Politico, despre turul al II-lea al prezidențialelor: care sunt șansele celor doi candidați

Nicusor Dan si George Simion

Singurul lucru care stă între naționalistul de dreapta George Simion și președinția României este un matematician care vede că șansele sale nu sunt prea mari, scrie Politico într-o analiză a luptei electorale din turul al II-lea al prezidențialelor din România. Publicația arată că, pentru a-l putea învinge pe Simion, Nicușor Dan trebuie să atragă voturi din țară, bazinul electoral din diaspora nefiindu-i de ajutor, potrivit datelor disponibile de la ultimele alegeri, care au indicat clar preferința românilor din străinătate pentru candidatul naționalist.

Matematicianul cu care se luptă George Simion este Nicușor Dan, actualul primar independent de centru al Bucureștiului, care intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai ca outsider împotriva unui autoproclamat „trumpist” care vrea să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei, scrie sursa citată.

Simion, din Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a obținut o victorie confortabilă în primul tur de duminică, cu 41% din voturi. Harta electorală îl arată pe primul loc într-o surprinzătoare victorie geografică în toată România. El a obținut, de asemenea, sprijinul a 61% din voturile exprimate în străinătate.

ooooo
Sursă Foto: Autoritatea Electorală Permanentă

În timp ce Simion a fost propulsat către victorie de frustrarea de lungă durată față de corupția și ineficiența partidelor vechi – Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) –, Dan, mai urban, a reușit să obțină victorii în special în marile orașe, precum București, Brașov și Cluj, unde are mai multă popularitate.

Dan a reușit în cele din urmă să se califice în turul al doilea cu doar 21% din voturi, devansându-l pe Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, care include PSD și PNL, care a obținut 20% din voturi.

Campania dinaintea celui de-al doilea tur va reseta într-o oarecare măsură situația, candidații încercând să atragă voturile alegătorilor celorlalți candidați din primul tur. Dan a dat deja de înțeles că va folosi următoarele două săptămâni pentru a se prezenta ca singura alternativă la un lider naționalist de dreapta care ar putea destabiliza România, o țară cu 19 milioane de locuitori, membră a UE și a NATO.

Prezența la vot în primul tur a fost de 53%.

Nicușor Dan a declarat luni că turul al doilea va oferi românilor posibilitatea de a alege „între o România democratică, stabilă și respectată în Europa și o cale periculoasă a izolării, populismului și sfidării statului de drept”.

El a cerut sprijinul „tuturor celor care cred în lege, în adevăr, în educație, într-o economie modernă, în parteneriate puternice cu lumea liberă”.

Dar, după cum a arătat primul tur, primarul Capitalei are mult teren de recuperat.

Simion s-a prezentat drept succesorul ultranaționalistului Călin Georgescu, a cărui victorie șocantă din noiembrie a dus la anularea alegerilor din cauza acuzațiilor de campanie ilegală și de potențială interferență rusă, scrie Politico.

Primul tur de duminică a arătat că strategia a avut succes. Simion nu numai că a depășit rezultatul lui Georgescu din noiembrie, dar a obținut chiar mai multe voturi decât suma voturilor obținute de sine însuși și de Georgescu în primul tur din noiembrie 2024.

Dan are astfel o sarcină dificilă de îndeplinit.

Analiștii au remarcat anterior că sprijinul pentru Dan este concentrat în rândul persoanelor cu studii superioare și cu venituri ridicate din marile orașe. Rezultatele alegerilor de duminică au arătat că acest lucru rămâne valabil.

Cea mai mare provocare pentru el este că mulți dintre alegătorii mai tradiționali care l-au susținut pe Antonescu în primul tur ar putea să se îndrepte către Simion, în locul lui.

Înainte de vot, europarlamentarul Siegfried Mureșan, din PNL, a prezis că alegătorii lui Antonescu sunt mai puțin susceptibili să treacă de partea lui Dan în turul al doilea decât să-l susțină pe Simion.

„Unii dintre acești alegători sunt liberali, alții sunt conservatori, alții foarte conservatori, iar unii, în special alegătorii partidului socialiștilor, sunt în parte persoane în vârstă, cu un nivel de educație mai scăzut, provenind în parte din zone rurale”, a spus el despre alegătorii lui Antonescu de care Dan are acum nevoie.

Pentru a-l învinge pe Simion, independentul Dan, fondatorul Uniunii Salvă România (USR), va trebui să câștige nu numai voturile susținătorilor tradiționali ai PNL și PSD, ci și pe cele ale celor care au votat pentru fostul premier Victor Ponta, fostul lider de stânga devenit naționalist.

Dan va trebui, de asemenea, să reconstruiască punțile cu susținătorii centrist-reformistei Elena Lasconi, care a făcut o campanie intensă împotriva lui Dan după ce liderii USR au abandonat-o în favoarea lui. Lasconi a demisionat luni din funcția de președinte al USR.

Candidatul establishmentului, Antonescu, a eșuat în mod evident să ofere susținătorilor săi îndrumări clare pentru a se ralia în spatele lui Dan, spunându-le doar să „analizeze singuri care dintre candidați are ideile compatibile cu ale mele”, recunoscând înfrângerea duminică seara.

În schimb, Hunor Kelemen, președintele Alianței Democrate Maghiare din România, parte a coaliției de guvernare, a declarat că partidul său îl va susține pe Dan în detrimentul naționalistului român.

Apoi, Dan se confruntă cu problema diasporei românești.

Din cei 9,4 milioane de alegători care au votat în primul tur de duminică, aproape 1 milion au votat în străinătate; Simion a obținut 61% din aceste voturi, în timp ce Dan a ieșit pe locul al doilea, cu 25,4%.

Cea mai mare parte a sprijinului extern pentru Simion a venit din Europa de Nord și de Vest, unde majoritatea alegătorilor din diaspora l-au susținut pe liderul de extremă dreapta. Dan a ieșit în frunte în majoritatea țărilor non-europene, inclusiv în SUA și Canada.

Un aspect crucial este că doar 14% dintre alegătorii din diaspora nu au susținut niciunul dintre candidații din turul doi în primul tur. Asta înseamnă că nu există un număr mare de alegători în străinătate pe care să poată conta.

Pentru a câștiga, Dan trebuie să convingă electoratul din țară, conchide Politico.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: