Nava spațială Kosmos 482 și-a încheiat călătoria de peste 50 de ani pe orbita Pământului. Unde s-ar fi prăbușit

Sursa foto: Pinterest

Nava spațială rusească eșuată Kosmos 482 și-a încheiat călătoria de aproximativ 50 de ani pe orbita Pământului în acest weekend. Experții afirmă că aceasta s-ar fi prăbușit pe planeta noastră în dimineața zilei de 10 mai.

Cele mai recente previziuni ale Agenției Spațiale Europene (ESA)  au arătat că sonda Kosmos 482 Descent Craft a fost observată de sistemele radar deasupra Germaniei la aproximativ 06:30 CEST (07:30 – ora României) și, respectiv, 08:04 CEST (09:04 – ora României).

Deoarece coborârea navei nu a fost reperată de radar deasupra Germaniei la ora prevăzută 07:32 UTC/09:32 CEST, este foarte probabil ca reintrarea să fi avut deja loc”, precizează ESA.

Sonda Kosmos 482 a fost construită și lansată în 1972 ca parte a misiunii Venera a Uniunii Sovietice de explorare a planetei Venus. Sovieticii au lansat cu succes sondele Venera 7 și 8, care au fost primele două nave spațiale care au aterizat cu succes pe Venus în 1970 și, respectiv, 1972.

Kosmos 482 a fost construită ca o sondă soră a lui Venera 8. Cu toate acestea, din cauza unei defecțiuni la racheta Soyuz care a lansat-o în spațiu, sonda nu a reușit să atingă o viteză suficientă pentru a ajunge pe Venus, rămânând blocată pe o orbită eliptică, sau ovală, în jurul Pământului timp de peste 50 de ani – până acum.

Concepută pentru a supraviețui unei căderi în flăcări prin atmosfera planetei Venus, Kosmos 482 Descent Craft este probabil să rămână întreagă atunci când se va prăbuși pe Pământ în acest weekend, a precizat Marco Langbroek, lector în domeniul conștientizării situației spațiale la Universitatea Tehnică Delft din Olanda, care a descoperit pentru prima dată întoarcerea iminentă a modulului de aterizare.

Kosmos 482 este doar una dintre cele peste 1,2 milioane de bucăți de deșeuri spațiale de pe orbita Pământului mai mari de 0,4 inci (1 centimetru), conform unui raport ESA publicat în aprilie.

Căzând ca un meteorit prin atmosferă, nava cu o lățime de aproximativ 3 picioare (1 metru) ar putea lovi practic oriunde pe planetă. Experții nu vor putea delimita zona de aterizare decât cu câteva ore înainte de reintrare, din cauza efectelor oarecum imprevizibile ale rezistenței atmosferice.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: