George Simion și Nicușor Dan au intrat în turul doi pentru alegerile prezidențiale, însă candidatul AUR are un avantaj de aproape 1,9 milioane de voturi. George Simion s-a impus în 36 de județe din țară, în timp ce Nicușor Dan doar în Cluj și București, iar alte 5 județe au fost câștige de Crin Antonescu.
Simion a dominat 36 de județe
George Simion s-a impus în toate regiunile din țară, iar în unele județe a fost aproape sau chiar a depășit pragul de 50%. Candidatul AUR a obținut un rezultat istoric în județe care sunt controlate de lideri PSD și PNL. În Tulcea a luat 51,19%, fiind județul cu cel mai mare rezultat al său, iar ceilalți candidați au fost la mare distanță. În Gorj a luat 49,54%, în Călărași 47,9%, în Ialomița 47,23%, în Suceava 48,55%. Sunt județe în care, în turul doi, va obține un rezultat mult mai mare decât ieri. Din cele 36 de județe câștigate, doar în 7 a avut un rezultat sub 40%. Rămân 29 de județe, mai mult de jumătate din țară, în care va avea prima șansă să se impună detașat în turul doi.
George Simion a fost primul, pe 4 mai, în toate județele câștigate de Călin Georgescu în 2024. În plus, Simion s-a impus și în județe pe care le câștigase Elena Lasconi anul trecut. În 2024, Lasconi câștiga în județele Timiș, Iași, Ilfov, Brașov, Cluj și București. În 2025, George Simion s-a impus în Timiș, Iași, Ilfov și Brașov, iar Nicușor Dan a rămas doar cu Cluj și București. Chiar și în capitală, candidatul AUR a fost pe primul loc în Sectorul 5.
Nicușor Dan, mai multe voturi decât Lasconi, dar mai puține șanse
Nicușor Dan a strâns 1,9 milioane de voturi, cu 200 de mii mai mult decât avea Elena Lasconi în urmă cu 5 luni. Totuși, situația actuală îi dă mai puține șanse la victorie, deoarece diferența dintre el și Simion este de 1,9 milioane de voturi.
Nicușor Dan a pierdut 4 județe importante, chiar dacă a obținut mai multe voturi: Timiș, Ilfov, Iași și Brașov. A luat mai multe voturi decât Lasconi în 2024, însă a rămas în spatele lui George Simion. Spre exemplu, în județul Timiș, unde USR are primarul în Timișoara, George Simion a avut 37,99%, iar Nicușor Dan 28,68%. Luptă strânsă a fost în Brașov, unde Simion a avut 33,39% din voturi, iar Nicușor Dan doar 31,15%. Primarul capitalei nu a avut un avantaj mare nici în Cluj, unde a luat 35,49% din voturi, iar Simion 27,88%. În alte județe din țară, diferența dintre cei doi este una uriașă, Simion obținând rezultate duble sau chiar triple față de primar.
Edilul capitalei a fost pe locul 2, în spatele lui Simion, doar în 6 județe din țară, în timp ce în celelalte a fost pe locul 3 sau chiar mai jos. Strategia lui Nicușor Dan a fost aceea de a obține rezultate bune în județele cu cea mai mare populație, asumându-și înfrângerea în județe cu populație mai mică precum Ialomița, Călărași și altele.
Nicușor Dan, misiune (im)posibilă pentru turul doi
Turul doi devine foarte complicat pentru Nicușor Dan deoarece este cea mai mare diferență între doi candidați. Niciodată în ultimii 35 de ani nu a fost o diferență atât de mare. Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis au reușit să întoarcă rezultatul din primul tur, însă cu diferențe mult mai mici. Klaus Iohannis, în 2014, a avut un dezavantajat de 1 milion de voturi și până în 2025 era cea mai mare diferență între doi candidați ajunși în turul doi. Nicușor Dan are 1,9 milioane de voturi și situația din județe nu este favorabilă acestuia.
Klaus Iohannis avea de partea sa o alianță din PNL și PDL care funcționa și l-a ajutat să se impună în multe județe din țară, mai ales în Centru și Vest. Nicușor Dan s-a impus doar în Cluj și București. Ideea de a miza doar pe județele cu populație mare putea funcționa dacă se impune în fața lui Simion. Candidatul AUR a arătat că poate câștiga și în județele mari sau cel puțin poate fi foarte aproape de primarul capitalei.
Prezența la urne în 2025 este de 53%, la fel ca în 2014. În urmă cu 11 ani, prezența la urne în turul doi a ajuns la 64%, cea mai mare creștere între cele două scrutine. De la 9,7 milioane în primul tur s-a ajuns la 11,7 milioane în turul doi, în 2014. Aceasta este singura speranță pe care o are Nicușor Dan în 2025: o prezență uriașă în turul doi.
Dar pentru a mobiliza oamenii să iasă la vot va avea nevoie de un sentiment puternic pe care să-l transmită electoratului. În 2014, a fost scandalul secțiilor de vot din străintate, care a provocat un val de ură anti-Ponta. Primarul capitalei nu a dat niciodată dovadă că ar fi capabil să transmită vreun sentiment electoratului. Cariera sa politică e construită pe blaturi și trădări, iar turul doi devine o luptă directă între el și George Simion care îl va evita până pe 18 mai.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News