Preşedintele interimar Ilie Bolojan a anunțat, după ședința CSAT, mai multe decizii strategice privind întărirea capacităților de apărare ale României. Până în 2030, România va crește treptat bugetul pentru apărare, în concordanță cu angajamentele față de partenerii europeni și NATO. Ministrul Apărării va susține această creștere în negocierile pregătitoare pentru summitul NATO de la Haga.
Totodată, Ilie Bolojan a anunţat că România va accesa un „credit avantajos” oferit de Comisia Europeană, cu rambursare în 40 de ani și o perioadă de grație de 10 ani, destinat dotării suplimentare a armatei. Investițiile vor fi direcționate către industria de apărare autohtonă, publică și privată, fără presiuni majore asupra bugetului național.
În plus, în luna mai se vor promulga legile privind utilizarea dronelor și misiunile militare pe timp de pace, iar până în iunie se dorește finalizarea întregului pachet legislativ, inclusiv Legea Apărării Naționale. Un alt punct major a fost mobilitatea militară, fiind anunțată actualizarea Planului Național în acest domeniu, cu accent pe regiunea sud-est europeană.
Sinteza declaraţiilor făcute de preşedintele interimar Ilie Bolojan:
- S-a terminat ședința CSAT, pe ordinea de zi mai multe subiecte în domeniul apărării naționale au fost aprobate și discutate. Creșterea capacității de apărare a României până în 2030.
- Proiect care urmărește creșterea bugetului pentru Apărare, etapizat, în anii următori, în așa fel încât România să fie, alături de partenerii europeni, un contributor la apărarea UE.
- Ministrul Apărării a fost mandatat ca, în negocierile care vor pregăti summitul NATO de la Haga, să își asume, în numele țării, creșterea bugetului de apărare, etapizată.
- Accesarea creditului pus la dispoziție de către Comisia Europeană pentru țările UE, în vederea dotării suplimentare pe Apărare.
- S-a format un grup de lucru condus de Cancelaria Premierului și susținut de MApN și Ministerul Economiei, care va pregăti aplicația României pentru accesarea acestui credit.
- Credit avantajos, durată de rambursare 40 de ani și perioadă de grație 10 ani.
- România își poate îmbunătăți capabilitățile militare în anii următori fără să punem o presiune mare pe bugetul național.
- Realizarea acestor investiții prin comenzi către industria de apărare din România – publică și privată.
- Legea Apărării Naționale a României – în domeniul apărării să avem toată legislația la zi.
- Să avem baza legală pentru ca Armata să își poată desfășura pregătirile, să facă manevre militare integrate cu aliații noștri, pentru a se pregăti pentru o anumită situație.
- În cursul lunii mai va fi promulgată legea cu dronele și legea privind misiunile militare pe timp de pace.
- Sper ca, până la finalul lunii mai, și Legea Apărării Naționale să fie aprobată de Parlamentul României. În luna iunie, toate cele patru legi vor fi promulgate.
- Al treilea subiect important: actualizarea Planului Național privind mobilitatea militară.
- Mobilitatea militară în regiunea sud-est europeană să fie asigurată în anii următori.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News