România nu va putea participa semnificativ la eforturile de reconstrucție a Ucrainei, consideră Victoria Zinchuk, director BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) pentru România. Lipsa unei infrastructuri moderne de transport la graniță și a sinergiilor dintre companiile românești și cele ucrainene sunt principalele piedici care stau în calea țării noastre de a deveni un hub logistic real pentru uriașul necesar de investiții, estimat la peste 500 mld. euro, de care Ucraina va avea nevoie.
Dintre țările aflate la granița Ucrainei, Polonia va fi principala beneficiară în reconstrucția țării vecine. În schimb, Victoria Zinchuk subliniază că nișa pe care România o poate aborda post-război ar putea fi industria de apărare, datorită proximității, capacității sale de producție, accesului la resurse minerale și la producția de energie.
”Aveți petrol, aveți gaze, energia regenerabilă este în expansiune. În opinia mea, adevăratul rol pe care România îl poate juca în perioada post-război este poziționarea ei în industria de apărare”, a spus șefa BERD pentru România.
Victoria Zinchuk a subliniat că ”trebuie să ne uităm la realitatea din România”. Ea a explicat într-un interviu exclusiv al wall-street.ro că nu există o legătură reală de transport între România și Ucraina. Lipsa reabilitării și modernizării punctelor de trecere la frontiere, cât și starea precară a infrastructurii feroviare din România, reprezintă piedici în valorificarea reconstrucției Ucrainei.
Frontiera româno-ucraineană este discontinuă și se întinde pe o suprafață de peste 600 km, traversând diverse forme de relief, printre care munți, dealuri, râuri. Spre exemplu, la granița de Nord se situează Munții Maramureșului și Bucovinei care formează o barieră naturală ce îngreunează transporturile directe România – Ucraina fără reconfigurarea și reabilitarea infrastructurii.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News