Cinci scenarii pentru România, după turul 2. Cum ar putea să scape George Simion de Călin Georgescu

Sursa foto: George Simion

După turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai, direcția în care va merge România va fi dată de noul președinte. În funcție de candidatul care va câștiga alegerile, se vor face și calculele pentru viitorul Guvern al României.

După demisia lui Marcel Ciolacu și demiterea întregului Guvern, România se află într-un moment de cumpănă cu președinte și premier interimar, cu un candidat ultranaționalist care a câștigat primul tur al alegerilor și perspective economice sumbre. Euro atinge noi valori record, la fel și indicele ROBOR, iar economiștii avertizează că o criză pândește după colț. Stabilitatea mult clamată de liderii politici care au guvernat în ultimii ani s-a dus, iar investitorii și mediul de afaceri așteaptă deznodământul prezidențialelor.

În funcție de rezultatul scrutinului din 18 mai, există mai multe scenarii pentru formarea unei noi Coaliții care să dea un Guvern, sau chiar varianta alegerilor anticipate, deși trebuie spus din capul locului că un astfel de scenariu este unul complicat și care ar duce România într-o criză politică ce va împinge țara de pe marginea prăpasitei.

Variante de guvern după prezidențiale, în funcție de cine câștigă alegerile

Ambii candidați la prezidențiale, atât Nicușor Dan, cât și George Simion, au vorbit în ultima perioadă despre intențiile pe care le au dacă vor câștiga alegerile. Un guvern pro-european cu premier Ilie Bolojan, sau un guvern naționalist, cu premier Călin Georgescu sunt doar două dintre variantele puse pe masă.

Simion l-a anunțat premier pe Călin Georgescu. Ce șanse ar avea să fie învestit

Scenariul 1: Călin Georgescu premier

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, l-a anunțat marți seara pe Călin Georgescu drept posibil premier al unui guvern care s-ar putea forma dacă va ajunge președinte. „Îl voi nominaliza”, a spus Simion, care însă nu a exclus ca Georgescu să fie un premier de sacrificiu care să ducă țara spre alegeri anticipate.

„Constituția spune așa – președintele poate nominaliza o persoană și încă una, are la dispoziție 60 de zile, după care poate dizolva Parlamentul. Există mai multe variante în lucru, eu mă aștept ca actuala componență a Parlamentului, având în vedere un vot covârșitor care a fost, fără precedent aproape, o diferență atât de mare între primul loc și al doilea loc în scurta istorie a alegerilor, că nu i-aș mai zice democrație, dacă românii ne dau girul, aș alege să merg și cu Călin Georgescu la alegeri anticipate, dar e mică șansa pentru că mă aștept să găsesc 50% plus unu din parlament”, a delcarat Simion.

Scenariul 2: Alegeri anticipate

Despre varianta anticipatelor a vorbit și liderul AUR Dan Tanasă, care a spus că „cu guvernul vom face ceea ce își dorește poporul român. După patru luni de la alegeri, iată că românii s-au dus și au dat 80% flit PSD, PNL, UDMR”.

Pentru a evita anticipatele, Călin Georgescu are nevoie de 233 de voturi în Parlament pentru a trece de votul de învestitură.

Blocul suveranist are în acest moment în Parlament 149 de voturi, prespunând că și SOS s-ar alătura celor două partide care îi susțin pe Simion și Georgescu.

AUR și POT au împreună 116 voturi (AUR- 89, POT-27), în timp ce SOS România, partid condus de Diana Șoșoacă, aflată în conflict cu George Simion, are 33 de parlamentari.

Astfel, chiar și cu susținerea SOS, Simion ar mai avea nevoie de 84 de voturi să îl pună premier pe Georgescu. Dacă Guvernul cade la vot, președintele numește un nou premier, care trebuie să fie alt nume decât cel propus prima dată și respins de Parlament.

Potrivit articolului 89 din Constituție, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

De unde poate să adune Simion voturi pentru Georgescu

În cazul în care George Simion va încerca să strângă o majoritate pentru Călin Georgescu, singurele voturi din tabăra pro-europeană din Parlament ar putea fi de la PSD. Președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD nu va face alianță cu AUR cât timp va fi el președintele PSD. Însă, după prezidențiale social democrații, cel mai probabil îl vor schimba pe Ciolacu care are în spate atât eșecul de la prezidențialele anulate de anul trecut, cât și cel al prezidențialelor în care PSD l-a susținut pe Crin Antonescu.

În partid sunt mai multe voci, în frunte cu Paul Stănescu, care îl susțin pe George Simion și care ar părea deschiși unui compromis cu AUR și chiar intrarea la guvernare cu partidul condus încă de George Simion, potrivit jurnaliștilor de la Antena3.ro

Scenariul 3: Guvern AUR-POT (posibil PSD) cu alt premier

De asemenea, mai există varianta unui guvern minoritar AUR-POT, susținut la votul din Parlament de parlamentari de la PSD sau de la un viitor partid al lui Victor Ponta, care a anunțat miercuri formarea unei platforme politice. Momentan, Ponta are un singur vot în Parlament, al său.

Simion a declarat miercuri seara că în viitorul Guvern o vrea și pe Ana Maria Gavrilă, președinta POT.

Cel mai probabil, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, George Simion nu va propune un premier din tabăra pro-europeană, chiar și în condițiile în care PSD, PNL, UDMR și poate chiar USR ar reuși să se înțeleagă pentru formarea unei Coaliții.

Ar mai trebui spus că în AUR nu toți liderii sunt de acord cu nominalizarea lui Călin Georgescu pentru funcția de premier, fiind și alți doritori pentru o astfel de poziție. Printre aceștia se numără chiar prim-vicepreședintele partidului, Marius Lulea, cel care este „premierul din umbră” al partidului, și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Simion, fiind cel care l-a angajat și care l-a finanțat pe liderul AUR. Nu ar fi exclus ca Simion să scape de Călin Georgescu la primul vot de învestitură, după care să negocieze pentru un guvern care să treacă de votul Parlamentului cu premier Marius Lulea.

De altfel, Simion a ezitat în ultimele zile în privința lui Georgescu. Chiar în ziua în care îl anunța premier, Simion spunea cu câteva ore înainte că „este exclus” ca Georgescu să fie premierul său.

Ce variante de Guvern sunt în tabăra pro-europeană

În cazul în care alegerile sunt câștigate de Nicușor Dan, atunci se conturează un guvern pro-european, format din partidele parlamentare care au mai fost în ultimii ani la guvernare.

Culoarea politică a unui astfel de guvern depinde de dorința PSD de a fi la guvernare sau de a intra în Opoziție. În partid sunt mulți lideri care susțin că PSD trebuie să se reformeze în Opoziție. Totuși, PSD ar putea susține un guvern minoritar în Parlament, însă un astfel de Executiv ar fi mereu amenințat de o eventuală moțiune de cenzură și ar putea avea viață scurtă.

Scenariul 4: Guvern PNL-USR-UDMR cu premier Ilie Bolojan

Un guvern fără PSD ar putea fi condus de Ilie Bolojan-premier și ar putea fi alcătuit din PNL, USR, UDMR și minorități.

PNL are 71 de parlamentari, UDMR – 32, USR – 59, iar minoritățile 17. Cele trei partide și minoritățile ar strânge doar 179 de voturi, având nevoie pentru învestitură de încă 54 de voturi.

Intrarea PSD în Coaliție ar schimba calculele. PSD are cei mai mulți parlamentari, 86 deputați și 36 de senatori, adică 122.

Scenariul 5: Coaliție cu toate partidele pro-europene

Însă, într-o Coaliție din care face parte și PSD, în mod tradițional premierul este dat de partidul cu cele mai multe voturi în Parlament. A spus-o în repetate rânduri chiar și Ilie Bolojan. Iar premierul unui guvern din care fac parte și social democrații ar putea fi viitorul președinte al PSD, ales la un Congres pe care partidul intenționează să îl convoace în luna iunie, după prezidențiale.

În PSD sunt câteva nume vehiculate pentru șefia PSD, printre care Lia Olguța Vasilescu, Sorin Grindeanu, sau Victor Negrescu. Olguța Vasilescu excludea în urmă cu câteva zile atât șefia PSD cât și funcția de premier.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: