BERLIN
Noul ministru de Interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, a declarat miercuri reporterilor că a instruit poliția federală să înăsprească controalele la frontieră cu scopul de a întoarce mai mulți migranți ilegali, inclusiv pe cei care intenționează să ceară azil.
În timp ce majoritatea experților juridici susțin că respingerea persoanelor care doresc să solicite azil încalcă legislația UE, Dobrindt a susținut că există o bază juridică pentru această decizie și a declarat că el și cancelarul german Friedrich Merz sunt „în discuții” cu vecinii Berlinului cu privire la noua abordare.
Oficiali din Polonia și Austria au criticat planul noului guvern. ( POLITICO)
ATENA | CAIRO
Grecia și Egiptul și-au reafirmat angajamentul față de o conexiune electrică submarină propusă pentru a transporta energie regenerabilă din Africa de Nord către Europa, scrie Euronews.
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi au reînnoit angajamentul în timpul discuțiilor de la Atena, după semnarea unor acorduri de cooperare în mai multe sectoare.
Cablul planificat, cu o capacitate de 3.000 de megawați, se va întinde pe aproape 1.000 de kilometri pe sub estul Mediteranei și a obținut sprijinul Uniunii Europene, ceea ce îl face eligibil pentru o finanțare semnificativă din partea blocului.
VILNIUS
Parlamentul lituanian a votat joi în favoarea retragerii din Convenția de la Ottawa, care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor privind amenințarea militară reprezentată de Rusia vecină, scrie Reuters.
Toate cele cinci țări ale Uniunii Europene și ale NATO care se învecinează cu Rusia – Lituania, Letonia, Estonia, Polonia și Finlanda – au declarat că intenționează să iasă din tratatul internațional din cauza amenințării militare din partea vecinului lor.
Votul lituanian urmează celui din Letonia, unde Parlamentul a aprobat retragerea în aprilie.
SOFIA
Agenția de contrainformații din Bulgaria, SANS, a identificat criza tot mai profundă din sistemul de sănătate al țării drept un „proces semnificativ care generează riscuri” pentru securitatea națională.
Potrivit unui raport SANS consultat de Euractiv, agenția evidențiază patru scenarii-cheie legate de sistemul de sănătate care reprezintă amenințări grave la adresa stabilității Bulgariei.
Acestea includ potențialul unor noi epidemii facilitate de migrația populațiilor din regiunile de conflict și de ratele scăzute de imunizare; problema în creștere a rezistenței antimicrobiene din cauza utilizării pe scară largă a antibioticelor; un deficit tot mai mare de personal medical, în special în spitalele de stat și municipale; lipsa periodică a medicamentelor esențiale precum și costurile ridicate ale acestora.
Această evaluare fără precedent plasează asistența medicală în centrul preocupărilor privind securitatea națională în Bulgaria, reflectând preocupările tot mai mari privind capacitatea sistemului de a răspunde amenințărilor la adresa sănătății publice.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News