Vaticanul a fost martor, zilele acestea, la un nou moment istoric: alegerea celui de-al 267-lea Papă. Printre cei prezenți în Piața San Pietro, alături de zecile de mii de credincioși veniți din toate colțurile lumii, s-a aflat și Excelența Sa George Bologan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, unul dintre cei mai buni cunoscători români ai Bisericii Catolice și ai mecanismelor interne ale Vaticanului.
Cu o experiență vastă în diplomație, dar și cu o profundă formație teologică, domnul ambasador a acceptat să ofere o radiografie lucidă și pătrunzătoare a acestui moment istoric – de la semnificația alegerii numelui Leon al XIV-lea, la mesajele subtile ale unui pontificat care se anunță misionar și universal, dar și despre impactul pe care acest nou început îl poate avea asupra relațiilor cu România și lumea ortodoxă.
Domnule ambasador George Bologan, v-ați aflat în aceste zile alături de zeci de mii de oameni în Piața San Pietro din Vatican și sunteți un foarte bun cunoscător al Bisericii Catolice și al istoriei creștinismului. Care este părerea dumneavoastră față de alegerea celui de-al 267-lea Papă?
A fost o alegere inspirată. Încă o dată se dovedește că Biserica de peste 2.000 de ani reușește să se mențină și să fie rezilientă (tot e un cuvânt foarte des folosit în zilele noastre). A fost un o alegere rapidă în condițiile în care am avut primul Conclav cu cel mai mare număr de cardinali din toată lumea. Ni s-a reconfirmat tuturor că în Biserică există o altă abordare, care nu are de-a face cu logica criteriilor politice. Am observat un model de discreție, păstrare a secretului, spre deosebire de alte situații când ”pe surse” se scurg informații, fără ca acestea să fie verificate. Ar fi bine să ne inspire și pe unii dintre noi acest exemplu de decență și de responsabilitate. A avut loc un vot fără campanie electorală deoarece programul tuturor cardinalilor era același: vestirea Evangheliei și atractivitatea acesteia într-o epocă digitală. În alegerea unui Papă ne aflăm într-o altă logică, departe de schemele ideologice și criterii politice. Inspirația Sfântului Duh a fost reconfirmată alegându-se un Papă de care timpul nostru are nevoie, un Papă misionar. Va fi cu siguranță un om al dialogului, un mediator de pace într-o perioadă în care clima politică internațională are nevoie de un om de echilibru și de o voce etică.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News