Care este obiectivul Ministrului Fondurilor Europene

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a făcut declarații referitoare la progresul României în atragerea fondurilor europene, la finalul primei zile din vizita pe care o efectuează în Croația, la invitația vicepremierului Branko Grcic, ministru al Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene din Croația.

Ministrul român a declarat că România are o experienţă diversificată în implementarea fondurilor UE. Până în 2012, România a făcut o mulţime de greşeli în punerea în aplicare a fondurilor UE. Începând cu luna mai 2012, actualul Guvern român a luat toate măsurile necesare pentru a recupera timpul pierdut. Am crescut în mod semnificativ rata de absorbţie – de la 8,5% la sfârşitul lunii aprilie 2012, la aproximativ 37% în prezent. Obiectivul nostru este de a ajunge la rata de absorbţie de 80% în decembrie 2015, la sfârşitul actualei perioade de programare şi sunt convins că acest obiectiv este realist”

La rândul său, ministrul croat a prezentat situația atragerii fondurilor europene din țara sa: Acest Guvern a făcut un salt uriaş înainte în utilizarea fondurilor UE, aşa cum se poate observa în datele emise de fondurile naţionale. În ultimii doi ani am contractat 581 milioane de euro şi am atras 306 milioane de euro. În perioada anterioară, 2007 – 2011, suma contractată a fost de 247 milioane de euro, iar cea atrasă de 127 milioane de euro. Obiectivul nostru este de a înlocui finanţarea naţională cu granturile, prin implementarea proiectelor la nivel naţional, regional şi local, având o contribuţie directă la consolidarea fiscală. Pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de experienţa pozitivă din alte state membre ale UE, precum România”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: