Problemele milionarilor dintr-un zgârie-nori: le sar siguranțele, au igrasie și rămân blocați în lift

Sursă foto: Freepik
432 Park Avenue, îngustul zgârie-nori înalt de 425 de metri, situat pe „Billionaires’ Row” din New York, a fost prezentat drept o minune arhitecturală atunci când primii locatari s-au mutat acolo acum aproape un deceniu. Acum însă, aceștia susțin că turnul de lux este afectat de crăpături, infiltrații, defecțiuni ale lifturilor și un zgomot neîncetat. Proprietarii apartamentelor au depus două plângeri separate împotriva dezvoltatorilor clădirii, scrie Business Insider.

În prima, depusă în 2021, reclamă că imobilul suferă de probleme structurale și acuză dezvoltatorii că nu le-au remediat. În cea de-a doua, înaintată luna trecută, îi acuză pe dezvoltatori de „fraudă masivă”.

Închirierea unui apartament la 432 Park Avenue poate costa 1 milion de dolari pe an. Pe Zillow, un apartament cu două camere este listat pentru vânzare la peste 10 milioane de dolari, iar unul cu patru camere – la 35 de milioane.

Potrivit StreetEasy, un site de anunțuri imobiliare din New York deținut de Zillow, proprietarii celor 104 apartamente din 432 Park au acces la numeroase facilități de lux, inclusiv un restaurant exclusiv pentru rezidenți, room service, piscină, bibliotecă cu șemineu pe lemne, sală de biliard, sală de ședințe și sală de proiecție.

Când a fost inaugurat în 2015, 432 Park era cel mai înalt imobil rezidențial, cu 96 de etaje. În 2019, a fost întrecut de Central Park Tower, o altă clădire de pe „Billionaires’ Row”.

Un consiliu care îi reprezintă pe proprietarii rezidențiali și comerciali de la 432 Park dat în judecată în 2021 CIM Group, Macklowe Properties și compania pe care au înființat-o pentru a construi complexul.

„Ceea ce fusese promis ca unul dintre cele mai rafinate condominii din oraș a fost livrat, în schimb, plin de peste 1.500 de defecte de construcție și proiectare identificate doar la elementele comune ale clădirii (fără a mai socoti numeroasele defecte din apartamente)”, au afirmat locatarii în plângerea din 2021. Ei au spus că dezvoltatorii „au refuzat să își asume responsabilitatea pentru majoritatea erorilor” și nu au remediat corespunzător defectele.

Dezvoltatorii clădirii s-au apărat într-un document depus la tribunal în 2021: „432 Park a avut asemenea probleme — la fel ca orice altă clădire. Reclamanții, însă, au exagerat enorm amploarea lucrărilor necesare (atât în rapoartele consultantului lor, SBI Consultants, Inc., cât și în plângere) pentru a-și susține tentativa de a obține plăți necuvenite de la Sponsor.”

În aprilie, locatarii au depus o a doua acțiune în instanță împotriva acelorași dezvoltatori, dar și a firmei de servicii WSP, a SLCE Architects și a McGraw Hudson Construction (deținută de fondatorul Macklowe Properties). Proprietarii susțin că aceste companii știau „dinainte de începerea construcției că proiectul fațadei din beton alb era complet defectuos și nu ar rezista niciodată”.

Dezvoltatorii „au conspirat cu ceilalți pârâți pentru a inventa și difuza afirmații frauduloase prin planul de ofertă al condominiului și prin Departamentul de Construcții, pentru a ascunde aceste defecte alarmante de ochii proprietarilor și a obține profituri uriașe, lăsând reclamanții cu responsabilitatea problemelor”, au afirmat aceștia în plângerea din aprilie.

În mai 2024, The Wall Street Journal a publicat o analiză bazată pe anunțuri imobiliare, registre de proprietate și interviuri cu persoane familiare cu imobilul, care arăta că problemele persistente și acțiunile legale au redus activitatea de vânzări și prețurile apartamentelor. Realtorii de la Compass, Alexandra Hedaya și Jason Haber, au declarat însă pentru Business Insider că nu au observat încă vreun impact asupra prețurilor cauzat de procese.

Ei intermediază vânzarea unui apartament de 4.462 de metri pătrați (cinci dormitoare) de la etajul 55, listat acum la 29,5 milioane de dolari. Locuința a intrat pe piață în 2022 pentru 33 de milioane, după ce dezvoltatorul a vândut-o în 2016 cu 23,87 milioane (conform registrelor de proprietate ale orașului New York).

Macklowe Properties, WSP și grupul de dezvoltatori nu au răspuns solicitării de comentariu din partea Business Insider. Reprezentanții SLCE Architects și CIM Group au negat acuzațiile din plângerea din aprilie și au anunțat că intenționează să ceară respingerea acesteia.

Un avocat al proprietarilor a declarat pentru BI: „Acest caz depășește neglijența, intrând în sfera unei scheme calculate, alimentate de lăcomie, care a erodat încrederea.”

Infiltrații și inundații

Locatarii au semnalat infiltrații și inundații „repetate” în zonele comune ale clădirii, inclusiv două avarii „substanțiale” în 2018. Infiltrațiile au provocat pătrunderea apei în puțul liftului, oprind funcționarea a două dintre cele patru lifturi rezidențiale „timp de săptămâni”, conform plângerii din 2021.

„Treisprezece unități, precum și spațiile comune, au suferit daune cauzate de apă”, au declarat proprietarii. „O investigație a relevat faptul că sursa erorilor a fost instalarea deficitară a instalațiilor sanitare, cu șuruburi slăbite îngropate sub izolație.”

Problemele „persistente” de infiltrație a apei au afectat, de asemenea, subsolurile clădirii, au adăugat aceștia.

Zgomot și vibrații

Alte probleme structurale semnalate de locatari la 432 Park Avenue au fost zgomotul și vibrațiile, pe care le-au numit unul dintre cele „mai persistente și deranjante defecte” în 2021.

„Problemele din cauza gomotelor sunt stresante. Folosirea ghenelor de gunoi sună «ca o bombă»”, au spus proprietarii în plângere. „Problemele de zgomot și vibrații au fost atât de grave încât unii locatari au fost nevoiți să se mute pentru perioade lungi, iar într-un caz chiar peste nouăsprezece luni — în timpul pandemiei — până la remedierea situației.”

Defecțiuni ale lifturilor

Plângerea din 2021 menționa și defecțiuni ale lifturilor.

„Deși întreruperile lifturilor au fost deosebit de frecvente în turnurile rezidențiale, toate zonele clădirii — inclusiv zona comercială, garajul și spațiile de retail — au întâmpinat și continuă să înregistreze defecțiuni și opriri”, au precizat locatarii. „Chiar și scările rulante din zona comercială au cedat, necesitând opriri prelungite.”

Luna trecută, a doua plângere a locatarilor s-a concentrat pe fațada exterioară din beton alb a clădirii.

Proprietarii au susținut că designul acesteia a produs „mii de crăpături grave, exfolieri și alte forme de degradare, care au condus la infiltrații majore și inundații, precum și alte daune semnificative.”

Ei au afirmat că pârâții menționați în plângerea din 2025 știau că fațada „nu va rezista niciodată” și au ignorat avertismentele privind potențialele defecte.

Locatarii au mai semnalat și fisuri vizibile în gips-carton pe pereții și plafoanele apartamentelor.

Dar nu este tot: plângerea din 2021 a citat și „borduri de podea desprinse și îmbinări decalate, uși glisante defecte, rosturi crăpate și neetanșe la gresie și/sau placări din piatră, condens pe geamuri, precum și declanșări repetate ale siguranțelor.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: