Duminică, 18 mai, românii merg să pună ștampila pe viitorul președinte al României. Pe lângă voturile din țară, românii care muncesc peste hotare vor avea un cuvânt decisiv în alegerea viitorului Președinte al României, mai ales dacă ne raportăm la mobilizarea masivă a acestora. În prezent, cu o infrastructură de vot performantă peste hotare, pe lângă zecile de mii câți votau în urmă cu 16 ani, scrutinele actuale mobilizează peste hotare chiar și peste un milion de votanți.
Alegerile prezidențiale din anii 2019 și 2014 ne arată că diaspora nu mai este de ignorat atunci când vine vorba de prezența la urne. În 2009, doar 147.754 de români au votat în afara țării în turul al doilea. Zece ani mai târziu, în 2019, numărul acestora depășea 940.000, stabilind un record în acest sens. Creșterea a fost determinată nu doar de extinderea numărului de secții și de introducerea votului pe trei zile, ci și de mobilizarea masivă a unei comunități tot mai conștiente că votul său contează.
În 2025, sunt așteptați la urne peste 1 milion de români din diaspora, un număr care poate înclina balanța într-o confruntare electorală atât de strânsă cum se prefigurează cea dintre George Simion și Nicușor Dan.
Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă. Cum au votat românii din diaspora în 2019
Alegerile prezidențiale din 2019 au adus o participare record a românilor din diaspora, care au beneficiat pentru prima dată de vot anticipat, pe parcursul a trei zile. În turul al doilea, care a avut loc între 22 și 24 noiembrie 2019, aproape un milion de români (mai precis 944.077) au votat în afara granițelor.
Diaspora a votat la acea vreme în număr covârșitor cu fostul președinte al României Klaus Iohannis, iar votul românilor din străinătate a reprezentat aproape 10% din totalul prezenței la nivel național, un procent, de altfel, fără precedent în istoria electorală a României.
Iată cum a votat diaspora în turul al doilea, la alegerile prezidențiale din 2019:
- Klaus Iohannis: 927.586 voturi (98,3%)
- Viorica Dăncilă: 16.491 voturi (1,7%)
Trebuie spus că românii au fost enervați de apelativul „ăștia”, folosit de Viorica Dăncilă pentru a face referire la românii din diaspora, în timpul unei dezbateri organizate de jurnaliști la Palatul Parlamentului. Prin urmare, cetățenii din afara țării s-au mobilizat și au ieșit în număr mare la urne.
„Iohannis nu a făcut nici măcar o deplasare pentru românii din diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în state unde avem o mare majoritate a românilor care au plecat din țară, nu s-a întâlnit cu ăștia, nu a vorbit despre venirea lor în România și ce face în calitate de președinte ca românii să se întoarcă acasă”, spunea la acea vreme Viorica Dăncilă, făcând referire la contracandidatul său.
Klaus Iohannis a câștigat detașat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2019, când a obținut 66,09%. Contracandidatul său, Viorica Dăncilă și lider PSD la acea vreme a obținut doar 33,91%, potrivit datelor de la BEC.
Klaus Iohannis vs Victor Ponta. Cum au votat românii din diaspora în 2014
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2014 a fost marcat de controverse majore în ceea ce privește organizarea deficitară a alegerilor în diaspora. Lipsa secțiilor suficiente și timpii mari de așteptare au dus la cozi uriașe, proteste internaționale și un val de mobilizare fără precedent.
După ce mulți români nu au reușit să voteze în primul tur, în turul al doilea participarea a crescut considerabil. Diaspora a fost nu doar un actor electoral, ci și unul civic, mobilizat în jurul unei idei de corectitudine și demnitate democratică. Valul creat în diaspora a avut reverberații și în țară, contribuind semnificativ la victoria lui Klaus Iohannis.
În total, în diaspora au votat la acest tur 378.811 de români. Iată cum s-au distribuit voturile:
- Klaus Iohannis: 338.873 voturi (89,4%)
- Victor Ponta: 39.454 voturi (10,4%)
Traian Băsescu vs Mircea Geoană. Cum au votat românii din diaspora în 2009
În 2009, participarea la vot a românilor din diaspora era încă modestă, dar începuse deja să devină un element important în ecuația finală a alegerilor. Deși turul al doilea, care a avut loc pe 6 decembrie 2009, a fost câștigat la limită de Traian Băsescu, votul din diaspora a fost considerat decisiv. Practic, conform multor titluri din presa de la acea vreme, Traian Băsescu a fost făcut președinte de românii din diaspora. În total, în diaspora, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2009, au votat 147.754.
Traian Băsescu a câștigat la muchie alegerile din turul al doilea, cu 50,34%, în timp ce contracandidatul, Mircea Geoană de la PSD a obținut doar 49,66%. Într-o cursă extrem de strânsă, cu o diferența de aproximativ 70.000 de voturi, diaspora a înclinat balanța către Traian Băsescu. Cele mai mari comunități de votanți de la acea vreme s-au înregistrat în Italia, Spania, Republica Moldova și SUA.
Începând cu 2009 și până în 2019, diaspora românească a evoluat de la un electorat simbolic la unul esențial. Creșterea participării, facilitarea accesului la urne și mobilizarea civică au făcut ca votul din afara granițelor să conteze nu doar numeric, ci și ca semnal democratic.
Cum a votat diaspora în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025. Cele mai multe voturi s-au dus către George Simion
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 ar putea marca un nou record de participare în diaspora, iar comportamentul acestui electorat va fi, din nou, unul dintre factorii-cheie care pot decide viitorul președinte al României.
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a obținut cel mai mare număr de voturi, cu un scor de aproape 41% la nivel național și peste 61% în diaspora. Votul românilor din diaspora a atins o prezență istorică, cu aproape 1 milion de alegători care și-au exprimat opțiunea de vot. George Simion a obținut un rezultat covârșitor în afara granițelor, cu 61% din voturi, în vreme ce Nicușor Dan a obținut din diaspora 245.000 voturi (25,45%), potrivit datelor de la AEP.
George Simion a obținut cele mai mari procente în Germania (74,31%), Spania (73,59%) și Italia (73,66%). Nicușor Dan a obținut procente mari în Polonia (62,61%), Elveția (46,97%), Ungaria (44,91%).
Alegerile din 2025 reconfirmă importanța diasporei în ecuația prezidențială. George Simion intră în turul al doilea cu un avantaj considerabil și cu o susținere masivă în afara granițelor. Următorul tur, din 18 mai, se anunță decisiv, iar mobilizarea diasporei va rămâne un factor-cheie.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News