ANALIZĂ Pe cine ajută prezența mare la secțiile din străinătate: suveraniștii, preferați în diaspora

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Alegerile prezidențiale din 2025 ar putea înregistra o prezență record, iar votul din diaspora devine decisiv în lupta pentru Cotroceni, mai ales dacă rezultatele din țară vor fi unele foarte apropiate.

Toate crizele politice din ultimele 5 luni i-au convins pe mulți români să iasă în număr mare la vot. Prezența la urne este mai mare atât la secțiile din țară, cât și la cele din străinătate. Pentru prima dată se poate depăși pragul de 1 milion de voturi în străinătate, ceea ce ar putea reprezenta 10% din numărul total de voturi.

Primul tur al alegerilor anulate din 2024

La alegerile prezidențiale din 2024 au votat 821.700 români la secțiile din străinătate. Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi în străinătate (346.103), urmat de Elena Lasconi de la USR (216.161) și George Simion (96.469). Candidații PSD și PNL au fost foarte departe de primele poziții și au fost depășiți chiar și de independentul Mircea Geoană. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au luat împreună circa 60.000 de voturi în secțiile din afara României.

Rezultatul din străinătate a fost decisiv pentru rezultatul final, deoarece Elena Lasconi a reușit să intre în turul doi cu doar 3.000 de voturi mai mult decât Marcel Ciolacu. Dacă PSD nu ar fi pierdut contactul cu românii plecați din țară, atunci rezultatul ar fi putut fi unul diferit.

La primul tur al alegerilor prezindențiale din 2024 au votat în străinătate mai mulți români decât la primul tur din 2019. Turul doi se anunța cu o prezență de aproape 1 milion de români în străinătate, deoarece mereu s-a înregistrat o prezență mai mare în turul doi decât în primul tur.

Parlamentare și europarlamentare 2024

Alegerile parlamentare, organizate pe 1 decembrie 2024, au fost o altă înfrângere pentru partidele mainstream, care în străinătate au fost foarte departe de primele poziții. La secțiile din afara României s-au prezentat 775.509 români.

Partidul AUR a obținut cele mai multe voturi, 197.867. Pe locul 2 a fost USR cu 169.349 , pe 3 partidul SOS cu 124.382 de voturi, iar pe 4 a fost POT cu 104.646 de voturi. Două din primele 4 partide participau pentru prima dată la alegerile parlamentare. Numeroasele voturi din străinătate i-au ajutat să intre în Parlamentul României.

Primul partid istoric a fost PNL, abia pe locul 5 cu doar 57.697 de voturi. PSD a fost pe locul 7, cu doar 23.357 de voturi. PSD a fost depășit chiar și de partidul SENS (28.912 voturi), care nu a reușit să intre în Parlament.

Alegerile europarlamentare din 2024 au arătat un alt clasament, dar acestea nu au atras foarte mult interesul românilor. Doar 215.998 de români au votat la secțiile din străinătate. Alianța PSD-PNL a fost pe primul loc, urmată de Alianța Dreapta Unită, AUR pe locul 3 și SOS pe 4.

Dar pe măsură ce a crescut prezența la urnele din străinătate, clasamentul s-a schimbat complet, iar noile partide sau candidații independenți au avut cel mai mult de câștigat. O prezență mare la secțiile de vot din străinătate reprezintă un uriaș dezavantaj pentru PSD și PNL, care nu au reușit să stabilească un contact cu românii plecați din țară.

Diaspora preferă candidații naționaliști

George Simion, candidatul AUR, are șanse să obțină peste jumătate din numărul total de voturi din străinătate. AUR a demonstrat mereu că are capacitatea să vorbească cu diaspora, iar Călin Georgescu a câștigat în străinătate în 2024. În 2020, AUR a fost la egalitate cu PNL în secțiile de vot din străinătate, și la o distanță de câteva procente în urma USR. George Simion pleacă cu prima șansă la alegerile prezidențiale din 2025, având atât un partid capabil să convingă diaspora, cât și un grup de foști votanți Georgescu.

Nicușor Dan, Victor Ponta și Elena Lasconi vor fi și ei printre primele poziții în străinătate. Electoratul USR se mobilizează dincolo de granițe, iar Victor Ponta are eticheta de „independent” și un discurs naționalist.

În ultimii 5 ani, românii din diaspora au apreciat foarte mult discursul naționalist sau suveranist și i-au ales pe candidații care au lansat astfel de mesaje. Tocmai de aceea Simion sau Ponta pleacă cu primele șanse, urmați de Lasconi. În timp ce candidații „globaliști” și complet aliniați Bruxellesului nu-i conving foarte mult pe românii din străinătate.

Crin Antonescu nu va strânge foarte multe voturi în secțiile din afara României, însă poate recupera cu voturile din țară. În 2024, Marcel Ciolacu luase puțin peste 20 de mii de voturi în străinătate, însă în secțiile din România a obținut 1,7 milioane. Partidele cu o istorie lungă au capacitatea să mobilizeze mai bine electoratul din țară și să recupereze voturile pe care le pierd în străinătate.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: