Care este procedura de formare a unui nou Guvern, după demisia lui Ciolacu. Ce prevede Constituția

Sursa foto: X.com/ Marcel Ciolacu

Premierul României și membrii Guvernul pe care îl propune sunt numiți de șeful statului, după consultări cu partidele și votul de încredere acordat în Parlament, conform Constituției.

În momentul în care Marcel Ciolacu își înaintează oficial demisia, aceasta este transmisă la Palatul Cotroceni și, conform Constituției, președintele semnează decretul de constatare a vacanței funcției și, simultan, numește un premier interimar, pentru care Constituția stabilește un termen de cel mult 45 de zile.

Premierul a declarat luni după-amiază că își va depune mandatul din funcție la o zi după primul tur al alegerilor prezidențiale, o decizie oficială și un decret fiind în așteptare după întâlnirea lui Marcel Ciolacu de la Cotroceni cu președintele interimar Ilie Bolojan.

Prevederile constituționale

Potrivit articolului 106 din Constituția României, funcția de membru al Guvernului încetează „în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: