O sondă spaţială din era sovietică urmează să se prăbuşească necontrolat pe Pământ

Sursa foto: Pixabay

O sondă spaţială din era sovietică, care a fost lansată în anii 1970 ca să ajungă pe Venus, ar urma să se prăbuşească necontrolat pe Pământ, posibil în primele două săptămâni ale lunii mai. Kosmos 482, cu o greutate de 500 kg, nu a reuşit niciodată să iasă din orbită din cauza unei defecţiuni a rachetei, scrie The Associated Press.

Este prea devreme pentru a şti unde va cădea masa de jumătate de tonă de metal sau cât din ea va supravieţui reintrării în atmosferă, potrivit experţilor în urmărirea deşeurilor spaţiale.

Omul de ştiinţă olandez Marco Langbroek prezice că sonda spaţială defectă va reintra în atmosferă în jurul datei de 10 mai. El estimează că va prăbuşi cu o viteză de 242 km/h, dacă rămâne intactă.

„Deşi nu este lipsit de riscuri, nu ar trebui să ne îngrijorăm prea mult”, spune însă Langbroek.

Obiectul este relativ mic şi, chiar dacă nu se va fragmenta, „riscul este similar cu cel al căderii aleatorii a unui meteorit, care se întâmplă de mai multe ori pe an. Riscul de a fi lovit de trăsnet în timpul vieţii este mai mare”, susţine omul de ştiinţă.

„Probabilitatea ca sonda spaţială să lovească efectiv pe cineva sau ceva este mică, dar nu poate fi exclusă complet”, a adăugat el.

Uniunea Sovietică a lansat în 1972 sonda spaţială cunoscută sub numele de Kosmos 482, una dintr-o serie de misiuni către Venus. Dar aceasta nu a ieşit niciodată din orbita Pământului din cauza unei defecţiuni a rachetei. Cea mai mare parte a acesteia s-a prăbuşit în decurs de un deceniu. Dar Langbroek şi alţi oameni de ştiinţă cred că în sine, capsula de aterizare – un obiect sferic cu diametrul de aproximativ 1 metru – a gravitat în jurul Pământului pe o orbită foarte eliptică în ultimii 53 de ani, pierzând treptat din altitudine.

Este foarte posibil ca obiectul spaţial de peste 450 kg să supravieţuiască reintrării în atmosferă. Ea a fost construită pentru a rezista la o coborâre prin atmosfera densă de dioxid de carbon a planetei Venus, a declarat Langbroek, profesor la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: