Primarii Capitalei care au renunțat la mandat pentru Cotroceni. Lecțiile trecutului

Primar
Primar / sursa - captură foto

Nicușor Dan, primar al Capitalei, a intrat în cursa pentru Palatul Cotroceni după două rânduri de alegeri în care a reușit să învingă candidații partidelor mari pentru Primăria Capitalei în calitate de independent. Joi, 8 mai, el și George Simion s-au confruntat în prima dezbatere pentru turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Dezbaterea televizată din Aula Universității Politehnica din București, dintre Nicușor Dan și George Simion, a durat patru ore și a fost extrem de vie, cu întrebări tăioase și atacuri. Despre cine a câștigat dezbaterea, părerile analiștilor sunt împărțite, asta după ce George Simion, cunoscut pentru agresivitatea sa verbală, a fost pus în dificultate de multe ori de Nicușor Dan.

Primarii Capitalei care au renunțat la mandat pentru Cotroceni

Traian Băsescu și Sorin Oprescu sunt precedenții primari generali ai Bucureștiului care au candidat pentru funcția de președinte. Primul avea să câștige alegerile din 2004 și să meargă la Cotroceni, în timp ce Oprescu a obținut 3,18% și a revenit la primărie, dar nu și-a încheiat mandatul întrucât a fost arestat. Și Victor Ciorbea a renunțat la Primărie, în 1996, pentru a conduce Guvernul.

Primul primar postdecembrist care a renunțat la mandat pentru a pleca într-o funcție mai înaltă a fost Victor Ciorbea. El a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei în iunie 1996, candidând din partea CDR. A obţinut fotoliul de primar al Capitalei cu 56,74% din voturi. Câteva luni mai târziu, în noiembrie, a fost desemnat prim-ministru, iar după validarea în Parlament, în 11 decembrie 1996, a depus jurământul în faţa preşedintelui de atunci al României, Emil Constantinescu.

Întrucât legea nu îl obliga, el și-a păstrat și poziția de primar, funcție din care era suspendat pe perioada exercitării mandatului de premier. După ce Victor Ciorbea a devenit premier, la 11 decembrie 1996, primar general interimar a fost desemnat Viorel Lis.

În legătură cu dubla calitate a lui Victor Ciorbea de primar general al Capitalei şi de prim-ministru al României s-au iscat numeroase polemici şi dezbateri juridice şi constituţionale, potrivit Agerpres. La 30 martie 1998, şi-a înaintat demisia din funcţia de prim-ministru al României, care i-a fost acceptată de preşedintele Constantinescu. În acelaşi timp, şi-a înaintat şi demisia din funcţia de primar general al Capitalei.

Traian Băsescu a câștigat două mandate de primar al Capitalei, dar pe cel de-al doilea l-a vacantat la șase luni după ce s-a impus încă din primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 54% din voturi. Reales pe 6 iunie 2004, Băsescu a candidat pentru președinția României din partea Alianței DA (PD + PNL), după retragerea candidatului inițial Theodor Stolojan. El a câștigat alegerile prezidențiale, iar în 12 decembrie 2004 a vacantat funcția de primar, care a fost ocupată interimar de viceprimarul Răzvan Murgeanu.

Următorul primar al Capitalei, Adriean Videanu, și-a îndeplinit mandatul de primar între aprilie 2005 – iunie 2008, dar nu a mai candidat pentru realegere. La șase luni de la încheierea mandatului, avea să intre în guvernul Boc ca ministru al Economiei.

În iunie 2008, Sorin Oprescu a fost ales primar al Bucureștiului după ce a candidat ca independent și l-a învins pe candidatul PD-L, Vasile Blaga. Succesul ca independent în alegerile locale avea să-l propuseze în cursa pentru Palatul Cotroceni, dar, spre deosebire de precedesorul său, Traian Băsescu nu a avut succes, obținând puțin peste 3% în primul tur.

Oprescu a revenit la Primăria Capitalei după înfrângere, a candidat și a mai câștigat un mandat în 2012, dar nu l-a încheiat pentru că a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție și suspendat din funcție în septembrie 2015. Condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, el a fugit în Grecia, iar autoritățile elene au respins extrădarea sa.

În 2016, primar general a fost aleasă candidata PSD Gabriela Firea. Ea și-a dus la sfârșit mandatul de patru ani și a candidat fără succes pentru un nou mandat în 2020 și 2024, fiind învinsă de fiecare dată de Nicușor Dan. Deși a pierdut alegerile, cariera sa politică a continuat la vârf, ca ministru al Familiei (2021 – 2024), iar din vară ca europarlamentar.

Klaus Iohannis, al doilea președinte al României care a fost primar

Și urmașul lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni a fost tot un primar. Klaus Iohannis a fost primar al Sibiului, între 2000 și 2014, înainte de a fi ales președinte al României.

 

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: