Deprecierea leului anunță criza financiară. „Vom simți acest lucru la buzunar”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Rezultatul votului de duminică și criza politică au dat naștere unei adevărate furtuni financiare ce ar putea aduce noi scumpiri și rate mai mari la bănci.

Economiștii sunt de părere că România se află în fața unei adevărate furtuni financiare după rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și demisia premierului Marcel Ciolacu de luni. Efectele au început să se vadă încă de luni, cu scăderi semnificative pe bursă a acțiunilor principalelor companii, iar marți presa a scris despre un efort uriaș al BNR pentru a menține stabil cursul leu/euro. Potrivit acestora, fără măsuri urgente românii s-ar putea trezi cu o nouă creștere a prețurilor și a ratelor bancare, și asta doar în viitorul apropiat.

BNR a recunoscut oficial că luni a cheltuit circa două miliarde de euro pentru a menține stabil cursul leu/euro. Alți economiști, precum Iancu Guda, au avansat cifre mult mai mari, de până la 3 miliarde aruncate de BNR pe piață pentru a menține valoarea leului stabilă. Chiar și în aceste condiții, marți euro a trecut oficial pentru prima dată de pragul psihologic de 5 lei, ajungând până la peste 5,3 lei la casele de schimb valutar.

Dacă leul pare stabil acum, depășind ușor pragul de 5 lei, există așteptări în piață să ajungă până la 6 lei, adică o devalorizare cu 20% a leului românesc în raport cu moneda europeană. Potrivit celor de la Reuters, banca americană JP Morgan mizează pe deprecierea leului, și au pus acest lucru pe victoria lui George Simion. Într-o notă recentă, banca schițase scenarii incluzând o devalorizare de 3-5% și o devalorizare de 15-20%.

„Am pleda pentru o probabilitate de 50/50 între cele două scenarii de devalorizare, dar evoluțiile de pe teren vor conta enorm, de asemenea”, a declarat Anezka Christovova de la JPMorgan.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: