Guvernul nu a avut excedent în aprilie, așa cum se aștepta fostul premier

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Deficitul bugetar pentru primele patru luni din acest an s-a situat la 2,94% din PIB, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, ceea ce arată o înrăutățire față de finele lunii martie din acest an, când deficitul bugetar s-a aflat la 2,3% din PIB. Comparativ cu primele patru luni de anul trecut, situația bugetară este în deteriorare, deficitul real din primele patru luni de anul trecut fiind de 2,7% dacă dăm deoparte impactul de 0,53% determinat de plata anticipată, tot în aprilie, și a pensiilor aferente lunii mai.

Nivelul de 2,94% din PIB este echivalent cu 56,2 miliarde de lei.

Fostul premier Marcel Ciolacu a anunțat pe 30 aprilie, în ultima ședință a Guvernului pe care a condus-o, că se așteaptă la excedent bugetar în luna aprilie, având în vedere veniturile record colectate de ANAF.

Rezultatul Ministerului Finanțelor este pentru primele patru luni din 2025 semnificativ mai slab față de primele patru luni din 2024 (ianuarie – aprilie), având în vedere că în aprilie 2024 Guvernul a plătit în avans și pensiile pentru luna mai (înainte de Paști).

Situația tensionată a bugetului este evidentă și din documentul recent transmis de Ministerul Finanțelor instituțiilor statului, prin care informa că va acorda prioritate în fiecare lună la plată cheltuielilor cu pensiile și salariile, urmând ca „celelalte naturi de cheltuieli” să fie acceptate abia după cele decise pentru „drepturi de personal și drepturi sociale”.

De ce este important: Guvernul trebuie să reducă anul acesta deficitul bugetar ESA la 7% din PIB, conform cu planul fiscal pe 7 ani agreat cu Comisia Europeană, dar începutul de an nu este unul care să dea încredere economiștilor. Ratingul suveran al României (bonitatea statului în ochii creditorilor) are perspectivă negativă din partea celor trei mari agenții de rating, prima evaluare fiind programată la finalul verii.

De asemenea important: Deteriorarea situației bugetare (de la 2,7% în primele patru luni de anul trecut, dând deoparte impactul plății anticipate a pensiilor din mai, la aproape 3% din PIB în primele patru luni din acest an, va pune presiune pe guvernul care va fi instalat după alegerile prezidențiale să ia măsuri de stabilizare a finanțelor statului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: