Mașina de luptă a infanteriei (IFV) KF41 Lynx de la Rheinmetall este în „pole-position” pentru contractul de peste 2,5 miliarde de euro prin care România vrea să achiziționeze 246 de vehicule pentru a înzestra 15 batalioane, au declarat surse din industrie pentru Economedia. Contractul ar putea fi acordat direct, fără licitație.
Vehiculul german este preferat, potrivit unei persoane din industria de apărare, „datorită existenței filialei Rheinmetall la Mediaș (n.e. – Rheinmetall Automecanica SRL) după vânzarea de către Nick Știrban a majorității acțiunilor sale la Automecanica Mediaș”.
Potrivit sursei Economedia, Mediaș a fost aleasă ca locație pentru una din facilitățile Rheinmetall din două motive: există o comunitate de sași vorbitori de limba germană, ușurând astfel integrarea filialei în compania mamă, iar fostul acționar Nick Știrban, născut în Mediaș, și-a făcut studiile în Germania.
Gigantul german va produce în România pulberi la Făgăraș și muniții de 35 mm pentru tunul lor de IFV-uri.
„IFV-ul de la Rheinmetall ar fi o soluție bună pentru România, datorită proiectelor de producție locală de IFV-uri, muniții și pulberi. Scade dramatic dependența de producători externi”, a mai spus sursa noastră.
Până în prezent, patru mari companii internaționale din domeniul apărării s-au arătat interesate de acest program: Rheinmetall (KF41 Lynx), BAE Systems (CV90), Hanwha Aerospace (Redback) și General Dynamics European Land Systems (ASCOD 2)
Contractul ar putea fi acordat direct
O altă sursă din industrie a declarat pentru Economedia că singura modalitate pentru ca un contract să fie semnat anul acesta, așa cum a confirmat MApN că se va întâmpla, ar fi să nu fie organizată o licitație: „Ca să semneze anul acesta, poate fi doar acord guvern la guvern cum a fost cu Patriot. Fără licitație”.
Contractele pot fi acordate direct atunci când există o urgență (România are multe IFV-uri depășite tehnologic în condițiile în care are un război la graniță), când un anumit tip de tehnologie militară este dorit în mod special deoarece este compatibil cu alte sisteme existente deja sau din considerente strategice.
Forțele Armate Române vor fi dotate, de asemenea, cu 1.059 de vehicule militare blindate Otokar Cobra II 4×4. În România vor fi produse aproximativ 800 de unități, de către compania de tip joint-venture formată de Automecanica SA și turcii de la Otokar.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News