:Am inițiat un protest la CNA, am contestat inclusiv rostul acestei instituții, ca atare ulterior nu am depus niciodată o plângere la CNA. Ați afirmat că ați făcut multe proteste. Pe de altă parte, sunteți campion la plângeri la autorități. Ce zic autoritățile când vă văd: A venit să ne înjure sau ne cere ceva?

Cristian Terheș: Dumneavoastră luați în derâdere un drept fundamental al cetățenilor, dreptul de a petiționa. Când am trecut prin examenul de cetățenie (…) unul dintre acele drepturi este dreptul de a petiționa. Toată lumea în România stă și face mișto, glumițe, dar întrebarea este tu ce-ai făcut? Am fost primul care în 2016 am cerut DNA să îmi prezinte ordonanța de clasare. Au refuzat, i-am dat în judecată din SUA. N-am găsit avocat în România pentru că îmi spuneau tu îți dai seama ce înseamnă să o dai în judecată pe Kovesi? (…) Și am câștigat.


Ora 22:33 Mircea Badea, către Daniel Funeriu:Ați lucrat pentru două persoane: Un laureat al Premiului Nobel și domnul Băsescu. La dumneavoastră se vede. Dar la domnul Băsescu de ce nu se vede că ați lucrat pentru el?

Daniel Funeriu: Gândiți-vă ce ar fi fost Traian Băsescu dacă nu-i eram consilier.

(Din sală: Ooooo…)


Ora 22:31 Mircea Badea îi amintește Elenei Lasconi că i-a atras atenția lui Crin Antonescu asupra declarației ”sunteți tânără, admirabil de tânără și de toate cele” spunând că ”s-a săturat” de cei care se iau de femeile blonde: De ce nu v-ați simțit agresată când domnul Băsescu v-a spus să rămâneți blondă?

Elena Lasconi: Era o glumă proastă, m-am și delimitat (…) Am reacționat și ieri. Mi s-a părut o bădărănie să îi spui jurnalistei că… Care ați fost măcar o dată claxonate, măcar o dată trimise la cratiță?

Mircea Badea: Doamna Lasconi, ați devenit foarte serioasă. Eu doar voiam să vă spun de Băsescu.

Elena Lasconi: Hahahaha.


Ora 22:27 Nicușor Dan nu adresează întrebări contracandidaților ci adresează două întrebări publicului/electoratului: S-a vorbit foarte puțin de speranță, s-au propagat multe minciuni, inclusiv multă ură. Întrebarea pentru cei care se uită la noi: Această campanie va trece și vom fi toți în 19 mai și vom fi o țară cu deficit uriaș care se vede în prețuri (enumeră mai multe crize sociale din România, între care și depopularea etc) Este statul român așa cum a funcționat până azi capabil să răspundă la aceste întrebări? Și cine este capabil să se adapteze?

Ora 22:11 Încep discuțiile despre politică externă. Fiecare candidat primește aceeași întrebare de la jurnalista Sabina Iosub. Care va trebui să fie prioritatea zero în materie de politică externă în mandatul dumneavoastră și o chestiune pe care o rezolvați sau care sunt primii pași pe care îi faceți în primele șase luni?

Ion John Banu Muscel: Prioritatea nr. 1 ar fi relațiile pe care ar trebui să le avem în cadrul NATO și include și SUA. Noi să considerăm că nu avem niciun fel de divergențe cu țările din jurul nostru, pe care să le rezolvăm în NATO. Rezolvare diplomatică a acestor conflicte.

Elena Lasconi: Prioritatea mea este interesul național, înainte de toate. În primele 6 luni trebuie să prezint strategia de apărare a țării. Îmi doresc să avem o relație bună cu vecinii. Îmi doresc să mă întâlnesc cu Donald Trump pentru că avem un parteneriat strategic (…) Îmi doresc să producem armament, să devenim un hub pentru inteligența artificială (Jurnalist: Ce îi cereți concret lui Trump?) Să nu retragă trupele de pe teritoriul României și investitori.

Lavinia Șandru: Asigurarea securității României. 1. Relația cu SUA, 2. Consolidarea poziției în NATO și UE (parteneriate cu Polonia), 3. Securitate alimentară (politica agricolă comună, concurență neloială cu grânele din Ucraina).

Crin Antonescu: Trei lucruri care pornesc în același timp. 1. Cele mai bune garanții de securitate pentru Republica Moldova, 2. Revenirea la funcționarea normală cu SUA, 3. Atragerea sub interes de securitate a Franței, Germaniei și UK în zona Mării Negre. Declanșarea unor discuții de tratat de securitate cu Franța și UK, dar mai ales Franța.


Ora 22:09 Crin Antonescu spune că Daniel Funeriu n-a intrat în cursa electorală ca ”iepure” al său, dar spune că i-ar plăcea să se sfătuiască cu Funeriu dacă Antonescu va ajunge la Cotroceni. Continuă o discuție despre nivelul educației din România, legiferarea în Educație, competențele elevilor etc.

Ora 22:02 Daniel Funeriu, către Crin Antonescu: Întrebările mele produc efecte mari. Dacă i-am provocat emoții lui Nicușor Dan, e al doilea cel mai greu lucru după ce i-am convins pe socrii să mi-o dea pe nevasta mea. În 2011, domnule Antonescu, v-am invitat la minister (Educației, n.red) pe dvoastră și domnul Ponta să vorbim despre Educație. N-ați venit. Apoi domnul Ponta a devenit premier. Prima curiozitate: Cum v-ați rezolvat conflictul de loialitate între adevăr și prietenia cu domnul Ponta în ziua în care ați avut certitudinea că a schimbat comisii care să-i judece plagiatul. A doua întrebare: Domnule profesor (Crin Antonescu e profesor de istorie, n. red.) patru lucruri pe care trebuie să le învețe un copil în 2025 și o competență pe care să o aibă?

Crin Antonescu: În 2011 eram coleg în conducerea USL cu domnul Ponta. Când a izbucnit scandalul plagiatului, eu am sperat multă vreme că este o acuzație, pentru că venea din partea patronului dumneavoastră spiritual domnul Traian Băsescu. Plagiatul este una din cele mai odioase forme de furt. Nu e o hoție ca oricare alta. Plagiatul s-a dovedit epidemic, România a inventariat doar plagiatul unor politicieni. Cam câte plagiaturi ar fi în lumea academică? Eu am avut cel mai mare șoc când a spus că abia din 2002 s-a introdus regula când dai un citat să pui ghilimele. Eu nu l-am crezut că nu sunt ignorant. N-am avut eu să-i dau un verdict, i s-a dat verdictul. Omul și după ce s-a stabilit academic că e plagiat s-a dus în justiție să-și recupereze titlul și l-a recuperat. Ce trebuie să învețe un elev: disciplina, disciplina intelectuală, disciplina de grup și mai ales onoarea, care exclude din capul locului plagiatul, care te face să înțelegi că ești purtătorul unei averi pe care trebuie să o dai mai departe.


Ora 21:38 Mircea Badea, către Crin Antonescu:Ieri nu ați dat mâna cu domnul Ponta. Nu dați mâna cu alegătorii?

Crin Antonescu: N-am dat mâna cu el, e un gest privat, îl pot explica cui dorește până la o limită. Am dat mâna cu toți politicienii. Cu domnul Ponta nu o mai dau din motivul că în această campanie cu acoliții săi, cu Ghiță, au trecut sub un nivel acceptabil pentru niște oameni să dau mâna cu el.

Ora 21:38 Mircea Badea, către Crin Antonescu:Ieri nu ați dat mâna cu domnul Ponta. Nu dați mâna cu alegătorii?

Crin Antonescu: N-am dat mâna cu el, e un gest privat, îl pot explica cui dorește până la o limită. Am dat mâna cu toți politicienii. Cu domnul Ponta nu o mai dau din motivul că în această campanie cu acoliții săi, cu Ghiță, au trecut sub un nivel acceptabil pentru niște oameni să dau mâna cu el.


Ora 21:35 Mircea Badea și Lavinia Șandruvorbesc despre cine va ajunge consilierul Laviniei Șandru dacă va ajunge președinte.

Lavinia Șandru: Avem o doamnă cunoscută peste tot în lume (…) deja am trei nume”.

ADVERTISING

Mircea Badea: Victor Ponta?

Lavinia Șandru: Nu știu. Voi discuta cu domnul Marcel Ciolacu să văd ce înseamnă să fie Victor Ponta consilier.

(Continuă o discuție între Lavinia Șandru, Mircea Badea și Crin Antonescu despre fostele alegeri și consilieri, iar Șandru îi propune lui Mircea Badea să îi fie purtător de cuvânt la Cotroceni. Mircea Badea îi spune că prima femeie care i-a propus să-i fie purtător de cuvânt a fost Laura Codruța Koveși și a refuzat-o, n.red.)


Ora 21:30 Crin Antonescu, către Nicușor Dan:Acum 5 ani vi s-a solicitat aprobarea pentru construirea unei clinici oncologice pentru copii Sanador, ați stat în procese. Acum 2 ani instanța a dat o decizie definitivă. De 2 ani trebuia să semnați autorizația de construcție. Azi ați semnat-o (…) Un om care vrea să facă legea nu respectă 2 ani decizia. În toți acești ani v-ați gândit la copii? E un hobby, e un lobby, e doar lentoare, e altceva, ce e?

Nicușor Dan: Dacă dumneavoastră aveți vreo problemă cu modul în care se tratează cancerul în România vă rog să vă adresați colegului dumneavoastră domnul Rafila. Dacă vorbim de sistemul medical din România, trebuie să constatăm că de 30 de ani nu există o viziune pentru sistemul medical din România, pentru infrastructura sistemului medical, nu există proiecte pentru mari spitale sau care să înlocuiască infrastrctura improprie. Dacă din lipsa acestei viziuni se pune presiune pe un primar să semneze un act pe care îl consideră ilegal (…) și nu sunt 2 ani ci câteva luni, ca să înțelegem și noi ce avem de făcut.

Crin Antonescu, drept la replică: Noi toți chiar avem o problemă cu tratarea cancerului în România pentru că e pe primul loc. Cineva avea cu ce, avea tot temeiul să construiască o clinică pentru copii. 5 ani ați stat în procese, de 2 ani aveți o decizie definitivă. Nu e despre Rafila, fiți uman, dați-mi un răspuns. Ați semnat azi aprobarea?

Nicușor Dan: Este vorba exact despre domnul Rafila, dacă dvoastră ați adus în discuție bolnavii de cancer cred că trebuie să îi întrebăm dacă sunt bine tratați în România de colegii dumneavoastră de coaliție. Da, am dat aprobarea. Asta nu înseamnă că un privat cu medici foarte buni trebuie să construiască ilegal.

Crin Antonescu: Trebuie să facem campanie electorală în fiecare lună pentru că așa ați semnat. Am realizat ceva campania asta.


Ora 21:28 Continuă seria întrebări adresate între contracandidați.

Ora 21:14 Încep discuțiile despre politica internă. Aceeași întrebare pentru toți candidații, adresată de Adrian Ursu: Care articol/e din Constituție ar fi primele pe care le-ați propune să le modificați?

John Ion Banu Muscel: Consider că Constituția trebuie să deservească interesele națiunii, ale cetățenilor. Primul lucru pe care l-aș modifica: Aș face ca referendumul popular să aibă putere executivă. Aș face ca Guvernul nostru să fie minoritar nu majoritar, cu 33% să fie suficient.

Elena Lasconi: Eu nu aș modifica, aș adăuga. În timpul mandatului meu vreau să fac un referendum pentru dreptul femeii la avort pentru că a fost câștigat cu greu. Aș vrea să adăugăm fără penali în funcții publice. Și e foarte important punctul 8 de la Timișoara. Avem o Constituție bună, am citit-o de mai multe ori, eram foarte preocupată articolul 86,. 87, 88 (…)

Lavinia Șandru: Aș veni cu o propunere de a modifica Constituția astfel încât să fie o republică prezidențială după model american. În paralel cu o reglementare ca președintele să răspundă în fața Parlamentului, trebuie să prezinte rezultatele la 3 luni și să poată fi demis de Parlament.

Crin Antonescu: Aș susține toate articolele care să limpezească toate ambiguitățile puterii președintelui și premierului (pe politică externă, n.red.) și mai ales dizolvarea Parlamentului – să avem proceduri mai rapide de deblocare a unei crize prin dizolvarea Parlamentului.

Daniel Funeriu: Întărirea puterii referendumului. Întărirea dreptului la opinie. Românii au impresia că nu au acest drept suficient de puternic. Suspendarea președintelui să fie făcută cu avizul conform CCR (…) Autoritățile publice să dea socoteală mai ușor cetățenilor. Discuție societală la Cotroceni dacă să introducem în Constituție moștenirea creștină a poporului român.

Nicușor Dan: Nu este o prioritate pentru mine modificarea Constituției. Avem un cadru constituțional bine înțeles de sistemul administrativ. În programul politic am spus modificarea legii de funcționare a CCR pentru ca judecătorii CCR să fie magistrați de profesie. În perspectivă, cred că o modificare importantă a Constituției ar fi ca și propunerile de membrii CCR să vină tot din sistemul judiciar dar trebuie să facem o bună reprezentativitate.

Cristian Terheș: Prima modificare a Constituției este definirea căsătoriei între un bărbat și o femeie (…) Astăzi nu mai e clar ce e o femeie. Al doilea lucru: Introducerea unei prevederi care spune că Constituția e legea supremă în stat (…) Dreptul românilor de a avea și a folosi cash.

Ora 20:13 Lavinia Șandru, întrebare pentru Victor Ponta, absent: Ce structură a statului român i-a cerut să îl aducă pe George Simion din Republica Moldova? Încă un lucru: A zis că va desecretiza documentele de la Colectiv. De ce n-a făcut-o înainte să demisioneze?


Ora 20:11 Cristian Terheș: Dacă n-ai capacitatea de a explica cine ești, ce faci, nu o să te asculte nimeni. Așa se face la nivel internațional. 20 de minute s-a discutat despre o serie de hârtii, nu mi-e clar cine, ce-a făcut. 90% din români au înțeles? România are o capitală, nu capitala are o țară (îi ceartă pe cei din sală, preponderent din Capitală, care l-au apostrofat când a spus că discuția despre terenurile privatizate în Herăstrău nu sunt relevante pentru românii din țară, n.red.)


Ora 21:10 Nicușor Dan, despre defectele contracandidaților și de ce nu ar trebui votați: O să mă abțin de la această rundă.


Ora 21:07 Se reia dezbaterea.

Daniel Funeriu, despre defectele contracandidaților: Am să vă spun de ce n-ar trebui să mă alegeți pe mine. În primul rând nu sunt parte a sistemului, am rupt sistemul fraudelor la Bacalaureat, am rupt plagiatele, am închis fabricile de diplome. Unii vorbesc la mine de încrâncenare, eu îi zic determinare. Unii îi spun aroganță, eu spun siguranță. Despre ceilalți candidați: Principalul pericol este George Simion. Pe domnul Antonescu l-am caracterizat poetic ca fiind ca spuma de la bere. Pe omul pe care-l respect, pe Nicușor Dan, nu are experiență în politică internațională. Cam asta e. Despre Ponta, hai să fim serioși. V-am rugat să facem ca binele să triumfe.

Ora 21:06 Crin Antonescu cere să se oprească discuția pentru că ”jenant” și reia ”defectele” lui Nicușor Dan.


Ora 21:05 Se creează un moment tensionat. Cristian Terheș se ridică de pe scaun și merge lângă Nicușor Dan. Moderatorul îi taie microfonul lui Cristian Terheș.


Ora 21:03 Nicușor Dan arată cum trei din cele patru contracte semnate pentru privatizarea celor 34 de hectare au fost semnate în timpul mandatului lui Crin Antonescu, care nu neagă acest lucru, iar Nicușor Dan spune că banii încasați din ”chiriile derizorii” ale teraselor din Parcul Herăstrău sunt puțini din cauza contractului încheiat de ALPAB în 2015.

Ora 20:54 Crin Antonescu: Caracterizarea unui contracandidat, care și-o face el însuși. Un contracandidat, Nicușor Dan, răspunde, întrebat de defecte: ”Lipsa comunicării publice, lent și lipsa unui suficient dialog cu partenerii”. Pentru funcția de președinte care este un maxim comunicator, care trebuie să ia decizii repede, mai ales într-o agendă internațională din ce în ce mai precipitată și care în fiecare zi trebuie să aibă dialog cu partenerii politici, social, societatea. Un om care știe asta despre el și candidează: ori are o disfuncție logică, ori este pus de altcineva să candideze. Dacă cineva care nu poate comunica public, care e lent și nu poate avea dialog și pretinde că e onest, n-ar fi suficient dar n-ar fi adevărat.

Nicușor Dan, drept la replică: Am fost 4 ani jumate primar, am făcut multe greșeli dar nu cred că are dreptul să critice pe cineva care a făcut niște lucruri cineva care n-a făcut nimic. În al doilea rând, de multe ori domnule Antonescu ați sugerat lucrurile. Eu cred că indiferent de sexul persoanei care va câștiga președinția acesta trebuie să dea dovadă de bărbăție. Dacă spuneți că cineva m-a pus să candidez spuneți și cine. Puțină bărbăție! Nu eu mi-am mărit salariu, a făcut-o Parlamentul, pentru toți primarii și viceprimarii din țară. E a treia dezbatere și ridicați aceeași problemă: Ați fost ministrul Sportului, ați semnat contracte, v-am adus deciziile instanțelor, am pus aseară pe internet dovada că au fost semnate în mandatul dumneavoastră.


Ora 20:52 Lavinia Șandru: Eu vreau să vorbesc despre cineva care nu este aici, de domnul George Simion, cred că de frică. Mi s-ar fi părut normal să vină din respect pentru susținătorii lui. Cei care văd o variantă de compromis: George Simion nu este Călin Georgescu. Călin Georgescu n-ar fi zis că jupoaie judecătorii, n-ar fi înjurat atât. Cum va merge George Simion în Ucraina la reconstrucție când el are interdicție.


Ora 20:50 Elena Lasconi: Eu nu am trăit în SUA, o parte din viață am trăit-o la Hațeg, în Deva, apoi am ajuns în toată țara asta (…) N-aș vrea să vorbesc despre niciun contracandidat dar un președinte bun este unul care nu minte, nu trădează și nu este cinstit, dar în momentul ăsta eu nu am contracandidat. Consider că este o onoare să slujești (poporul român, n.red.).

Ora 20:47 Candidații trebuie să-și caracterizeze contracandidații și de ce nu ar trebui să fie alegerea românilor.


Ora 20:41 Elena Lasconi, către Nicușor Dan(sala începe să scandeze numele lui Nicușor Dan): Ați spus la un moment dat că v-ați întâlnit cu Florian Coldea o singură dată la Ambasada Franței. Are o influență în campania dumneavoastră electorală? V-ați mai întâlnit cu el și în ce context?

Nicușor Dan: E o mică eroare de logică, dacă am zis că m-am întâlnit o singură dată nu aș fi putut să mă mai întâlnesc a doua oară. Trebuie să reflectăm foarte serios la ce va fi în România după 19 mai. Repet, cu grijă, ca să nu ofensez pe oricine vrea să voteze orice: Din păcate, opțiunile sunt patru. Invit din nou susținătorii Elenei Lasconi să reflecteze (zâmbește, n.red.) pentru a evita ca România să aibă o finală Ponta-Simion sau Simion-Antonescu.

Lasconi, drept la replică: Stimate domnule Dan, nu e niciun derapaj și stau bine cu logica. Eu v-am întrebat dacă s-a întâmplat ceva și dacă v-ați mai întâlnit (cu Florian Coldea, n.red.).

Nicușor Dan: Legat de logică, declarația asta am făcut-o la domnul Gâdea acum o săptămână sau două. Vreau să vă aduc aminte 24 octombrie 2024, ați venit în sala de consiliu și ați declarat presei – îi cer lui Nicușor Dan să medieze Lasconi-Ciucă-Orban astfel încât doar unul dintre noi să intre în competiție și să evităm o finală Simion-Ciolacu.

Lasconi: Lungim prea mult, mie îmi place să fiu decentă și să respect oamenii.

Ora 20:15 Jurnalista Cătălina Porumbel:Românii sunt preocupați de rezultatul votului din 4 mai, 18 mai, dar îngrijorați de viața lor după 18 mai (deschide discuția despre deficitul bugetar și criza din 2010, n.red.). Dacă aveți pe masă majorarea TVA, tăierile salariale la buget, impozitarea suplimentară a pensiilor, împrumut FMI, concedieri masive în instituțiile statului și tăierea salariului cu 50% a președintelui, renunțarea la avioane private, reducerea angajaților de la demnitari ce alegeți?

John Ion Banu Muscel: Aș alege prima: Nu o să iau salariul de președinte, nu vreau să îl folosesc, vreau să îl donez unui ONG. Nu aș reduce pensiile. Consider invers, va trebui să creăm fonduri pentru pensii să nu scoatem pensionarii la 40 și ceva de ani. Și tăiem bugetul la armament. Nu vrem armament.


Ora 20:13 Încep întrebările pentru toți candidații.


Ora 20:12 Cristian Terheș: Hristos a înviat! Un președinte pentru toți românii, acesta e obiectivul pe care îl am în minte, un președinte este mandatat și angajat de către popor să lucreze pentru popor. România are nevoie de un președinte indiferent unde se află, să se preocupe de soarta românilor (…) îmi doresc o Românie puternică, sigură și prosperă astfel încât cei rămași să nu mai plece.


Ora 20:10 Nicușor Dan: Există în România oameni care sunt onești, care muncesc, care își plătesc taxele, care au bun simț, vor un viitor pentru ei și copiii lor, România onestă e o sintagmă care îi reprezintă. Vreau să mulțumesc voluntarilor, personalităților publice care mă susțin pentru că în această Românie fără repere există câteva repere, domnul Rebengiuc, Ana Blandiana (…)


Ora 20:08 Daniel Funeriu: În decembrie 2024 a avut loc un cataclism democratic, statul care a fost fondat pe furtul Revoluției și-a arătat limitele (…) Ideile mele care vizează refondarea statului român să fie expuse public. Sunt trei elemente: Bilanț, Plan, Personalitate. La nivel de bilanț tot ceea ce am sădit ca ministru al Educației, lupta împotriva imposturii (…) În precedentele dezbateri a câștigat Răul. În această dezbatere să facem ca Răul să devină sclavul Binelui.


Ora 20:07 Crin Antonescu: Am străbătut aproape întreaga Românie, e bine, e frumoasă, a crescut bine, sunt oameni care aplică idei noi, sunt sute de primari cu lucruri excepționale (…) România este mai înaltă decât clasa ei politică, are nevoie de un lider înțelept, iubitor, demn, capabil să recâștige încrederea societății (…) pot fi acel lider după 10 ani de pauză din viața politică (…)

Ora 20:06 Lavinia Șandru: Candidez pentru că-mi iubesc țara, românii, România să fie recunoscută și respectată, să nu mai fie o țară a abuzurilor. După 5 ani de mandat România să fie prosperă, românii să fie mândri, diaspora să se întoarcă, mamele să fie mândre că sunt reprezentate.


Ora 20:05 Elena Lasconi: Pentru că nu am intrat în combinațiile lor, pentru că dacă aș fi intrat astăzi eram președintele României. Vreau să deschidem toate programele de screening, eu voi reprezenta persoanele vulnerabile, copiii din țara asta care merg flămânzi la culcare, voi fi primul președinte femeie al României și fiecare dintre voi aveți o mamă și o soție și șțtiți cât se bate pentru bine și prosperitate.


Ora 20:04 John Ion Banu Muscel: Dacă ieri seară nu am știut de ce sunt în sală, de data asta cred că știu de ce sunt în sală. Aș vrea să vă spun că sunt aici în această cursă pentru a da o opțiune cetățenilor României pentru a termina cu această ipocrizie (…) nu sunt legat de partid, sunt independent. Trăind atât de mulți ani într-o țară democratică am calificările, calitățile și principiile morale. Voi fi un președinte bun.


Ora 20:03 Mihai Gâdea le cere candidaților să spună de ce sunt potriviți pentru funcția de președinte. Candidații pot vorbi cum vor, în picioare, așezați etc.

UPDATE 20:00 Ordinea trasă din urnă: John Ion Banu Muscel– 1, Elena Lasconi – 2, Lavinia Șandru – 3, Crin Antonescu – 4, Daniel Funeriu – 5, Nicușor Dan – 6, Cristian Terheș – 7.
Lipsesc Victor Ponta, George Simion, Sebastian Popescu și Silviu Predoiu.

UPDATE 19:40 Candidații socializează în ”green room”, unde va avea loc tragerea la sorți pentru ordinea în care candidații vor lua cuvântul la dezbatere.

UPDATE 19:19 Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR-Minorități, a ajuns la dezbatere și a subliniat, pentru început, că lui Ponta și Simion le e frică de confruntare.

Nicușor Dan a sosit cu documentele pe care le-a postat marți seară pe rețelele sociale.

UPDATE 19.10: Primele declarații oferite la sosire

UPDATE 18.40: Moderatoarea Cătălina Porumbel a anunțat, la Antena 3 CNN, că Elena Lasconi va veni la dezbatere cu ”o bombă de campanie”.

UPDATE 17.30: Au început să sosească susținătorii candidaților la Palatul Parlamentului, unde are loc dezbaterea organizată de Antena 3 CNN.

La ora 19 vor sosi și candidații care au acceptat invitația la dezbatere: Elena Lasconi, Lavinia Șandru, Crin Antonescu, Nicușor Dan, Daniel Funeriu, John Ion Banu, Cristian Terheș.

UPDATE 16:45  Nici Victor Ponta și Sebastian Popescu nu participă la dezbatere

Victor Ponta, candidat independent la președinția României, a declarat că nu va participa la dezbaterea de la Antena 3 CNN de miercuri seara. Candidatul la alegerile prezidențiale a dat 3 motive pentru care nu va fi prezent.

„Nu mă interesează caftelile lor. La CNN, am văzut aseară. Noi eram la dezbatere și domnul Gâdea se certa cu mine la Antena 3 și cu Eugen Teodorovici”, a spus Victor Ponta.

Totuși, candidatul independent a menționat și un al doilea motiv pentru care nu va fi prezent la dezbatere.

 „În această seară, la ora 19:00 sunt la un eveniment, extrem de important, la care am confirmat de foarte mult timp că voi participa la Mănăstirea Pantocrator. Este un eveniment religios unic în România, la care vor fi foarte mulți oameni”, scrie Gândul.

Nici Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, nu participă la confruntare, anunță Antena3.ro.

Știrea inițială 

Antena 3 CNN transmite că toți cei 11 candidați la alegerile prezidențiale 2025 au fost invitați. Este ultima ocazie pentru ei să convingă electoratul înainte de votul de duminică, 4 mai. Evenimentul va fi moderat de Mihai Gâdea și va aduce față în față viziuni și programe diferite pentru viitorul României.

Președintele AUR, George Simion a anunțat că nu va participa nici la această dezbatere, după ce a plecat de la dezbaterea de luni, organizată de Digi24 iar la cea organizată de TVR nu s-a prezentat.

Ce teme vor fi abordate în dezbaterea electorală?

Candidații vor discuta teme de interes național precum:

  • Politica externă și siguranța națională

  • Justiția și statul de drept

  • Economia și investițiile

  • Educația și sănătatea

  • Schimbările climatice și energia

În plus, vor răspunde la întrebările jurnaliștilor Antena 3 CNN, întrebări din public și vor avea posibilitatea să-și adreseze întrebări între ei.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: