Tinerii se dovedesc din ce în ce mai interesați de politică. O demonstrează atât prin prezența la urne, cât și prin opiniile despre importanța votului și așteptările pe care le au de la politicieni.
Tinerii din România, tot mai interesați de politică. La alegerile de la sfârșitul anului trecut, prezența la urne a tinerilor a fost de două ori mai mare decât cea de la prezidențialele din 2019.
Asta înseamnă că generația Z (cei născuți după 1996) este tot mai interesată de politică.
Ce cred tinerii despre dreptul de vot
Mulți tineri care abia ce au împlinit 18 ani se declarau, înaintea scrutinului prezidențial de duminică, hotărâți să meargă la vot, conștienți de importanța exercitării acestui drept.
Alesia, de pildă, are 18 ani, este elevă la Liceul Teoretic „Jean Luis Calderon” din Timișoara și vede în vot mai mult decât un drept – o obligație care trebuie exercitată, pentru că de ea ”depinde viitorul tuturor”.
”Trebuie să îl exercit și fiecare dintre noi ar trebui să facem. Viitorul meu, în primul rând, pentru că de asta depinde viitorul tuturor, nu numai al meu”, a spus ea, citată de digi24.
După terminarea studiilor, Alesia ar intenționa să se mute în Franța. Până atunci însă, vrea să mai dea o șansă țării unde s-a născut, ale cărei probleme majore sunt, în opinia ei, sănătatea și învățământul.
”Mi se pare că cele mai vaste probleme sunt în sistemul educațional și în cel sanitar. În ziua de azi, educația nu mai e așa de importantă, nu se mai pune accentul așa de mult și nu mai e interes deloc față de nimic, nu numai față de educație”, consideră ea.
Alesia spune că, pentru prezidențialele de anul acesta, a studiat lista candidaților, le-a căutat acestora programele electorale pe internet și merge la vot fără să judece alegerile electorale ale celorlalți.
”Nu toată lumea are aceeași opinie și e normal ca fiecare să gândim diferit și să nu facem toți același lucru”, explică tânăra.
Sara, colegă de școală cu Alesia, consideră totală greșit argumentul de a nu de merge la vot ”nu am cu cine”.
”Mulți tineri sunt pe conceptul că nu mă duc să votez că nu am cu cine sau nu știu cu cine, ceea ce mi se pare o idee total greșită, dăm șansa celor care voteză să decidă în locul nostru. Mi se pare că este important ca orice cetățean să își exprime dreptul la vot!”, spune ea.
Pe de altă parte, Sara subliniază că generația ei nu este ascultată, ceea ce, în opinia ei, reprezintă o problemă.
”Foarte mulți copii sunt bulversați. Mi se pare că suntem o generație foarte agitată, în care mulți nu înțeleg ceea ce trebuie, de fapt, înțeles”, consideră Sara.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News