Dezbatere – Ce referendumuri vor să propună românilor candidații la prezidențiale

Dezbaterea electorala organizata de TVR inaintea turului 1 al alegerilor prezidentiale care va avea loc in 4 mai 2025, in Bucuresti, 29 aprilie 2025. Inquam Photos / George Călin

Cei trei candidați prezenți la dezbaterea electorală de miercuri, 30 aprilie, organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, au fost întrebați care articole din Constituție ar trebui modificate cu prioritate, dacă ar ajunge la Cotroceni. Răspunsurile au evidențiat viziuni contrastante: de la inițiative ambițioase de revizuire pe teme sensibile social, până la apeluri la prudență și intervenții punctuale în funcționarea justiției constituționale.

Elena Lasconi a anunțat că își propune organizarea unui referendum pentru garantarea prin Constituție a dreptului femeii la avort. „A fost câștigat cu greu acest drept și îmi doresc ca, la fel ca în Franța, să adăugăm asta în Constituția României”, a spus candidata. În plus, Lasconi a declarat că susține introducerea în legea fundamentală a inițiativei „Fără penali în funcții publice”, precum și a celebrului punct 8 din Proclamația de la Timișoara. Ea a precizat că, în ansamblu, consideră actuala Constituție una solidă: „Am citit-o de mai multe ori, eram foarte preocupată de articolul 86, 87 și 88, să văd cum aș putea să influențez guvernul sau parlamentul. Mă interesează să mă implic, voi fi un președinte implicat. Îmi dă Constituția aceste drepturi, pot să lupt.”

Crin Antonescu, fost președinte interimar și actual candidat, a subliniat că nu are ca prioritate modificarea Constituției, dar admite că o revizuire poate deveni necesară. „Avem reforma administrativ-teritorială, avem un articol care să statueze egalitatea femeii cu bărbatul”, a spus el. În opinia sa, este nevoie de clarificări în privința „ambiguităților puterii executive a președintelui și prim-ministrului”, cu accent pe procedura dizolvării Parlamentului. „Aș dori să avem proceduri mai logice și rapide de deblocare a unei crize prin dizolvarea Parlamentului”, a declarat candidatul.

Nicușor Dan a precizat că nu consideră modificarea Constituției o prioritate pentru mandatul prezidențial, argumentând că deciziile Curții Constituționale din ultimii ani au consolidat și clarificat cadrul existent. Totuși, el a indicat un obiectiv concret: „În programul meu politic am spus modificarea legii de funcționare a Curții Constituționale, care se poate face fără modificarea Constituției, pentru ca judecătorii Curții să fie magistrați de profesie.” Privind mai departe, Nicușor Dan a adăugat: „În perspectivă, cred că o modificare importantă a Constituției ar fi ca și propunerile de membri ai Curții Constituționale să vină tot din sistemul judiciar, dar trebuie să facem o bună reprezentativitate a sistemului judiciar.”

 

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: