Fiul lui Remus Pricopie iese în premieră în spațiul public cu un îndemn la vot. „Argumente, nu invective”

Ștefan Pricopie, fiul rectorului SNSPA, calcă pe urmele tatălui și își asumă public o poziție referitoare la alegeri. Tânărul, care lucrează în Marea Britanie și speră să poată reveni în România, face un apel la dialog rațional și implicare în viața cetății. 

Redăm mai jos articolul publicat de Ștefan Pricopie în revista Cultura.

„Dialogul ar trebui să fie la fundația oricărei societăți democratice.

Argumentele, nu puseurile de invective, ar trebui să ne încurajeze să identificăm, iar apoi să construim, viitorul nostru comun. Evident, opiniile diferite au existat și vor exista întotdeauna, iar ele au un rol catalizator important. În același timp, avem și „voci tăcute” – 8,5 milioane de români nu au votat în turul 1 al alegerilor din 4 mai 2025. Și tăcerea lor, chiar dacă poate nu ne convine, trebuie respectată.

Dar, ca să ai dialog public, trebuie să ai și curajul să faci un minim gest de a participa la viața publică: să spui ce gândești, cu ce ești sau nu de acord, eventual să oferi unele soluții, dacă te pricepi la subiectul aflat în dezbatere, să participi la vot etc.

Da, așa este, când te exprimi public pe teme politice, există riscul să treci prin „baia de etichete publice” („soroșist”, „pleava societății”, „sistemul”, „antisistemul”, „deștepți – pentru că gândesc ca mine”, „proști – pentru că sunt altfel decât mine” etc.), dar cred că merită încercat.

Am să fac și eu acest exercițiu, pe care nu l-am mai făcut până acum, și anume am să spun public ce opțiune de vot am și cum am ajuns la această concluzie.

În toate alegerile prezidențiale sunt argumente pro și contra, în raport cu fiecare competitor, dar aș dori să reamintesc că la fiecare cinci ani românii își doresc un candidat care:

1.       să promită mai puțin, dar să facă mai mult;

2.       să aibă o educație bună;

3.       să fie respectuos față de oameni;

4.       să fie un exemplu pentru comunitate;

5.       să lupte împotriva corupției;

6.       să aibă deja o experiență administrativă și / sau politică recunoscută, eventual chiar validată, prin vot, de oameni (adică, diferența dintre „voi face” și „am făcut, iar oamenii au apreciat”);

7.       să aibă un plan, nu doar o listă de probleme;

8.       să fie respectat internațional.

În opinia mea, pentru competiția din 18 mai 2025, avem un astfel de candidat.

Nu-l cunosc personal, dar l-am urmărit încă de când eram elev de liceu și participam la olimpiadele de matematică. Avem o cunoștință comună, în sensul că amândoi am lucrat cu profesorul Radu Gologan.

Prin urmare, pe 18 mai 2025, voi vota Nicușor Dan. Am încredere că mă/ne poate reprezenta, în calitate de Președinte al României, peste tot în lume.

Mă gândesc că și cei care încă nu s-au hotărât dacă și pentru cine ar trebui să voteze (repet, 8,5 milioane de români nu au vota pe 4 mai) ar putea să facă un exercițiu similar, respectiv să discute, chiar și în cercul lor de prieteni, să-și formeze o opinie, astfel încât duminică, 18 mai 2025, să participe la alegeri.

România are nevoie de un președinte care să ne respecte și pe care și noi să-l putem respecta”.

Cine este Ștefan Pricopie

Ștefan Pricopie este absolvent al Universității din Manchester (UK), cu licență în economie-matematică (2019), masterat în analiză de date (2020) și doctorat în inteligență artificială – AI,(2024).

Este laureat al premiului Global Undergraduate Awards 2019, cunoscut ca Premiul Nobel Junior, la secțiunea Economie, premiu acordat sub patronajul președintelui Irlandei, datorită tezei sale de licență despre învățământul public și fenomenul brain drain (emigrarea persoanelor cu un nivel ridicat de educație).

Astăzi lucrează în Marea Britanie, ca analist-cercetător AI, la o companie de profil. Visul său este să se întoarcă în România, unde intenționează să pună bazele unei institut privat de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, care să fie conectat cu institute similare din întreaga lume.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: